Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Srpski košarkaš se pretplatio na finala i trofeje Evrolige, pretplatio se na mnogobrojne individualne nagrade i već napisao sebi najlepšu pozivnicu za Kuću slavnih.

Vasilije Micić – dvostruki uzastopni MVP Fajnal fora Evrolige i osvajač Evrolige dva puta zaredom. Maestralno je igrao srpski plejmejker u Areni i u Beogradu sačuvao Efes na evropskom tronu.

Protiv Olimpijakosa u polufinalu postigao je 15 poena i trojku u dramatičnoj završnici za pobedu sa 77:74, protiv Reala u finalu je bio najefikasniji sa 23 poena. Srpski as je dobio potpuno slobodu u igri Efesa, a to naplaćuje na najbolji mogući način.

PROČITAJTE JOŠ

U polufinalu nije blistao, najblaže rečeno, ali je preuzeo odgovornost i pogodio kada je bilo najvažnije, za tugu više od 10.000 Grka na tribinama Arene.

„Ova situacija je bila slična poslednjoj utakmici ligaškog dela sezone, kada sam pogrešio. Naučio sam lekciju… Pre toga sam promašio šut za tri i dva slobodna bacanja“, iskreno je rekao Micić.

Ipak, uprkos promašenim bacanjima, nije krio da je bio ubeđen da poslednji šut ulazi.

Prošle sezone je bio MVP Evrolige, a ove godine „samo“ (ponavljamo „samo“) najbolji strelac evropskog takmičenja. Posle je stiglo priznanje i za najboljeg na završnom turniru.

Srpski as na poziciji plejmejkera predstavlja pravog modernog organizatora igre. Sa 196 centimetara bez mnogo problema pokriva i poziciju bek šutera, a po mišljenju mnogih ne postoji mnogo igrača sa boljim prodorom u Evropi u ovom trenutku.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Bio je dominantan i u mlađim kategorijama, pa svi koji su igrali protiv njega svedoče kako ih je Vasa uništavao. Razbijao je redom sve rivale, a zanimljivo je da mu košarka nije bila prvi izbor. Zapravo, malo je nedostajalo da Srbija dobije vrhunskog skijaša umesto košarkaša. Bio je pionirski prvak Srbije i Balkana u skijanju, ali nakon što je napustio Kopaonik i preselio se u Beograd zavoleo je košarku.

Njegova sestra Nina je učestvovala na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine i postala je prva olimpijka naše zemlje u snoubordu. Micić je osvojio strebrne medalje na Evropskom prvenstvu juniora 2011. i Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina u Češkoj. Kasnije je sa seniorima osvojio srebro na prvenstvu Evrope u Turskoj 2017. godine.

Kupio je sve navijače u Srbiji odlukom da se ne vrati u Srbiju sa Svetskog prvenstva u Kini, iako su mnogi to očekivali. Iako mu je majka bila bolesna, odlučio je da ode na Mundobasket, a nije se vratio kući ni kada je preminula – dan pred četvrtfinalni meč sa Argentinom. Zbog patriotizma su mu mnogi odali priznanje, a za majku je bio izuzetno vezan.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, prelazak iz juniorskih u seniorske vode nije tekao toliko glatko za Micića. Kao i mnogim igračima, trebalo mu je vremena da sazri. Posle Mege i Bajerna, stigao je u Zvezdu, u kojoj je proveo sezonu 2015/2016. Tada se našao na udaru navijača.

Mnogima se nije dopadalo što nije pouzdan šuter sa distance i poludistance (što će postati narednih godina), govorili su za sadašnjeg najboljeg strelca Evrolige da baca „cigle“ i često su ga kritikovali navijači.

Nakon turbulentnih sezona, snašao se savršeno u Litvaniji. Prošao je kroz pravo vatreno krštenje, a onda je usledio uspeh. Tofaš, pa Žalgiris, koji je uspeo da odvede na Fajnal for Evrolige.

Od tada kreće meteorski uspeh, svake sezone je bio sve bolji. Uostalom, on, Nikola Jokić (MVP NBA lige) i Miloš Teodosić (MVP Evrokupa) upisali su Srbiju zlatnim slovima u istoriju, jer je postala prva država u istoriji koja je imala ova tri MVP priznanja u istom trenutku. To je bilo prošle sezone, sada opet zvuči poznato.

BONUS VIDEO Vasa Micić okupan na konferenciji, Petrušev predvodio igrače Efesa

*

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

*

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

*

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

*

Vasilije Micić
Vasilije Micić Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

*

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

*

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram