Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Nije bilo najbolje, ali ima detalja zbog kojih imamo čemu da se nadamo

Košarkaška reprezentacija Srbije je u sklopu priprema za Mundobasket odigrala četiri utakmice do sada, po dve iza zatvorenih i otvorenih vrata (tri pobede jedan poraz), a ono što smo videli još nije ni blizu maksimuma.

„Orlove“ u narednih 15 dana očekuju još tri pripremne utakmice, na kojima će Svetislav Pešić morati bolje da posloži kockice i uklopi tim koji je veoma oslabljen, ali i dalje želi da se domogne svetskih visina za šta i te kako imamo igračkih resursa.

PROČITAJTE JOŠ:

U izostanku Nikole Jokića, Vasilija Micića, Nikole Kalinića i Vladimira Lučića kao lideri tima iskristalisali su se Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić i Nikola Milutinov. O kvalitetu njih trojice nekad je suvišno trošiti reči, a sva trojica su svesni šta se od njih očekuje i koliko treba da povuku.

Gudurić će više biti zadužen za kreaciju i organizaciju u igri, a ta uloga mu nije strana, kako u klubu tako i u reprezentaciji, pogotovo pod Pešićevom komandom. Preko Bogdanovića ćemo rešavati veliki broj napada i biće neophodno da naš kapiten bude na maksimumu kako bi mogao da iznese sve ono što se od njega očekuje.

Bogdanović obožava da igra za reprezentaciju, ali ostaje da se vidi da li u kontinuitetu može da bude glavni poenter, pošto u NBA nema takvu ulogu, a propustio je i Evrobasket prošle sezone.

Milutinov je na pripremnim utakmicama pokazao da je sila u reketu, da je apsolutno opravdano prvi centar, te da odlično sarađuje sa spoljnom liniju koja ume da pronađe ulazni pas za njega na niskom postu, odnosno pod samim košem.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

U mečevima koje je do sada odigrala Srbija Pešić je akcenat stavljao na tranzicionu odbranu koja je bila dobra protiv Grške, ali ne i protiv Italije. Prvi meč na Akropolis kupu u Atini doneo nam je pobedu protiv Grčke rezultatom 71:64, dok je Italija narednog dana slavila sa 89:88.

Već po broju primljenih poena jasno je kolika je razlika bila u našoj odbrani u ta dva meča, a kao glavni detalj Pešić je izdvojio poene primljene u tranziciji – 23 protiv Italije, šest protiv Grčke.

Bez obzira na još jedan poraz od Italije, razloga za optimizam ima, jer je Srbija samo dan pre toga pokazala da može i mora da igra odbranu na visokom nivou kako bi imala šta da traži, pogotovo na Mundobasketu.

Jednostavno rečeno, defanziva će biti ključ naših mečeva, jer prema onome što smo videli teško da možemo da se nosimo sa ekipama koje su spremne da ubacuju po 80 ili više poena. Srbija će hteti da igra brzo, otvaranje kontri je funkcionisalo veoma dobro do sada, ali protivnici na Mundobasketu se moraju ograničiti na oko 70-80 poena, uz našu kontrolu defanzivnog skoka.

Foto: Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip / PA Images / Profimedia

Srbe može da hrabri i to što je Pešić dobio potencijalne „x-faktore“ sa klupe u vidu Nikole Jovića i Dušana Ristića, koje gotovo niko nije video u prvom planu. Već protiv Grčke Jović je pokazao veliku energiju i želju za dokazivanje, dok je Ristić imao 11 poena za isto toliko minuta. Protiv Italije se raspucao i član Majamija, pa je bio najefikasniji sa 18 poena, dok je Ristić odigrao nešto slabije, ali je upisao šest poena uz tri skoka i bio je solidan na terenu kada je menjao Milutinova.

Kada je reč o bekovskoj liniji, hrabri činjenica da smo sa Aleksom Avramovićem daleko agresivniji i upravo sa njim na parketu napravili smo veliku razliku u prvoj četvrtini protiv Italije. I na kraju meča je Avramović iznudio faul u napadu, te nam je tako omogućio šut za pobedu, koji je Bogdanović promašio, ali je svom srećom rezultat bio u drugom planu.

U ovakvom stanju stvari, kada je i Nemanja Nedović napustio reprezentaciju, sa nestrpljenjem se čeka da vidimo u kom će stanju biti Stefan Jović, koji bi svojim prisustvom unapredio pozicionu igru (što bi nam mnogo značilo), ali i pik-en-rol od koga bi mogli da profitiraju Milutinov, Ristić, ali i Petrušev, čija je uloga za sada upitna.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošteno je reći da je u dva pripremna meča u Atini viđeno i mnogo boljki našeg tima, imali smo nekoliko loših serija protiv Italije, kao i nesigurnost protiv Grčke, ali treba znati da je i Pešić kombinovao petorke i rezultat „bacio“ u drugi plan.

Ipak, do Mundosketa se sitno broji, vremena za uigravanje nema mnogo, a nadajmo se da Pešić zna šta radi. Pored svih problema, otkaza i povreda, Srbiji je potrebna podrška, ali isto tako očekivanja uprkos svemu nisu mala. Pešić i njegovi momci nisu dobili težak žreb na Svetskom prvenstvu, imaju poprilično povoljan raspored do četvrtfinala, a do puta u Manilu još tri utakmice uigravanja, stvaranja još bolje hemije i traženja najboljih petorki.

BONUS VIDEO Dejan Milojević o razvoju Nikole Jokića: On je jedan od pet najjačih igrača u NBA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar