KK Crvena zvezda
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Košarkaši Anadolu Efesa pobedili su Crvenu zvezdu 84:83 u meču 17. kola Evrolige u dvorani Sinan Erdem u Istanbulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč je rešen u napetoj završnici četvrte četvrtine, a prelomljen je zahvaljujući jednom čoveku i njegovim poenima – Vasiliju Miciću.

Treba spomenuti da je i Nikola Kalinić bio Zvezdin tragičar, jer je u poslednjem napadu svog tima promašio oba slobodna bacanja, u trenutku kada je beogradski tim imao poen prednosti.

Crveno-beli su drastično popravili odbranu u drugom poluvremenu, njeni igrači pogađali u bitnim trenucima, ali se Efes do kraja nije predavao.

Micić je imao 21 poen, Tibor Plajs 23, a Rodrig Buboa deset poena u Efesu, dok je u Zvezdi Kalinić bio najefikasniji sa 20 poena. Još 13 je dodao Branko Lazić, a 12 Nejt Volters. Ognjen Kuzmić je imao čak 11 skokova i sedam poena.

Micić je uneo dramu u meču koji je delovao rešeno dva minuta pred kraj, kada je tim Dejana Radonjića imao 81:74.

Sve poene Vasa je ubacio bivšem klubu u drugih 20 minuta i poslednja dva su bila slobodna bacanja za važnu pobedu prvaka Evrope.

Prvo poluvreme obeležile su dve različite četvrtine. U prvoj je Zvezda dobro krenula, igrala je isprva tvrdu odbranu i oduzela je Efesu ono što je njegov trener Ergin Ataman posebno hteo da iskontroliše – skok.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nije dugo potrajala egal igra, pošto se turski tim boljim šutem prilično brzo odlepio i otišao trojkama i slobodnim bacanjima na 13:5.

Do kraja prvog perioda nije stao šut Atamanove igrače, koji su na krilima Tibora Plajsa i Džejmsa Andersona, a bez Vasilija Micića, bili dominantni.

Zato su posle uvodnih deset minuta imali čak 31 postignut poen, naspram 21 primljenog. U drugoj četvrtini je prestao da ih služi šut.

Zvezda je stegla odbranu, a kada su se razigrali Branko Lazić i Nejt Volters, stvari su počele da teku bolje po crveno-bele.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Efes je imao i 12 poena prednosti pred kraj prve četvrtine (28:16), a u drugoj je sve prokockao. Trojka Lazića, pa ofanzivni skok Kuzmića trasirali su put povratka Zvezde.

Nadovezao se i Nikola Kalinić, da bi Volters svojim pogotkom za dva doneo prednost gostima u Sinan Erdem dvorani – 37:36.

Plajs je odgovorio trojkom, četvrtom iz isto toliko pokušaja, ali je Zvezda svela izgubljene lopte na minimum, Šejn Larkin je pritisnut, a šut ostale igrače nije tako dobro služio.

Lazić je ubacio još jednu trojku, Volters je bio siguran u šutu za dva i crveno-beli su od dvocifrenog minusa stigli do prednosti 46:43 posle 20 minuta igre.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Drugo poluvreme počelo je trojkama Kalinića i Holinsa, ali i koševima Plajsa, koga niko nije mogao da zaustavi.

Crveno-beli su u jednom trenutku pobegli na +7, Plajs je sveo taj zaostatak na dva poena. Nije mnogo pomogao njegov učinak jer su crveno-beli ubrzo otišli na +9.

Kako se Plajs spustio bliže košu, a Moerman i ostali su promašivali spolja, tako je bilo problema za turski tim.

Međutim, napadi Zvezde su postali konfuzni, odbrana Efesa agresivnija i istanbulski tim je smanjio zaostatak na tri poena posle 30 minuta.

Dejan Radonjić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsprot

U četvrtoj četvrtini su igrači Efesa krenuli na sve ili ništa fanatičnom odbranom. Zvezda se mučila u napadu, a Vasa Micić je svojim koševima držao Efes u igri.

Crveno-beli su imali džokera u liku Stefana Lazarevića, koji je ubacio dva šuta sa distance, još jednom je pogodio Kalinić, pa se u poslednja dva minuta ušlo sa 80:74 za goste.

Međutim, nije bilo dovoljno. Vasa se „ušunjao“ pod koš i koristio prostor na najbolji način za lagane prodore, da bi u pretposlednjem napadu dobio „jeftina“ slobodna bacanja od Kalinića.

Kalinić je na deset setkundi pre kraja fauliran, promašio je oba slobodna bacanja, Micić to nije uradio na drugoj strani, a za preostalih 0,9 sekundi, Beograđani nisu mogli ništa da promene.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Anadolu Efes – Crvena zvezda 84:83 (31:21, 12:25, 22:22, 19:15)

Dvorana: Sinan Erdem, Istanbul; Sudije: Robert Lotermoser, Emilio Perez, Gvido Đovaneti

Anadolu Efes: Larkin 8, Buboa 10, Singlton 0, Brajant 8, Moerman 0, Plajs 23, Micić 21, Anderson 9, Danston 5, Simon 0.

Crvena zvezda: Volters 12, Lazarević 7, Mitrović 4, Lazić 13, Kalinić 20, Holins 5, Ivanović 9, Marković 0, Vajt 6, Kuzmić 7, Cirbes 0.

Četvrta četvrtina:

40′ Pobeda Efesa posle drame

Kalinić je u poslednjem napadu promašio dva slobodna bacanja, Vasilije Micić je pogodio dva penala i preokrenuo je rezultat na sekund pre kraja i crveno-beli su ostali kratki za trijumf – 84:83 za Efes.

38′ Zvezda pred pobedom, ali ima još vremena

Polovičan Volters sa linije bacanja. Sada se popravila i odbrana Zvezde. Marković je pokupio loptu posle dodavanja, pre toga i Volters u skoku. Kontrola je u rukama gostiju. Kuzmić je uhvatio ofanzivni skok posle promašaja Kalinića, ali je Marković promašio trojku – 81:74.

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

36′ Lazareviiiiiiić!

Dva važna šuta sa distance ubacuje Stefan Lazarević, nadovezuje se i Nikola Kalinić trojkom uz faul Brajanta! Najbolji mogući epilog poslednja dva napada, kada već niko iz crveno-belog dresa ne može da probije u reketu – 80:74 vode gosti.

34′ Micić drži Efes, trojke čuvaju prednost Zvezde

Ušunjao se Micić pod koš i poentirao, napad, dva ranije je ubedio sudije da je lopta za njegov tim iako je otišla van od njega. On sada drži Efes u igri. Kalinić je dobio rampu Danstona, a Lazarević je pogodio trojku iz ugla – 74:70 za Zvezdu.

32′ Micić vratio Efesu egal, Ivanović se razigrao

Faul u napadu za Lazića, mnogo agresivnija odbrana Efesa mu se isplati. Kapiten crveno-belih je veoma brzo faulirao i Singltona u odbrani, posle čega je morao na klupu zbog četiri prekršaja.

Micić je poentirao uz faul i pogodio dodatno slobodno bacanje za egal turskog tima, ali je Ivanović iz veoma teške situacije ubacio trojku – 71:68 za Beograđane.

Treća četvrtina:

Luka Mitrović najbolji skakač 2. kola Evrolige
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

30′ Au, šta uradi Luka Mitrović…

Faulirao je Ilajdžu Brajanta kada je ovaj pogodio za dva, zatim je udario rampu Brajantu, pa dopustio da izgubi loptu pre nego je Brajant uspeo da reši akciju košem. Danston mu je prvo ukrao loptu, a onda je udario blokadu Laziću. U međuvremenu je trojku pogodio Nikola Ivanovića – 68:65 na kraju treće četvrtine za Zvezdu.

28′ Loša rola Ivanovića, Efes prišao Zvezdi

Mini-serija Anadolu Efesa, prošao je rol za Danstona koji je pogodio za dva poena, a onda već u sledećem napadu upropastio koš u kontri Vase Micića, jer je napravio faul u napadu.

Ivanović je na terenu zamenio Voltersa i lošije obavlja tu rolu, ali je Kalinić dao trojku. Vratio ju je odmah Micić – 65:60 za Zvezdu.

Nikola Ivanović MVP 1. kola ABA lige
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

26′ Zvezda mogla do +11!

Trojka Micića, pa onda Kuzmićev koš iz ofanzivnog skoka i to uz faul da tu trojku poništi. Tri od tri van linije 6,75 ima Lazić, koji je najefikasniji u timu Zvezde – 62:53 za crveno-bele. Voltersova lopta iz prodora je zaigrala na obruču, nije ušla, moglo je da bude i više od deset razlike.

24′ Kakva odbrana Lazića

Faul u napadu za Vasilija Micića, koga je dobro pročitao Lazić i postavio se. Plajs je pogodio dva penala, Kalinić je ubacio dvojku, a onda je „iz odbojke“ poentirao i Kuzmić, uhvativši Kalinićev promašaj – 56:50.

22′ Raste prednost Zvezde!

Plajs ne posustaje i pogađa za dva, trojka Kalinića, šteta za promašaj Lazarevića. Stefan je imao idealnu priliku u kontri i nije povećao vođstvo, ali je to učinio Holins trojkom – 52:45 za Zvezdu.

Druga četvrtina:

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

20′ Lazić briljantan, Zvezda vodi na poluvremenu!

Stao je šut igrače Efesa, Zvezda se razigrala, Volters, pa Lazić koji daje novu trojku i ima deset poena. Crveno-beli su poveli 44:39, Larkin i Plajs su odigrali sjajnu pik end rol kombinaciju završenu zakucavanjem, a Nikola Ivanović nije mogao da pogodi poslednji šut iz driblinga za dva – 46:43 za Zvezdu na poluvremenu.

18′ Poveo je srpski klub!

Makar nakratko, košem Voltersa je Zvezda došla do prednosti 37:36. Odmah je četvrtom trojkom odgovorio Plajs, a Branko Lazić je na krilu lepo izgradio poziciju da ubaci dvojku za 39:39.

16′ Drže se crveno-beli

Pogađa Plajs i treću trojku, uzvratio je Nikola Ivanović, isto je učinio i Kalinić pogotkom za dva poena, a Zvezda se drži na poenu zaostatka – 36:35.

14′ Šteta! Zvezda je mogla da povede

Serija crveno-belih 9:0, sada lakše poentiraju igrači Dejana Radonjića. Mogao je Ivanović da nastavi seriju do 11:0 šutem sa poludistance, promašio je. Nije bio bolji ni Kalinić sa trojke – 31:30.

13′ Serija Zvezde 7:0

Ofanzivni skok i laki poeni Kuzmića pod košem, onda i prodor Nikole Kalinića koji je dobio faul od Vase Micića za nova dva poena, nastavlja se serija Zvezde od sedam poena – 31:28 vodi Efes.

12′ Laziiiić!

Nanizali su promašaje i Zvezda i Efes, Micić nije ubacio šut iz daljine, ni Moerman i tek je Lazić posle minut i po bio precizan i sa više od sedam i po metara – 31:24 za Efes.

Prva četvrtina:

10′ Turci čuvaju prednost, Zvezda slaba u odbrani

Trojka Andersona za +12 u korist Efesa, onda trojka Vajta i dva penala Lazića i onda opet šut spolja Buboe za 31:21 na kraju prve deonice.

8′ Vajtov koš kao na poljančetu, Efes imao dvocifrenu prednost

Horog Mitrovića, pa koš Kalinića, Larkina ne mogu da zaustave igrači Dejana Radonjića. Kad se „zalaufa“ Larkin, može samo da dobije faul pa se opet našao na liniji za slobodna bacanja. U međuvremenu je pogodio i Buboa – 23:13, prva dvocifrena prednost Efesa. Smanjio je to Vajt posle tri ofanzivna skoka Zvezde u jednom napadu – 23:16.

6′ Nalet Zvezde, pa serija Turaka

Ušao je Vajt umesto Kuzmića, promašio trojku, isto je uradio i Holins. Mitrović nije ubacio loptu sa poludistance, ali je Nikola Kalinić ukrao loptu pod svojim košem pa povukao kontru za zakucavanje Mitrovića. Buboa je šutem od table prekinuo mini-seriju Zvezde, uz faul je poentirao Anderson – 18:9 za Efes.

4′ Raste prednost Efesa…

Druga trojka Plajsa, precizan i Larkin sa linije penala, turski tim ima prednost 13:5.

2′ Tri trojke u ranoj fazi meča

Plajs i Anderson su ostali sami na šutu za tri poena i obojica su pogodila. Efes se izvukao van jer Zvezda za sada dobro brani reket. Volters je u crveno-belom pogodio jedan šut spolja – 6:3 za Turke.

BONUS VIDEO: Novak Đoković i navijači Zvezde pevaju košarkašima posle poraza od Barselone

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar