Foto: AP Photo/Jack Dempsey, Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Vladika Grigorije ispratio je uspehe Nikole Jokića i Novaka Đokovića u poslednjih nekoliko dana, a tim povodom oglasio se na društvenim mrežama.

Đoković je u nedelju osvojio 23. grend slem titulu i to na Rolan Garosu, a Jokić je u noći između ponedeljka i utorka sa Denverom postao šampion NBA lige i MVP finalne serije.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog Jokića i Đokovića mnogi su se zapitali kako jedna „mala“ država kao što je Srbija može da iznedri dve sportske legende kao što su njih dvojica.

Upravo zbog takvih priča, oglasio se vladika Grigorije.

„Pomalo me nervira što se mnogi pitaju kako jedna mala zemlja od sedam miliona stanovnika može da iznedri vanserijske sportiste.

Prvo, Srba koji ne žive u Srbiji ima makar duplo više, a drugo, važnije i bolnije, jeste zaborav miliona Srpkinja i Srba koji su u 20. veku nasilno i prerano poslani u smrt. Da toga nije bilo, koliko bi se generacija do sada rodilo? Ko ume da računa, pitanje nije teško.

Možda me to naglašavanje brojke od (svega) sedam miliona nervira i zato što ne verujem u smrt, niti u to da su oni što su pod zemljom mrtvi. Usudio bih se reći da baš oni svojom onozemaljskom egzistencijom više utiču na ovu stvarno zadivljujuću pojavu kojoj svedočimo godinama.

Inače, moje mišljenje o uskogrudom nacionalizmu je kao i o ograničenom bezbožništvu – jako loše. Ali ovo iznad rekoh kao Srbin koji veruje u Boga živih“, napisao je Grigorije na Instagramu uz sliku Jokića sa ćerkom Ognjenom, dok je na sledećoj slici Novak sa peharom u Parizu.

BONUS VIDEO NBA Ol-star 2023 – biranje igrača, Jokić sam izabrao ekipu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare