Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

Košarkaši Fenerbahčea pobedili su Crvenu zvezdu na startu nove sezone Evrolige sa 61:57 u Ulker areni u Istanbulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je imala priključak tokom većeg dela meča, imala je i solidnu odbranu, ali je mnogo prodatih lopti (21) i loš procenat šuta u tvrdom meču ipak presudio na kraju.

Do tri minuta pre kraja srpski tim je bio na dva poena minusa, ali su onda Dišon Pjer strašnim zakucavanjem i Nando De Kolo trojkom iz ugla, kaznili otvorene promašaje Zvezdinih prvotimaca za 56:49.

Fener je tek tada rešio meč, iako  je već na njegovom početku vodio sa čak 14:0, a početkom četvrte četvrtine i deset razlike.

U tesnoj utakmici, sedam razlike na kraju se ispostavilo dovoljnim za prvu pobedu Turaka i prvi poraz Zvezde u novoj sezoni Evrolige.

Sve što su gosti u Istanbulu mogli, jeste da priđu na jedan posed zaostatka, ali ne više od toga. Najefikasniji je u timu Zvezde bio Nikola Ivanović sa 16 poena, pratili su ga Nikola Kalinić i Nejt Volters sa po devet. Kalinić je imao devet skokova i šest izgubljenih lopti.

U timu Fenerbahčea se istakao Dišon Pjer sa 13 poena, po osam su ubacili Jan Veseli i Devin Buker, a po sedam Nando De Kolo i Akile Polonara.

Crveno-beli su meč počeli lošom odbranom i još gorim napadom. Nije se znalo gde je bušnija odbrana Zvezde koja je za prvih pet minuta primila 14 poena, a nije ubacila nijedan.

Izgubljene lopte su se ređale kao na traci, a Turci kao da su „zlouptrebljavali“ što srpski klub ima samo jednog centra.

Presecali su linije dodavanja ka Ognjenu Kuzmiću, Marko Simonović je u prodoru kao jedan od iskusnijih gubio loptu, dva napada „prosuo“ je i Kalinić, a Šajok Buker i ostali su sve to pedantno kažnjavali.

Zvezda kreće da se vraća tek posle petog minuta kada je Kalinić ubacio prve poene za svoj tim i 14:2.

Od tog trenutka tranzicija crveno-belih je bila neuporedivo bolja, jer je takva bila i odbrana, a tim Dejana Radonjića je zahvaljujući sedam poena Kalinića i četiri poena Kuzmića prišao prilično brzo.

Bilo je 16:13 kada je Kalinić ubacio trojku na pragu devetog minuta, a onda i 16:15 kada je pred kraj prve četvrtine Stefan Lazarević ubacio loptu u obruč posle odličnog pika Nikole Ivanovića i Luke Mitrovića.

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

Zvezda je na ulasku u drugu četvrtinu već imala devet izgubljenih lopti, ali je odbrana bila daleko bolja, pa je ovaj period protekao u prilično izjednačenoj igri.

Igralo se koš za koš, a kada je protok lopte u napadu Zvezde postao nešto bolji, srpski klub je poveo košem Voltersa za prvu prednost u 15. minutu – 22:21.

Fener je odgovorio mini-serijom od pet poena i do kraja četvrtine je zadržao prednost jednog poseda.

Treća četvrtina počela je serijom crveno-belih od pet poena za nepun minut. Prvo je poentirao Mitrović pod košem, a onda Holins trojkom iz tranzicije za 31:28 u korist Zvezde.

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

Holins je probao još jednom u sledećem napadu, forsirao je i promašio, pa se iskupio odbranom, a Zvezda je vodila posle pet minuta nastavka sa 31:30.

Loši procenti šuta su obeležili ovaj deo igre, a bilo je čudno što je De Kolo 25 minuta bio bez ijednog poena. Imao je samo tri izgubljene lopte.

To se promenilo na dva minuta pre kraja četvrtine kada je stao na liniju penala, tek pošto su Dišon Pjer i Jan Veseli preokrenuli rezultat u korist Fenera.

Polonara je uvećao tu prednost Turaka prodorom na drugi obruč za 40:35, a onda novom trojkom i na 45:35, pre nego je Kuzmić četvrtinu završio svojim pogotkom za -8.

Poslednja deonica počela je flouterom Voltersa uz faul, što je bio tračak nade za beogradski tim koji je najednom prepolovio zaostatak – 45:40.

Volters i Akpinar su razmenili još po koš u narednom minutu, Ivanović je promašio otvorenu trojku, ali je precizno položio uz faul Henrija za 49:47 na šest minuta pre kraja.

Fener se na tri minuta pre kraja odlepio novim poenima De Koloa, otišao je na +7, Zvezda je prišla poenima Ivanovića, ali nije mogla da u poslednjim sekundama napravi čudo i dođe bliže od -2, pa je turski klub završio posao i upisao trijumf.

Fenerbahče – Crvena zvezda 61:57 (18:15, 10:11, 17:11, 16:20)

Dvorana: Ulker arena; Kapacitet: Oko 13.000; Sudija: Fernando Roća

Fenerbahče: Akpinar, Birsen, Hazer, Šajok, Mahmutoglu, Biberović, De Kolo, Henri, Bartel, Gudurić, Veseli, Buker, Polonara, Duverioglu. Trener: Saša Đorđević.

Crvena zvezda: Gušić, Lazarević, Volters, Uskoković, Mitrović, Kalinić, Holins, Simonović, Ivanović, Kuzmić; Trener: Dejan Radonjić.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Pobeda Fenerbahčea 61:57

Sačuvali su igrači turskog tima prednost, iako je Zvezda prišla na jedan posed zaostatka u poslednja dva minuta.

38′ Zvezda opet na -2!

Holins trči kontru i posle pasa Mitrovića pogađa za dva i rešava akciju za 51:49 u korist turskog tima.

37′ Greška Kalinića, pa odbrana Mitrovića

Nije kažnjena prodata lopta Kalinića, a Holins promašuje dve otvorene trojke. Ovo može biti veoma važan trenutak jer Fener vodi 51:47.

35′ Ivanoviiiiić!

Promašio je otvorenu trojku, a onda išao težim putem, ubacio dvojku uz kontakt i faul. Bio je precizan iz dodatnog bacanja za 49:47. Polonara je u sledećoj akciji iznudio faul za dva penala – 51:47 vodi Fenerbahče.

33′ Volters se iskupio za lake poene Akpinara

Asistirao je plej Zvezde Ognjenu Kuzmiću pod košem, posle prodora, pa Kuzmiću nije preostalo ništa drugo nego da položi loptu u obruč – 47:44 za Fenerbahče. Veseli opet daje dugu dvojku – 49:44.

32′ Nastavlja se serija crveno-belih

Ivanović je iščačkao loptu koja je mogla da bude „mrtva“ i otvorio je kontru svog tima u kojoj je Volters lako pronašao Lazarevića u situaciji dva na jedan – 45:42 vodi turski tim. Akpinar to privremeno prekida pored Voltersa prodorom za 47:42.

31′ Zvezda prepolovila prednost!

Volters pogađa flouter uz faul i ubacuje dodatni penal – 45:40 za Fener.

Treća četvrtina:

Nikola Ivanović MVP 1. kola ABA lige
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

30′ Porasla prednost Turaka…

Čudan faul koji su sudije dosudile Lazareviću, pa dva slobodna bacanja i poeni Pjera. Polonara ubacuje trojku za 45:35 i +10 u korist Fenera, da bi Kuzmić malo ublažio zaostatak na 45:37.

28′ Nije dobro, Fenerbahče se raspucava

Dva dobra prodora Voltersa i dva pogotka, ali Fener preko Pjera i Veselog tri akcije rešava koševima za vođstvo svog tima. De Kolo je iznudio faul u međuvremenu i povećao je to na 38:35 za Fener.

25′ Tvrd meč, mnogo promašaja

Samo se ređaju promašaji, Zvezda ima sreće jer otvoreni šutevi ne prolaze turskom timu. Mitrović nije uspeo da pogodi uz kontakt pod košem. Polonara na isteku petog minuta ne ubacuje trojku.

23′ Holins forsira, energija je dobra

Dva promašaja Holinsa, Veseli vadi Kaliniću čist koš iz obruča, ali Henri na drugoj strani ne može da pogodi – 31:30 vodi Zvezda.

21′ Dobar početak Mitrovića, serija Zvezde

Pet uzastopnih poena, koš Mitrovića iz blizine, onda trojka Holinsa posle dobre odbrane i kontre Zvezde – 31:28 vodi srpski klub.

Druga četvrtina:

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

20′ Za trojicu igra Kalinić odbranu

Iznudio je faul Bukera posle ukradene lopte, onda umalo ukrao jednu od Mahmutoglua, pa prekinuo polukontru Fenera. U međuvremenu je poentirao iz prodora nakon dobre finte, a Ivanović je doneo svom timu izjednačenje na minut i 19 sekundi pre poluvremena (26:26). Do kraja je Veseli ubacio još jedan šut sa poludistance – 28:26 na kraju poluvremena za Fener. Zvezda ima 14 izgubljenih lopti.

17′ Ponovo greške i promašaji Beograđana…

Fener je brzo napravio seriju od pet poena jednom trojkom i jednom dvojkom, Zvezdin šut je stao, a izostanak klasične petice smeta u reketu – 26:22 za Turke.

15′ Veliki problemi za Kuzmića, prvo vođstvo Zvezde!

Promašaji Pjera i Voltersa, Lazarević igra odličnu odbranu, a Kuzmić gubi loptu u napadu i još veći problem, pravi treći faul. Nakon toga Volters ide na koš i poentira, a Ivanović izvlači faul – 22:21 za crveno-bele.

13′ Zvezda je na minus 1!

Idealan protok lopte koja je od Lazarevića na kraju akcije poletela ka Ivanoviću, a od Ivanovića ka košu sa trojke – 21:20 za Fener. U toku jedne akcije Mitrović je dobio udarac od igrača turskog tima i raskrvaren mu je nos.

12′ Koraci Kalinića, kazna Mahmutoglua

Duga dvojka Mahmutoglua, uzvraća Zvezda kontrom Voltersa i Lazarevića. Nešto tvrđa igra na početku druge četvrtine. Kalinić je u prvom napadu na niskom postu probao da „zida“, ali je napravio korake – 20:17 za Fenerbahče.

Prva četvrtina:

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

10′ Perfektna akcija za kraj četvrtine!

Devet izgubljenih lopti Zvezde, a crveno-beli ipak imaju priključak! Pre svega zahvaljujući boljoj odbrani i pametnim preuzimanjima. Četvrtina je završena savršenom akcijom i pikom Ivanovića i Mitrovića, iz kog je Luka asistirao Lazareviću za lake poene na obruču – 18:15 vodi Fenerbahče.

8′ Kalinić primakao crveno-bele trojkom!

Na isteku osmog minuta Nikola Kalinić ubacuje trojku kojom približava svoj tim na samo tri poena zaostatka – 16:13. Zvezda je zaigrala mnogo bolju odbranu i odatle je krenula bolja igra i napred.

7′ Zvezda uzvraća sa 8:0!

Kuzmić siguran pod košem u prvoj situaciji, u drugoj promašuje pa hvata ofanzivni skok i zakucava, a u međuvremenu Kalinić pogađa uz kontakt – 14:8 za Fenerbahče.

5′ Evo prvih poena Zvezde

Kalinić je poentirao u kontri na isteku petog minuta igre. U međuvremenu je turski tim još jednom pogodio koš preko Marijala Šajoka – 14:2 vodi Fenerbahče.

4′ Već šest olako prodatih lopti, ovako neće ići…

Nova izgubljena za Zvezdu, novi poeni za Fener, već je 12:0.

3′ Serija Turaka koja kao da nema kraja

Deset uzastopnih poena Fenerbahčea, dva izgubljena napada vezuje i Nikola Kalinić. Buker je kaznio drugu izgubljenu loptu Kalinića i to je 10:0 posle tri minuta.

2′ Laki poeni i serija Fenera

Brza dva poena Fenera, a onda Simonović u prodoru gubi loptu, pa Šajok zakucava u kontri. Simonović je promašio fejdavej, a Buker nije poentirao u kontri – 4:0 za Fenerbahče posle promašene trojke Voltersa. Ubrzo novi poeni turskog tima za 6:0. Zvezda gubi lopte suviše lako.

19.45 – Pre početka meča minut ćutanja za Dudu Ivkovića.

19.43 – Šampioni nikad ne zaboravljaju…

Utakmice Evrolige, uključujući duel Fenerbahčea i Crvene zvezde, ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

BONUS VIDEO: Promocija Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar