Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Finske 75:66 u 4. kolu kvalifikacija za Evrobasket 2022. i tako se delimično iskupila za brukanje protiv Švajcarske.

“Orlovi” su uspeli da izađu na kraj sa domaćinom FIBA “balona” u Espu nedugo posle sramnog poraza u petak od Švajcarske (92:90).

Zato je pred četom selektora Igora Kokoškova bilo da „igraju i pobede„, kako bi pokazali da protiv „šajdžija“ samo nisu imali dan. I da su dostojni da nose državni dres kada nema najboljih.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaši Srbije sada imaju po dve pobede i poraza, pa su trijumfom olakšali put ka Evrobasketu, jer bi novi neuspeh značio i novi šamar. Pored Gruzije, kao jednog od domaćina EP, plasman će izboriti još dve najbolje selekcije, pa je pred „orlovima“ da se ne obrukaju i ne budu poslednji na tabeli. Vratili su se na pravi put…

Generalno odlična odbrana, agresivnost i borbenost na nivou, nešto slabiji napad i mnogo promašenih slobodnih bacanja. Tako je Srbija odigrala prvo poluvreme, u kojem je u većem delu imala dvocifrenu prednost.

Vođstvo je najviše čuvala defanziva, u kojoj su „orlovi“ bili gotovo bez greške, pa su u uvodnoj deonici sveli rivala na samo sedam poena.

I u nastavku su dugo bili nerešiva engima za Fince, koji su promašivali trojke, te je četa Igora Kokoškova uz dvocifren plus bila na dobrom putu da položi popravni nakon brukanja protiv Švajcarske.

Da su bili precizniji sa penala, mogli su i ranije da reše pitanje pobednika… Ovako, domaćin „balona“ u Espu je zapretio u trećem kvartalu, prišao i na jednocifrenu razliku, ali je delovalo da Srbija i u tim trenucima drži meč pod kontrolom.

To je i pokazala, brzo se vratila u svoj ritam i pored rezultatske klackalice. Čuvala je dvocifren plus i u poslednjoj deonici, opet najviše zahvaljujući igri u odbrani, pa je uspela da položi popravni.

Tek drugom trijumfu u kvalifikacijama najviše su doprineli Danilo Anđušić sa 19 poena (3/3 za dva, 3/5 trojke, 7/8 slobodna bacanja), kapiten Aleksa Avramović sa 17, 4 skoka i 2 asistencije, i Dragan Apić sa 12, 5 uhvaćenih lopti, 3 uspešna dodavanja i dve „krađe“.

Srbija – Finska 75:66

Dvorana: Metro Espo. Bez gledalaca. Sudije: Johan Roso, Sergej Zasčuk, Aleksej Davidov.

Srbija: Anđušić 19, Avramović 17, Radanov 4, Simanić 4, Simonović 6 (6sk), Apić 12, Dangubić 8 (7sk), Jeremić, Kravić, Peno, Pot 5, Zagorac.

Finska: Haf 9, Kantonen 2, Madsen 9, Mahuni 15, Salin 10, Alanen 2, Dolenc 3, Koivisto, Lindbom, Nutinen 2, Valtonen 8, Vilson 6.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2022

Grupa E, 4. kolo

Švajcarska – Gruzija 84:91

Srbija – Finska 75:66

TABELA

Gruzija 4 4 0 8

Srbija 4 2 2 6

Švajcarska 4 1 3 5

Finska 4 1 3 5

 

Meč između košarkaša Srbije i Finske mogli ste da pratite u blogu uživo na Nova.rs.

KRAJ, POBEDA! Srbija – Finska 75:66 (17:7, 18:18, 20:20, 20:21)

39′ Dobra odbrana i koš Dangubića!

Pobegla je trojka Mahuniju iz obruča nakon čega se okliznuo Simonović, pa je i Dangubić, a Avramović nije uspeo da sačuva loptu u igri pred poslednja dva minuta. Dobra odbrana na kraju, vrlo dobra akcija i Dangubić pogađa na dodavanje Apića za 71:62.

38′ NIJE DOBRO

Dve vezane trojke Finaca, Haf je smanjio na samo pet razlike, da bi Anđušić odmakao Srbiju na 69:62.

Foto: FIBA

36′ Tri „A“ za novih plus 11

Avramović, Anđušić i Apić predvode Srbiju, naizmenično preuzimaju odgovornost i čuvaju vođstvo. Prvo je pogodio Apić, pa je odlično odigrao u reketu Avramović nakon „krađe“ i asistencije Anđušića za 65:54. Tajm-aut za Finsku.

34′ Nešto sporiji ritam…

…što trenutno odgovara košarkašima Srbije, da čuvaju dvocifrenu prednost, pa je Avramović sa penala bio polovično siguran za 61:50.

32′ Srbija na plus 11

Simonović je išao uspešno do koša, pogodio je i odlični Apić posle trojke Salina za 59:48.

TREĆA ČETVRTINA Srbija – Finska 55:45 (17:7, 18:18, 20:20)

Posle četiri slobodna bacanja Anđušić je ubacio i trojku za sedam vezanih poena! Trojkom je uzvratio Mahuni, da bi Avramović položio za egal u ovoj četvrtini i 55:45 pred odlučujući period.

Foto: FIBA

38′ Avramović i Anđušić za +11

Četiri vezana penala pogodio je Anđušić, i spoljna linija zajedno sa njim i Avramovićem vrlo je eksplozivna i prilično nerešiva za Fince, pa su uspeli da iznude i četvrtu ličnu Vilsona – 49:38.

37′ Koš za koš

Videli smo rezultatsku klackalicu sredinom ovog kvartala, bilo je između 9 i 11 razlike najčešće u igri koš za koš, a posle pogodaka Avramovića i Simanića bilo je 45:38.

24′ Opet +11, odbijen nalet Finaca

Apić je bio odličan u odbrani, ali neprecizan na drugoj strani, kao i Simonović posle ofanzivnog skoka, da bi Anđušić vratio dvocifrenu razliku – 41:30.

22′ Jednocifrena razlika

Trojkom Mahunija, potom i penalima, Finci su sa pet vezanih poena mlade nade smanjili na jednocifrenu razliku posle dugo vremena – 37:30. Kao da je Srbija krajem prošle i početkom ove deonice ispala iz svog ritma.

Foto: FIBA

DRUGA ČETVRTINA Srbija – Finska 35:25 (17:7, 18:18)

Mogla je Srbija sa +13 na veliki odmor, ali… Najpre smo se dobro odbranili, ali je Dangubić posle skoka bio neoprezan u vođenju lopte, ostalo je četiri-pet sekundi do kraja, i Salin mu je ukrao loptu i pogodio trojku za 35:25.

Najefikasniji kod „orlova“ su Avramović sa 8 i Apić sa 6 poena, uz još šestoricu igrača koji su se upisali u strelce. Najbolji u Finskoj je Madsen sa 6.

18′ KONAČNO! Koš iz igre

Odbrana je dugo Srbiji čuvala vođstvo, jer smo četiri minuta bili bez koša iz igre, od onih 28:12. Avramović je promašio trojku, ali je Dangubić bio precizan sa poludistance posle ofanzivnog skoka Simanića – 31:19.

17′ Penali, penali…

Vilson je malo pokrenuo Finsku, ali je Peno prodorom iznudio njegovu treću ličnu i „preselio“ ga na klupu. Međutim, Peno nije pogodio nijedno od dva slobodna bacanja, ostaje 29:15.

15′ Potpuna kontrola Srbije

„Orlovi“ su maksimalno ozbiljno shvatili popravni posle Švajcarske i potpuno kontrolišu, za sada, duel sa Fincima, koji su napravili dva faula u dva napada zaredom – 29:12. Jedino penali škripe, Srbija ih šutira 10/17.

14′ Odlični Apić

Centar Dragan Apić skače, krade lopte, pogađa penale… Mnogo toga zavisi od njega sada u ofanzivi naše reprezentacije – 25:12.

12′ Finci već na tri faula

Odlično se kreću „orlovi“ i bez lopte, pa je Salin povlačenjem napravio faul nad Anđušićem, što je treći timski faul za Fince za samo minut i po u drugoj četvrtini – 20:9.

11′ Pogađa Radanov, a Finci samo neka promašuju

U strelce se upisao i Aleksa Radanov, prvi put na meču, za 19:7, a Finci su nastavili da promašuju trojke. Samo neka promašuju…

PRVA ČETVRTINA Srbija – Finska 17:7

Pred poslednji minut prve deonice naši košarkaši su polovičnim učinkom Dragana Apića sa linije za slobodna bacanja prvi put stekli dvocifren plus (15:5), koliko je bilo i na kraju – 17:7.

8′ Opet plus devet!

Avramović je posle akcije sa Apićem sjajno naskočio i pogodio iz desnog ćoška, pa Srbija opet ima maksimalnih +9, 14:5.

7′ Dobra odbrana Srbije!

Mnogo agresivnija, bolja odbrana „orlova“ nego protiv Švajcarske – rezultat je samo 3 poena Finske za skoro punih 7 minuta.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

6′ Dosta ofanzivnih skokova

Prednjače Kravić i Pot u ovom segmentu, a posle trojke Anđušića neprecizni iza linije 6,75 bili su Dangubić i Pot, da bi Avramović dobrim prodorima vezao četiri poena za 12:3.

3′ Druga lična Vilsona

Iskusni, prvi plejmejker Finske Džamar Vilson je za nepuna tri minuta napravio dva faula, drugi nad Potom koji je bio polovičan sa penala – 3:2.

2′ Pet sekundi!

Košarkaši Srbije, posle ofanzivnog skoka Kravića i blokiranja Dangubića, nisu ubacili loptu ispod koša za 5 sekundi. Finac Džamar Vilson promašio je dve trojke zaredom…

1′ MEČ JE POČEO

Petorka Srbije: Pot, Anđušić, Dangubić, Simonović, Kravić. Odmah koš Anđušića iz prvog šuta.

17.55 SIMONOVIĆ U TIMU

Iskusni Marko Simonović nije igrao protiv Švajcarske, ali je među 12 za duel sa Finskom, a nema Jovana Novaka.

17.53 HIMNE

Upravo smo čuli himnu Srbije „Bože pravde“, a nakon intoniranja Finske, ubrzo će i početi utakmica.

17.46 Gruzija bolja od Švajcarske

Košarkaši Švajcarske nisu uspeli da ponove iznenađenje, već je Gruzija slavila sa 91:84 za četvrti trijumf u kvalifikacijama iz isto toliko utakmica.

Grupa E, 4. kolo

Švajcarska – Gruzija 84:91

Srbija – Finska 18

17.40 JOŠ DVA MEČA

Posle meča sa Finskom, naše košarkaše očekuju još dve utakmice do kraja kvalifikacija, u „prozoru“ koji će se igrati od 19. do 21. februara 2021. godine. Još nije poznato ko će biti domaćin tog FIBA „balona“.

17.30 DOBRO DOŠLI

Dobro veče i dobro nam došli na još jedan Nova.rs blog uživo, u kojem ćemo ovaj put pratiti duel između košarkaša Srbije i Finske, u kvalifikacijama za Evrobasket 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram