Žalgiris uspeo u svojoj nameri.

Evroliga je donela odluku da ublaži prvobitnu kaznu koju je dobio litvanski Žalgiris zbog skandaloznog vređanja na nacionalnoj osnovi tokom meča sa Crvenom zvezdom.

Nakon što je klub prvobitno kažnjen sa 9.000 evra, nakon žalbe je kazna umanjena trostruko i Žalgiris će platiti samo 3.000.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaši crveno-belih su pre početka pomenutog meča odbili da nose zastavu Ukrajine na kojoj je bilo ispisano „stop war“, a to je razbesnilo domaće navijače, pa su počeli sa vređanjem Srbije. Zvezda je bila jedini gostujući tim koji je odbio da drži taj baner.

Litvanci su skandirali „F**k you Serbia“ i zbog toga je Evroliga prvo pokrenula disciplinski postupak, a zatim i kaznila litvanski tim.

Žalgiris nije negirao činjenicu skandiranja, ali se žalio na razloge zbog kojih je došlo do nekih incidenata. Litvanski klub je izneo mnogo argumenata zašto Ukrajinu, koja pati od rata izazvanog Rusijom, treba podržati, a sam rat osuditi.

Sudija Evrolige se složio da je transparent „Stop the War“ znak podrške Ukrajini i da nije bio tu da provocira navijače. Crvena zvezda je bila jedina gostujuća ekipa koja je odbila da drži ovaj transparent.

Nakon što je Evroliga objavila početnu kaznu za Žalgiris, navijači su pružili podršku klubu i za nedelju dana prikupila 6.607 evra koji su prebačeni na račun Žalgirisa.

Pošto je kazna smanjena na 3.000 evra, Žalgiris će ostatak novca donirati nevladinoj organizaciji Plavo/Žuto, koja od 2014. godine podržava ukrajinski oružani otpor obezbeđujući ukrajinskim vojnicima i dobrovoljcima zalihe pomoći.

BONUS VIDEO Micić pokorio Evropu, pa zapevao čuvenu narodnu pesmu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare