Debitant koji se nije skrivao od lopte tokom celog meča i bio je spreman da preuzme odgovornost.

Kada je selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, saopštio spisak igrača koji se bore za odlazak na Mundobasket, jasno je odmah bilo da će nam jedan Nikola (Jokić) puno faliti.

Šampion NBA lige i centar Denver Nagetsa rešio je da se odmori nakon duge sezone i to je otvorilo mesta da neki drugi igrači pokušaju da zablistaju.

PROČITAJTE JOŠ

Nadali smo se da će „orlovi“ dobiti neko novo pojačanje, aduta, koji će na neki način nadomestiti izostanak Jokića, Vasilija Micića i Nikole Kalinića i upravo smo to i dobili.

Još uvek ne znamo ko su bili najbolji igrači Srbije u prvim, trening, utakmicama protiv Bosne i Hercegovine i Poljske, ali ako je suditi po mečevima koje su „orlovi“ odigrali na Akropolis kupu jasno je ko se odmah nametnuo Pešiću.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Mladi Nikola Jović oduševio je sve u Srbiji svojim igrama protiv Grčke i Italije, a od prvog minuta na parketu moglo se videti koliko će značiti našoj selekciji na Mundobasketu.

Krilni košarkaš Majami Hita je već ranije imao iskustvo u seniorskoj reprezentaciji, ali ovi mečevi su daleko ozbiljniji nivo od onih koje je igrao ranije.

Ipak, pokazao je da je spreman da ispuni sve zadatke koje mu je Pešić zadao, a bilo ih je mnogo.

Protiv Grčke, u prvoj pripremnoj utakmici koju smo mogli uživo da pratimo, Jović je počeo sa klupe. Upisao je osam skokova za 16 minuta na parketu (sedam u odbrani), imao je i jednu sjajnu blokadu koja je otkrila njegovo defanzivno umeće.

Nikola Jović/Foto: Starsport

Samo jednu sezonu je proveo u NBA ligi, a već je pokupio nekoliko „caka“ od čuvenog trenera Erika Spolstre, od kojih se izdvaja mogućnost da u stilu plejmejkera prenese loptu na protivničku polovinu.

Pešić ga je uglavnom koristio kao krilnog centra, ali je Jović znao ponekad i u stilu Jokića da pronađe slobodnog saigrača, čak i kada je u zaletu.

Njegova glavna sposobnost u odbrani jeste da sačuva obruč i uhvati skok, što je veoma važno za otvaranje kontre i igru u tranziciji.

U prvom meču ga nije hteo šut (0/4), ali je to nadomestio sjajnom energijom koja se odmah osetila na terenu. Srbija je upravo u momentima kada je Jović bio na terenu prelomila meč protiv Grčke (71:64).

Nikola Jović (desno)/Foto: Starsport

Nakon te pobede nestrpljivo smo čekali i početak drugog meča, u kome je as Majamija bio starter. Jović je protiv Italije na terenu proveo čak 31 minut, postigao je 18 poena (5/6 za dva i 2/5 za tri) i uz to dodao sedam skokova, tri asistencije i jednu blokadu.

Za razliku od duela sa „helenima“ mladi Srbin je pogodio prvi šut na ovom meču i deluje da mu je on kasnije ulio samopouzdanje da nastavi da šutira.

Do kraja prve četvrtine zabeležio je novu moćnu blokadu, sada nad Ahileom Polonarom, nakon čega je pokrenuo kontru iz koje su „orlovi“ stigli do lakih poena.

Srbija je tako došla do +17, ali u momentu kada starteri i Jović izlaze, Italija hvata priključak i to je bio jasan znak da Pešić mora da vrati Nikolu u igru.

Držao je krilni košarkaš našu selekciju u igri tokom celog meča, a potez u četvrtoj deonici kada se meč lomio posebno može da raduje sve.

Pogodio je uz faul i nije promašio slobodno bacanje, a preuzeo je i odgovornost pre toga kada je promašio šut za tri poena. Nema veze, lopta tada nije ušla, ali je Jović pokazao da je spreman da rešava mečeve i nadamo se da će to biti na Mundobasketu, kada zaista bude trebalo.

Srbija se uzda u njega, a na njemu je da opravda ukazano poverenje i pokaže zašto je jedan od najboljih mladih igrača na svetu.

Prva sezona u Majamiju bila je pun pogodak i zasta boljeg trenera od Spolstre nije mogao da dobije. Hit je stigao do finala, a Srbin je čak dobio šansu i da zaigra protiv Jokića.

Ukupno je odigrao 15 utakmica u NBA ligi, beležio je za 13,6 minuta 5,5 poena, 2,1 skok i 0,7 asistencija po meču.

Mladi adut Srbije je prošlog leta draftovan od Hita kao 27. pik prve runde, u kojoj svaki od 30 klubova izabere jednog igrača.

Rođen je 2003. u Lesteru, gde je njegov otac igrao košarku, a u Beograd se preselio sa devet godina. Tokom odrastanja igrao je i vaterpolo za Partizan, a na košarku je prešao tek sa 11.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kao dete bio je član KK Sava, a 2018. je prešao u Megu odakle se lansirao u najbolju košarkašku ligu sveta.

Srbija će na Mundobasketu (25. avgusta do 10. septembra) igrati u D grupi sa Južnim Sudanom, Portorikom i Kinom, a sada je sve izvesnije da će i Jović biti u avionu koji će putovati za Filipine.

BONUS VIDEO Sjajna blokada Jovića protiv Grčke