Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, Goran Srdanov/Nova.rs

Srpski plejmejker odlučio je da ostane u Efesu, dvostruki uzastopni osvajač Evrolige nije dobio ponudu i ulogu kakvu treba da bi se otisnuo u najjaču ligu na svetu.

Drugo leto u nizu kako se očekivalo da Vasilije Micić konačno postane deo NBA karavana i zaigra u najjačoj ligi na svetu. Međutim, MVP i najbolji strelac Evrolige je ponovo uspeo da iznenadi sve – odlučio je da ostane u Efesu i bogato nasleđe u istoriji evropske košarke učini još većim.

PROČITAJTE JOŠ

Došao je Micić u Istanbul na jednu sezonu, a sada će započeti petu godinu u klubu sa kojim je ostvario neverovatnu simbiozu, koja je u prethodne dve godine rezultirala ispisivanjem epskih momenata košarkaške istorije.

Dvostruki uzastopni osvajač Evrolige sa turskim gigantom odlučio je da krene u lov na ono što niko nije uspeo da uradi u modernoj istoriji – da tri puta postane evropski šampion u nizu.

Retki su bili i oni koji su to uspevali dve godine zaredom, a Efes će predvođen Micićem i pojačan Vilom Klajburnom, Antom Žižićem, Akileom Polonarom, krenuti potreću u nizu.

A nije da su Miciću falile ponude da zaigra u NBA. Mnogo klubova je, prema informacijama koje su dolazile iz Amerike, bilo zainteresovano da najboljeg evropskog plejmejkera vidi u svojim redovima.

Licitiralo se sa timovima, Vasinom ulogom i njegovim dometima na najvećoj sceni, ali je Micić posle brojnih pregovora doneo odluku da neće da ide po svaku cenu. Srpski reprezentativac očigledno nije želeo da ode reda radi, da bi mu pisalo da je igrao i u NBA, i bio samo statista i epizodista, već je želeo konkretnu minutažu i jasno definisanu ulogu u ekipi.

Očigledno je da se ambicije njega i zainteresovanih timova nisu poklopile, pa je srpski as prelomio da ne mora da ide na silu. U razgovoru za portal Nova.rs nedavno je i pričao o tome.

„Što se NBA tiče, odavno sam to stavio po strani. Kada sam odlazio iz Bajerna i Zvezde tad su mi svi zvanično rekli da nikada neću imati ponudu iz NBA, a eto već tri godine ih imam, a nisam otišao. Zašto? Zato što nemam više taj očajnički, to je možda gruba reč, ali taj klinački poriv za NBA, da hoću tamo da odem, da je to neko moje ostvarenje. Shvatio sam da tamo ništa lepše nema nego što već imam. Meni je u Efesu prelepo, tamo sam otišao na jednogodišnji ugovor, a evo četiri godine već igram. To je pokazatelj da uživam i da to neću tako lako ni da pustim. Košarkaški gledano, osećam se spremno za novi izazov, a to je NBA liga, ako se desi oberučke prihvatam, ako se ne desi idemo dalje“.

Odluka da ostane na Bosforu znači da je Vasa Micić odabrao put kakav je svojevremno izabrao veliki Dejan Bodiroga.

Iako je za mnoge ostala žal što Bodiroga nikada nije zaigrao u NBA ligi, pogotovo zbog činjenice da je neke tamošnje zvezde u direktnim duelima na reprezentativnom nivou poput Karmela Entonija potpuno nadigravao, ostao je do kraja karijere u Evropi i ušao u legendu.

Tri puta je osvojio Evroligu, dva puta bio MVP Fajnal fora, osvojio još mnogo trofeja i individualnih priznanja, a na tom putu je upravo i Micić. Pomera granice, potiže koševe za pamćenje, osvaja trofeje i ubira brojna individualna priznanja.

Ono što ga najviše razdvaja od takve legende jeste nedostatak uspeha sa reprezentacijom. Bodiroga je bio jedan od lidera jedne od najboljih generacija srpske košarke, a Miciću se otvara šaansa da u narednom periodu zajedno sa Nikolom Jokićem i ostalim asovima konačno vrati Srbiju na mesto koje nam je nekada pripadalo.

BONUS VIDEO Micić o odlasku u NBA i želji da zaigra u Americi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram