Foto: Youtube/Printscreen

Ostavio neizbrisiv trag.

Legendarni trener Deportiva iz La Korunje i Real Madrida Arsenio Iglesijas je preminuo u 92. godini života, a njegov rad će ostati zauvek upamćen.

Sa svojim umećem je ispisao istoriju u La Korunji u kojoj je stvorio i čuveni „Superdepor“, moćan tim koji je bio na korak od titule i u Španiji i u Ligi šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Ljubitelji fudbala se te generacije sećaju po promašenom penalu Miroslava Đukića za titulu u poslednjim trenucima šampionata i po fenomenalnom preokretu u polufinalu Lige šampiona protiv ekipe Milana.

Uptavo se Miroslav Đukić prvi oprostio od legende španskog fudbala.

„Ovo je izuzetno tužna vest za sve sportiste i za ceo svet fudbala. On je bio jedan od ključnih delova Superdepora“ rekao je Miroslav Đukić za „Radio Marka“.

„Lendoiro je bio graditelj, ali je Arsenio nadzirao taj nezaboravni tim sa taktičkom mudrošću: Superdepor. Ne morate da se mnogo trudite da izdeklamujete postavu: Lianjo, Rekarte, Ribera, Đukić, Albistegi, Nando, Mauro, Aldana, Fran, Bebeto i Klaudio. Formirao je gotovo neprobojan blok. Tri centralna beka, trkači i veoma moćan centralni vezni igrač su tokom mnogih mečeva pretvorili golmana u gledaoca. Sigurnost pre fantazije“, piše „Marka.

Za tri neverovatne godine, Arsenio je ostao na jedanaest metara od titule u Španiji, pamti se koban Đukićev penal koji je mogao da reši titulu. Ali uspeo je da dođe do trofeja.

„Iglesijas, jedan od najomiljenijih ljudi, bio je trener pri prvom trofeju za klub, uzeo je Kup kralja, koji će zauvek biti u istoriji nacionalnog fudbala tim golom Alfreda u poslednjim minutima drugog dela finala, koje je zbog kiše i grada moralo da se igra u dva dela“.

Pamti se da je Deportivo imao penal za titulu, Bebeto nije smeo da ga izvede, Mauro Silva je kao standardan izvođač već bio zamenjen, odgovornost je preuzeo Đukić i promašio – tako je titula otišla u Barselonu.

„Taj penal je deo mene. To je najgori trenutak moje karijere. Nešto što se dešava samo u filmovima.: Poslednji minut i penal koji odlučuje o šampionu. Tanka je granica između junaka i tragičara, a ja sam osetio ovu drugu stranu. Ne želim da sebe mnogo samosažaljevam, ali to je nešto što je u meni i ostaće tu. Taj penal će me proganjati celog života, ali sam pokušao iz njega da izvučem pouke. Ostavio mi je ožiljke, ali me je i ojačao kao osobu. Morao sam da ga pregrmim i da nastavim da igram. Sa ove vremenske distance i ne volim mnogo da pričam o njemu“, rekao je jednom prilikom Đukić.

Taj penal ga je slomio.

„Ništa nije moglo da me uteši. Nije bilo moguće. Moralo je da prođe vreme da bih i ja prešao preko toga. Svi su želeli da mi pomognu, ali to jednostavno nije bilo moguće. Prvo moraš da raščistiš sam sa sobom. U sebi. Kasnije mi je to pomoglo da utešim mlade fudbalere koji su prolazili kroz teške periode. To je lekcija koja može da te učini jačim i da shvatiš da se greške preživljavaju samo gledajući unapred“.

BONUS VIDEO Navijači Partizana prate utakmicu na Kalemegdanu