Foto: Fiba.basketball

Uživo prenos pratite na portalu Nova.rs.

Kadetska reprezentacija Srbije (U16) izgubila je u četvrfinalu Evropskog prvenstva od Litvanije rezultatom 66:63 nakon velikog preokreta.

Mladi „orlovi“ su posle velike borbe i neizvesne završnice u osmini finala pobedili Izrael sa 70:64, ali su sada poraženi nakon drame.

Litvanija će u polufinalu igrati protiv Španije, dok se sa druge strane žreba sastaju Italija i Francuska.

PROČITAJTE JOŠ:

Litvanski navijači bili su daleko glasniji u areni u Skoplju, a Srbija je uprkos manjoj podršci vodila većim delom meča, ali je poklekla u završnici, jer je napravila veliki broj jeftinih grešaka i izgubljenih lopti.

Najefikasniji u pobedničkim redovima bio je Dovidas Buika sa 23 poena, dok je dvocifren bio još samo Arturas Butajevas sa 12 poena.

Kod Srbije nešto bolji od ostalih bili su Petar Radović sa 11 poena, odnosno Stefan Marjanović sa 10 poena, ali falio je neko da povuče u samoj završnici kada se sve lomilo.

Iako je Litvanija nešto bolje otvorila ovaj duel, „orlići“ su uspeli da naprave mini seriju i da trojkom Vasilija Stojića dođu do četiri poena prednosti. Delovalo je da je klizav parket u tim trenucima pravio problem igračima na startu meča i da uslovi za igru nisu bili na najvećem nivou.

U drugom delu prve deonice nismo videli koš, a to je bila posledica sjajne odbrane oba tima. Srzentić je položio tada u sedmom minutu i postavio je konačan rezultat prve četvrtine.

PROČITAJTE JOŠ:

Bolje je Litvanija otvorila drugi period i sa nekoliko sjajnih akcija došla je do samo -1. Mikalauskas je u tim momentima pravio probleme „orlićima“, dok se u našim redovima izdvaja Bjelić koji je pogodio nekoliko trojki.

Uspeli su naši momci da podignu nivo igre i da do kraja poluvremena dođu do maskimalnih +7. Najzaslužniji za to bio je Daris Sijarič koji je postigao šest, a pratili su ga Ognjen Srzentić i Vasilije Stojić sa pet poena. Litvanci su stali sa dobrim šutom i zbog toga su bili u podređenom položaju.

„Orlići“ su početkom treće deonice igrali odlično i otišli su na 11 poena prednosti, ali Litvanci se nisu predavali. Napravili su veliku seriju, koju je Srbija isprva odbila, a na kraju treće deonice zadržala je prednost – 42:46.

Mnogo nervoze bilo je u redovima oba tima, Srbija je imala prilike da se odlepi i u poslednjoj deonici, ali nije uspela. Umesto toga Litvanija je najpre stigla do 49:51, a potom je naša reprezentacija napravila mini seriju. Ipak, prednost se brzo istopila, a Litvanci su na nešto više od dva minuta do kraja stiglo do 55:56.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je jeftino izgubila loptu nakon tajm-auta, a Litvanac je pogodio trojku za preokret. Naši momci su ponovo olako pogrešili u napadu, a rival je to kaznio nakon dobrog rolinga i poena. „Orlići“ su sa penala došli na minus dva, ali su opet kažnjeni trojkom nakon loše odbrane i protivnik je imao plus pet na 24 sekunde do kraja.

Naša selekcija je pronašla poene iz prodora za 63:60, a Litvanac je bio precizan samo jednom sa penala. Srbija se vratila u igru brzom iz ćoška za 64:63, ali je do kraja ostalo tek nešto više od dve sekunde.

Nakon tajm-auta Litvanija je ubacila loptu u igru, brzo je napravljen faul, a pogođena su i oba penala. Srbija je zakasnila sa poslednjim šutom i Litvanija je prošla u polufinale.


Litvanija – Srbija 66:63 (12:17, 12:14, 18:15, 24:17)

Dvorana: Sportski centar Boris Trajkovski; Sudije: Mihal Proc, Čan Mavisu, Polat Parkal

Litvanija: Mikalauskas 5, Norutis 6, Pakamanis 0, Misius 0, Butajevas 12, Vaistaras 0, Daubaris 7, Urbonas 4, Sirgedas 9, Buika 23, Vilkas 0, Janciauskas 0. Trener: Tomas Urbelionis.

Srbija: Srzentić 9, Bjelić 9, Šekularac 6, Goljović 0, Radović 11, Jovanović 0, Marjanović 10, Ostojić 0, Sijarić 6, Zelić 5, Stojić 7, Raičević 0. Trener: Miloš Isakov-Kovačević.


Litvanija - Srbija 66:63

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar