U najcrnjim trenucima Srbije u 21. veku povukao je potez koji je oduševio sve. I to je samo još jednom pokazalo da postoji posebna veza između Luke i Srbije.

Luka Dončić, slovenački košarkaš koji nosi dres Dalas Maveriksa, najavio je da će platiti sahranu tragično nastradalim osobama u masakru koji se dogodio u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

PROČITAJTE JOŠ

NBA as je odlučio da i sam pojasnio razloge te odluke, i to objavom na društvenim mrežama na srpskom.

„Slomljeno mi je srce zbog tragične pucnjave u školi u Srbiji i gubitaka života, uključujući nevinu školsku decu. Moje misli su sa porodicom i čitavom zajednicom koju je pogodila ova tragedija“, napisao je Dončić.

Želi da nastavi svoj dobrotvorni rad.

„Kroz svoju fondaciju, tražim način da momentalno i na duže staze pomognem učenicima, ustanovi i porodicama pogođenim masovnim ubistvom u školi „Vladislav Ribnikar“. Posvećen sam i nastaviću da delim nove informacije i načine za pomoć kako budem dobijao nove detalje“, poručio je Dončić.

Luka Dončić
Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez)

Bio je ovo najveći gest koji je ikada uradio i potez koji će se dugo, dugo pamtiti i prepričavati.

Tokom godina je više puta isticao da je navijač Crvene zvezde, pa je objavljivao fotografije da čak i u Dalasu gleda mečeve tima sa Malog Kalemegdana. Pre šest godina je otpočela i nada da će dva sna – Dončićev i navijača – biti ostvarena.

„Veliki sam navijač Zvezde i voleo bih jednog dana da zaigram u crveno-belom dresu. Naravno, to nije moguće sada, ali kad budem stariji ili pred kraj karijere, rado ću doći u Zvezdu. Želim da igram pred ‘delijama’, oni stvarno prave odličnu atmosferu“, poručio je Dončić 2017. godine i tako oduševio sve pristalice crno-belih.

Dončić je zbog svog ponašanja postao omiljen. Koliko su se samo delile fotografije na kojima pije pivo sa Bobanom Marjanovićem, srpskim centrom, i Igorom Kokoškovim, srpskim trenerom. Koliko se pričalo o njegovim šalama sa Nikolom Jokićem na Ol-star vikendu. Sa koliko se poštovanja poneo prema Srbiji čak i kada ju je u dresu Slovenije pobedio u finalu Evropskog prvenstva 2017. godine.

Sa njim mnogi mogu da se poistovete. Sa tim momkom, koji ima korene sa Kosova i Metohije, sa momkom koji je izuzetno vezan za Beograd i Srbiju, jer mu je otac Saša odavde, tu mu žive baka, tetka, ujak i drugi rođaci.

Uostalom, fantastične poteze je izvodio upravo u Beogradu na Fajnal-foru kada je osvojio titulu sa Real Madridom.

Čak je i Amerikance podučavao tom srpskom, balkanskom načinu života. Niko ne može da zaboravi majicu „Sve što mi je potrebno je suvo meso i rakija“.

Sve ovo je učinilo da nekada omiljeni tinejdžer postane jedan od omiljenih košarkaša. Nije nikada imao nijedan neprimereni gest prema Srbiji i tako je od sebe napravio hodajuću legendu.

Potez koji je napravio u četvrtak uveče je, ipak, učinio da više ne postoji osoba u Srbiji koja ne zna za njega.

Luka, veliki si, kapa dole.

BONUS VIDEO Saša Dončić o dolasku Luke u Crvenu zvezdu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare