Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Stvarno je neverovatan.

Košarkaši Anadolu Efesa odbranili su titulu prvaka Evrope koju su lani osvojili, pobedom nad Real Madridom u Beogradskoj areni 58:57.

PROČITAJTE JOŠ...

Novi šampion Evrope odlučen je u poslednja dva minuta, kao i oba meča polufinala, što samo svedoči koliko su ekipe bile ujednačene.

Tvrd okršaj, na mali broj poena značio je da će presuditi jedna dobra odbrana, ili neki herojski šut.

Pogodio ga je Vasilije Micić na dva minuta pre kraja, kada je anulirao trojku za egal Gabrijela Deka i održao Efes u prednosti od tri poena.

Valter Tavares je zatim promašio jedno od dva slobodna bacanja, Tibor Plajs je 65 sekundi pre kraja ubacio iz odbojke posle lošeg polaganja Micića, a Efes je do kraja potrošio vreme.

Micić je bio najefikasniji kod pobednika sa 23 poena, Tibor Plajs je bio „džoker“ sa 19 poena, a Šejn Larkin je imao deset.

U Realu je jedini dvocifreni igrač bio Valter Tavares sa 14 poena, svi ostali su imali manje.

Efes je „tanko“ ušao u meč kad je reč o igri koja ga inače krasi. Pošto je Real dobro zatvarao spoljne pozicije, uobičajenih „bombi“ Micića i Larkina nije bilo od starta.

Štaviše, Šejn je u tvrdih uvodnih pet minuta dvaput krenuo na desno polaganje i oba puta na obruču promašivao.

Micić i on su se razmenjivali u organizaciji napada, a upravo je srpski igrač svojom prvom trojkom primakao Efes.

Međutim, „kraljevski“ klub je dominirao u skoku, pa je na 8:6 za Real, madridski klub uhvatio čak tri ofanzivna skoka u istom napadu.

Ovaj segment igre bio je posebno problematičan, jer niko u Efesu nije mogao da parira snazi i visini Tavaresa, pa bi akcije Reala delovale prilično lako rešavane kada je Tavares dobijao loptu u reketu.

Tako je bilo i kad je uhvatio treći skok u napadu za dva slobodna bacanja i 10:6 u korist Španaca.

U ofanzivi turskog tima, ta visina i snaga unutrašnje linije „blankosa“ dolazio je do izražaja jer je recimo Adrijen Moerman posle povratne lopte Micića oklevao, nije hteo da šutne, krenuo je na flouter i promašio.

Edi Tavares je odmah odgovorio ofanzivnim skokom u sledećem napadu i novim poenima za 12:6.

Tek tada je počela da radi i spoljna linija Efesa, jer je Larkin dao trojku, a onda pred kraj prve četvrtine pokupio loptu i u kontri poentirao uz faul za 15:14 u korist Reala posle deset minuta.

Početak druge deonice obeležio je lep prodor i polaganje Micića za preokret i poen viška za Efes.

Na parketu se tada umesto Tavaresa našao Entoni Rendolf, ali umesto da organizatori igre istanbulskog kluba „prodišu“, oni su imali novi problem.

Tavares se možda našao na klupi, ali je Rendolf umeo da uhvati loptu, a bolje šutira od Edija, pa je pogađao neke dalekometne hice.

Istovremeno, Efes nije dovoljno dobro čuvao loptu. Nekoliko izgubljenih lopti i nešto slabiji šut, uz nešto efikasniji Madrid, doneli su ekipi Pabla Lasa pet poena viška na poluvremenu 34:29.

Drugo poluvreme je počelo pogotkom Alberta Abaldea u prodoru, koji je odgovorio na identičan pokušaj prodora i floutera Brajanta – samo je bio uspešan, pa je Real otišao na osam razlike.

Turski navijači su to prepoznali kao trenutak da pomognu svom timu, ali je Kris Singlton bacio „ciglu“ sa trojke.

Larkin se nadovezao promašenim polaganjem, jer ga je Tavares zalepio za tablu, a „toranj“ Reala je odmah u sledećem napadu zaustavio i Micića.

Zaključao ga je na prodoru pod košem i iznudio izgubljenu loptu i aut. U ovom periodu je i Adam Hanga trojkom promenio ritam jer nijedna od ekipa nije mogla da pogodi ništa.

Real je tada otišao na 40:31, Hanga je ukrao loptu i krenuo u kontru, ali od akcije nije bilo ništa.

Madriđani tu nisu iskoristili momentum koji im se nudio i Efes je polako počeo da ih stiže, prvo vezanim poenima Tibora Plajsa, onda i penalima i košem Micića za 42:40 u korist Španaca posle 30 minuta.

Poslednja četvrtina počela je preokretom za Efes. Micić je spakovao tricu, Singlton je ukrao loptu na sredini, a Real više nije imao jasnu premoć u skoku.

Efes je otišao na pet poena viška, Real se držao, ali kaskao sredinom poslednjeg perioda 49:47.

Serhio Ljulj je tada pronašao „ono njegovo“ zbog čega je stvorio sebi imidž „klač“ igrača.

Ubacio je spolja, a Real je na četiri i po minuta pre kraja imao poen viška. Pobednik se nije nazirao.

Vasa je dobro organizovao akciju u kojoj je ostavio samog Plajsa u uglu za dva, a meč je ulazio u napetu završnicu.

Jabusele je promašio trojku, a Micić je još jednom izvukao magiju iz rukava i bacio je alej-up za Plajsa i 53:50.

Od tog trenutka, do kraja Micić je dirigovao napadima, ali je imao i malo sreće kod pogotka Plajsa.

Ljulj je odigrao iz prodora, Vasa je pametno išao na faul kada je već ostalo 27 sekundi do kraja i Efes je imao poen viška i dodatnih 14 sekundi za napad.

Još jedan takav napad imao je Efes, nije ga iskoristio ali je potrošio vreme i to je bilo dovoljno za pobedu i odbranu titule evropskog šampiona.

BONUS VIDEO Trojka Micića za vodstvo Efesa protiv Reala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar