Foto: Starsport

Sve zanimljive detalje sa utakmice pročitajte u blogu Nova.rs

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu rezultatom 88:80 u prvom meču finala ABA lige.

Crno-beli su vodili skoro svih 40 minuta, a ključna razlika napravljena je u prvom poluvremenu, kada je Partizan išao i na plus od 22 poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je u drugom delu utakmice više puta imala ozbiljne nalete, mogla je sve da zakuva u završnici, ali su momci u crveno-belom promašili nekoliko ključnih šuteva i na kraju nisu uspeli da stignu veliku razliku.

Najefikasniji igrač Partizana bio je Zek Ledej sa 24 poena i pet skokova, dok je Kevin Panter imao 19 poena uz po četiri skoka i asistencije. Ključni igrač za crno-bele u trećoj četvrtini bio je Alen Smailagić, koji je meč završio sa 11 poena i četiri skoka, od čega čak tri ofanzivna.

Kod Zvezde se istakao Ognjen Dobrić sa 17 poena i šest skokova, dok je Fakundo Kampaco imao dabl-dabl učinak sa 15 poena i 10 asistencija. Dvocifreni su bili još Filip Petrušev sa 11, kao i Ben Bentil i Nemanja Nedović sa po 10 poena.

Naredni meč finalne serije igra se ponovo u beogradskoj Areni u četvrtak od 20 sati. Finale se igra na tri dobijene utakmice.

Foto: Starsport

Partizan je već na startu pokazao da je motivisanije i spremnije ušao na meč. Kevin Panter je načeo koš Zvezde trojkom, pogodio je ubrzo i sa poludistance, a onda je bio precizan i uz faul za 10:4. I u odbrani su crno-beli bili agresivniji i pametniji, Zek Ledej je čekao i pogađao iz otvorenih pozicija, a Jam Madar je u kontri povećao na 18:9 i Duško Ivanović je morao da traži tajm-aut.

Stefan Marković je „probudio“ Zvezdu torjkom iz kornera, ali to je bilo kratkog daha. Panter je ušao u problem sa faulovima (do poluvremena je sakupio tri), ali je pre toga vratio trojku. Nakon toga je i Matijas Lesor ubacio penale za 26:14, a tada se aktivirao i Nemanja Nedović.

Srpski bek je najpre došao do poena iz prodora, a pogodio i trojku sa skoro pola terena. Filip Petrušev je promašio važno zakucavanje, a Hasan Martin je do kraja prvog perioda smanjio na 29:21.

Partizan je preko Pantera i Ledeja napravio seriju 5:0 na otvaranju drugog perioda, a ubrzo je razlika porasla na 39:25. Crveno-beli nikako nisu uspevali da pronađu dobra rešenja i čiste pozicije u napadu, dok je Danilo Anđušić vezao pet poena, a na to su se nadovezali i precizni penali crno-belih. Ledej je nastavio da zatrpava koš Zvezde, a Kampaco je sa penala bio polovičan za 51:32.

Foto: Starsport

Madar je ubacio trojku za plus 22, a Dalibor Ilić je zakucao nakon asistencije Bena Bentila. Kampaco je ukrao loptu Alenu Smailagiću, a onda je sa penala upisao nove poene. Ledej je u kontri zakucao za 56:36 i to je bio rezultat na velikoj pauzi.

Zvezda je nešto bolje otvorila drugo poluvremene, bila je primetna bolja energija u njenim redovima, ali je Petrušev na minus 13 promašio ceo koš sa trojke, dok je pre toga propustio priliku da poentira uz faul sa zicera – 61:47.

Smailagić i Egzum su koševima uz faul odbili nalet Zvezde, a Petrušev ponovo nije bio u stanju da pogodi uz faul, pa je prednost domaćina iznosila 71:56. Kampaco i Ledej su promašili otvorene trojke, a tu seriju promašaja prekinuo je Dobrić. Bentil je u kontri poentirao za 71:61, ali je Lesor zakucao na asistenciju Pantera nakon udvajanja. Kampaco je promašio još jednu trojku, a Mitrović se nije snašao pod košem, a ni Panter nije pogodio na isteku treće četvrtine – 73:61.

PROČITAJTE JOŠ:

Stefan Lazarević je početkom poslednje deonice dobio tehničku grešku zbog burne rekacije, ali je Zvezda odigrala nekoliko dobrih odbrana i poenima Martina u kontri prišla na minus 10. Bentil i Dobrić su u tim trenucima promašivali, ali je Zvezda nakon polaganja Nedovića u kontri stigla na 83:77 na oko tri minuta do kraja.

Imao je priliku Nedović da dovede Zvezdu na tri poena zaostatka, ali je promašio skoro otvorenu trojku, dok Kampaco u kontri nije stigao do poena. Tu je Zvezda propustila možda i ključnu priliku da se vrati, a Panter je ubacio penale, pre nego što je Dobrić promašio ceo koš sa trojke -85:77.

Imali su crveno-beli još jednu priliku da napdnu u tranziciji, ali je Nedović umesto torjke odabrao da stane, te je ubrzo izgubio loptu. Tu je već bilo jasno da je Partizan blizu pobede, a trojka Bentila za 85:80 malo je odložila slavlje. Ipak, Papapetru i Lesor su ubacili tri od četiri penala, a Zvezda je promašajima Kampaca i Dobrića zatvorila meč.


Partizan – Crvena zvezda 88:80 (29:21, 27:15, 17:25, 15:19)

Hala: Beogradska Arena, Beograd, Srbija. Sudije: Saša Pukl, Josip Radojković, Milan Nedović. Poseta: 18.324

Partizan: Ledej 24, Avramović, Koprivica, Panter 19, Smailagić 11, Papapetru 1, Egzum 8, Naneli 3, Lesor 9, Trifunović 0, Anđušić 5, Madar 8. Trener: Željko Obradović.

Crvena zvezda: Lazarević 2, Kampaco 15, Mitrović 4, Lazić 0, Martin 4, Dobrić 17, Ivanović 0, Ilić 4, Nedović 10, Marković 3, Petrušev 11, Bentil 10. Trener: Duško Ivanović.

Partizan - Crvena zvezda 88:80

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare