Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Profesor Vladimir Koprivica smatra je posle kraja opasnosti od koronavirusa teško u kratkom roku pripremiti sportiste za nastavak prvenstava, kvalifikacije i pripreme za Igre u Tokiju.

Košarkaška sezona stala je u trenutku kada su košarkaši Partizana obezbedili prvu poziciju u ABA ligi, kolo pre kraja ligaškog dela, koja mu je donela prednost domaćeg terena u plej-ofu. U utorak je trebalo da crno-beli dočekaju Uniks u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Evrokupa. Ipak, koronavirus je otkazao sve planove, ne samo Partizana, već gotovo kompletnog sporta u svetu.

„Igrači su imali slobodan vikend, danas je trebalo da nastavimo sa trenizima, ali usled novonastale situacije, nismo. U suštini, odluke se više ne donose na nivou kluba, trenera, već zavise od državnog vrha“, kaže za „Novosti“ profesor Vladimir Koprivica, koji je u Partizanu zadužen za fizičku pripremu, zajedno sa Alenom Đorđevićem.

PROČITAJTE JOŠ

Niko u ovom trenutku ne zna koliko će potrajati pauza.

„Znamo da su teretane mesta na kojima najčešće dolazi do širenja virusa, jer ostaje baš na tim metalnim površinama. Mi sve to dezinfikujemo, vodimo računa i da se samo mi pitamo, trenirali bismo normalno. Ali ovako je sve pod znakom pitanja, nastavak takmičenja, rasplet u ligama…

Ukoliko se situacija bude sredila, takmičenja bi trebalo da se nastave 11. aprila.

„Mislim da će sve ovo potrajati. Kod nas nije veliki broj zaraženih, ali kad pogledamo Italiju, Španiju… Pa da li će klubovi iz tih zemalja doći u normalu, kad i ostali. Lično, mislim i da neće imati smisla da se održe Olimpijske igre, jer kako uopšte pripremiti sportiste, posle svega. Dok se prvenstva nastave, pa kvalifikacije, pa pripreme. Sve to deluje veoma neizvesno.“

Mnogo veće probleme zbog virusa Koprivica vidi van sportskih okvira…

„Vodiće se prvo velika borba da se iskoreni virus. A onda na red dolazi oporavak privrede, ekonomije… Tu sport i kultura nisu prioritet, pre mogu da se svedu na hobi“, zaključio je Koprivica.