Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Vasilije Micić po drugi put se popeo na krov Evrope i još jednom potvrdio da se radi o vanserijskom igraču.

Od propalog talenta kako su ga etiketirali dok je nosio dres Crvene zvezde, Micić je dogurao do najboljeg evropskog košarkaša koji je Efes odveo do dve titule prvaka Evrope.

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon prošle sezone, u kojoj je proglašen za MVP igrača, Micić je i ove godine pokazao kakav je majstor. Titula najboljeg strelca ligaškog dela, MVP Fajnal fora i trojka za pamćenje protiv Olimpijakosa bile su potvrde njegovog kvaliteta.

U trenutku kada je sa takvom lakoćom Evropu bacio pod noge, Micić se nalazi pred jednim od najvećih izazova u karijeri. Sve češće su glasine da će sjajni plejmejker otići u NBA i oprobati se u najjačoj ligi na svetu. Ono što se nije dogodilo prošle sezone, sada deluje izvesno, a pred Micićem je izazov pred kakvim još nije bio. S 28 godina, Micić je u naponu snage i igra najzreliju košarku u životu, ali polako ulazi u drugu fazu karijere.

Poznato je da NBA timovi radije biraju mlađe igrače koje žele da oblikuju za drugačiji stil košarke.

Više su izuzeci nego pravila da igrači u kasnim dvadesetim naprave ozbiljniju NBA karijeru.

Dejan Bodiroga je kao najbolji evropski igrač odlučio da nikada ne proba da zaigra u NBA, dok se pokušaj Miloša Teodosića neslavno završio, mada treba istaći da je preko okeana otišao sa 30 godina.

Slična je bila i sudbina Argentica Fakunda Kampaca. Iako nije otišao kao MVP, u Denver našeg Nikole Jokića je stigao kao jedan od najboljih plejmejkera u Evroligi s punih 30 godina, a po svemu sudeći ga čeka povratak u Evropu. Micićeva prednost u odnosu na dvojicu pomenutih igrača, svakako su bolje fizikalije i činjenica da je još u naponu snage, ali to nije adut kojim može da pravi razliku protiv moćnih atleta u NBA ligi. Dodatan problem bi mogla da mu predstavlja činjenica da na njega prava polaže Oklahoma, jedan od najgorih timova u ligi.

Vasilije Micić
Vasilije Micić Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tanderi za koje nastupa Aleksej Pokuševski imaju dvojicu talenata na poziciji pleja, Luguenca Dorta i Džoša Gidija, u koje polažu velike nade, pa je pitanje kakva bi ulogu dobio Micić.  Svojevremeno je kao plejmejker u NBA zaigrao i legendarni Aleksandar Đorđević, ali se ni on nije proslavio i brzo se vratio u Evropu. Put za evropske plejmejkere u najjačoj ligi na svetu oduvek je bio mnogo teži zbog stila igre i fizičkih predispozicija nego za krila i visoke igrače, a titula MVP-ija ne garantuje mesto i minutažu.

Ako izuzmemo Luku Dončića kao generacijskog talenta, svi su morali da rade dugo i žestoko da bi se izborili za veću ulogu. Čak je i Nikola Jokić prošao sito i rešeto da bi se izborio za svoje mesto, a pitanje je koliko Micić ima vremena za to. S druge strane, ukoliko ostane u Evropi, Micić bi imao priliku da sa Efesom napravi dinastiju kakvu dugo nismo videli u evropskoj košarci u kojoj njegovi talenti dolaze do izražaja.

Ipak, ako nam je Micić nešto pokazao, to je da i kada ga otpišu, on uspe da pronađe put do vrha. Rođeni pobednik, pokazao je da za njega nema nemoguće misije.

BONUS VIDEO Micić pokorio Evropu, pa zapevao čuvenu narodnu pesmu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar