Evroliga plaća troškove, Beograd bi ugostio oko 3.000 ljudi

Košarka 04. maj. 202017:18 > 19:07
Podeli:
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da Srbija želi domaćinstvo završnih turnira Evrolige i Evrokupa, što bi nesumnjivo bilo dobro za Srbiju.

Naime, iako nije zvanično saopšteno, Nova.rs saznaje da bi kompletne troškove organizacije, od smeštaja ekipa, sudija, funkcionera Evrolige, snosio bi sam organizator takmičenja, odnosno Evroliga. A to nije mali iznos, s obzirom na to, da bi i pored činjenice da će se utakmice igrati bez praznim tribinama, u Beograd moglo da se slije oko 3.000 gostiju.

Tokom „redovnih“ utakmica, ekspedicija jedne ekipe broji oko 20 članova. Međutim, sada je situacija potpuno drugačija. Timovi se ne vraćaju odmah kući već igraju najmanje šest mečeva po turnirskom principu, što iziskuje veći broj igrača (svaka ekipa ima 16 licenci).

Biće takođe i značajno uvećan broj sudija koje će imati svakodnevno posao. Na spisak gostiju Beograda treba upisati i čelnike klubova (koji žele da dođu), Evrolige, ali i službenike IMG korporacije koja stoji iza produkcije najelitnijeg evropskog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Za sada nije poznato da li će Evroliga, bez obzira što se igra brzopotezno, za svaku pobedu nastaviti da nagrađuje timove po 40 hiljada evra, ali niko ni pomenuo da je moguće da se to ne desi.

Ako se tome doda da klubovi imaju solidan procenat od TV prava, bar na prvi pogled, ispada da bi dolaskom u Beograd (ili drugi grad koji izabere Evroliga) mogli da budu samo u plusu.

Međutim, takva računica je daleko od tačne. Zapravo pojedini kolektivi, kao na primer Baskonija, zatražili su i dobili državnu zaštitu, odnosno zakonsku dozvolu za određena umanjenja plata radnika, pa i samih igrača, jer ne mogu da obavljaju svoju delatnost. Ipak, to važi samo ukoliko se ne vrate takmičenju.

S druge strane, pojavljuje se i problem (nemanja) adekvatnih treninga zbog zakonskih ograničenja koja su na snazi, a još se ne zna kada će biti ukinuta, pa bi pojedini klubovi, ukoliko žele da nivo forme dignu bar do minimuma, morali da traže sredine u kojima je moguće to uraditi. A to prilično košta…

Ogromna je nepoznanica i da li će se svi igrači odazvati pozivu za povratak u klubove, posebno Amerikanci, jer kod velikog broja njih postoji zabrinutost za zdravstvenu sigurnost, bazirana na zvaničnim informacijama državnih organa da se situacija neće uskoro vratiti u normalu. Klubovi su svesni da bez obzira što imaju ugovore sa igračima, ne smeju da primenjuju bilo kakav vid pretnje, jer bi vrlo lako mogli da se nađu na sudu i tako verovatno odu još više u minus…

Na kraju, posle nabrojanih problema koji nisu jedini, postavlja se pitanje kome odgovara da se odigra nastavak Evrolige i po koju cenu, kada sami klubovi zbog koji je i formirano ovo takmičenje, ili bar dobar deo njih, kažu da će ih dodatne utakmice gurnuti u dodatne nedaće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar