Foto: ABA liga

Sve zanimljive detalje pročitajte u blogu Nova.rs

Košarkaši Partizana obezbedili su prvom mesto u ABA ligi pred početak plej-ofa, pošto su rezultatom 83:82 pobedili Budućnost u Morači u zaostalom meču.

Crno-beli će u prvoj rundi plej-ofa igrati protiv ekipe Studentskog centra, koja je osma, dok će Crvena zvezda igrati protiv Zadra. Ostali parovi plej-ofa su Budućnost – Mega i Cedevita – FMP.

PROČITAJTE JOŠ:

Odlučujući koš u neizvesnoj završnici postigao je Kevin Panter sa penala, a Budućnost je sa više od pola terena imala šut za pobedu koji nije ubacila.

U završnici je bilo mnogo drame i preokreta, Erik Grin je nosio Budućnost, ali su Panter i Zek Ledej uvek imali spreman odgovor. Činilo se da je sve gotovo kada je na devet sekundi do kraja Partizan imao plus četiri, ali je Grin ubacio trojku uz faul Janisa Papapetrua, a onda pogodio i penal za izjednačenje. Željko Obradović je tražio tajm-aut nakon kog je Panter primio loptu, a Bel-Hejnsu je sviran faul.

Kapiten crno-belih je promašio prvi penal, ali je drugi pogodio i odveo Partizan na prvo mesto ABA lige sa skorom 24-2, dok Zvezda ima 22-3 i zaostali meč sa Cedevitom.

Crno-beli su u prvom poluvremenu imali dvocifrenu prednost, ali je Grin počeo da pogađa u drugom i malo po malo primakao svoj tim i smanjivao prednost gostiju. U poslednjoj četvrtini svaki napad i koš su bili zlata vredni, a Partizan je u završnici imao nešto više sreće i došao do pobede zbog koje će imati prednost domaćeg terena u finalu, ako do njega dođe.

Najefikasniji u dresu crno-belih bio je Panter sa 14 poena, dok je Matijas Lesor ubacio 12 uz sedam skokova. Na drugoj strani dominirao je Grin sa 31 poenom, dok je Bel-Hejns imao 12, a Alfa Kaba devet uz osam skokova.

Foto: ABA liga

Budućnost je bolje otvorila meč, ali je Partizan kontrolu uspostavio trojkama, pa je na kraju prvog perioda imao prednost od četiri poena – 15:19.

Napravili su crno-beli seriju početkom druge četvrtine, pa su pobegli na plus osam, a Bel-Hejns i Kaba su promašili zicer i zakucavanje. Madar je ubacio dva penala za rekordnih plus 10, ali je Bel Hejns smanjio na isti način. Papapetru je u padu ubacio trojku, a Lazić je odgovorio sa dva penala. Madar je izgubio loptu nakon tajm-auta, ali je u narednom napadu poentirao iz prodora za 25:37. Grin je krajem prvog poluvremena ubacio trojku uz faul, pa je Partizan na veliku pauzu otišao sa plus 10 – 31:41.

Domaći su zapretili odmah u trećem periodu i najavili da se neće lako predati. Kaba i Grin su blistali, pa je Budućnost u 26. minutu prišla na tri poena razlike. Dobro je odigrao odbranu domaćin, ali je onda Drobnjak bez ikakve potrebe isforsirao šut preko ruke za dva poena i nije pogodio. Kada je bilo teško, Panter je ubacio trojku iz driblinga. Popović nije uspeo da vrati, ali je O’Brajen ostao sam na ziceru. Smailagić je promašio trojku, a Grin je iz prodora pogodio i to iz teške pozicije za 51:53.

Foto: ABA liga

Budućnost je imala pokušaj za vođstvo, ali je O’Brajan promašio trojku. Imao je domaćin još jedan posed nakon ofanzivnog skoka, ali je Smailagić ukrao loptu Popoviću, koji je napravio nesportski faul. Smailagić je promašio oba penala, ali je zato Egzum ubacio oba. O’Brajen je pogodio ivicu table, a Avramović je iz prodora povećao na plus šest za Partizan. Popović je ubacio trojku nakon tajm-auta, a Papapetru je bio siguran sa penala. Bel-Hejns je u poslednjem napadu izvrteo Lesora i položio za 56:59.

Poslednji period bio je veoma napet, Panter i Ledej su pogađali kada je važno, ali su i gubili lopte, pa je Grin imao spremne odgovore i na kraju zamalo odveo svoj tim u produžetak. Budućnost je pokazala da će u plej-ofu biti veoma nezgodan rival, ali sa Partizanom sada može da se sastane tek u finalu.

ABA LIGA – ODLOŽENE UTAKMICE

Četvrtak

Mornar – Crvena zvezda 65:87

/Glas 19 – Nedović 20/

Petak

Budućnost – Partizan 82:83

/Grin 31 – Panter 14/

Nedelja

18.00: Mornar – Igokea

Ponedeljak

18.00: Cedevita Olimpija – Crvena zvezda


Budućnost – Partizan 82:83 (15:19, 16:22, 25:19, 26:24)

Dvorana: Morača, Podgorica, Crna Gora. Sudije: Matej Boltauzer, Sašo Petek, Mario Majkić.

Budućnost: Rejnolds, Bel-Hejns 12, Šehović, Atić 8, Kaba 9, Lazić 1, O’Brajen 4, Jagodić-Kuridža 5, Drobnjak 2, Popović 8, Grin 31, Kamenjaš 2. Trener: Petar Mijović.

Partizan: Vukčević, Ledej 12, Avramović 8, Panter 14, Smailagić 8, Papapetru 11, Egzum 5, Naneli 2, Lesor 13, Trifunović 6, Anđušić, Madar 4. Trener Željko Obradović.

Budućnost - Partizan 82:83

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar