Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Dugo nismo gledali zanimljiviju sezonu

Regularni deo Evrolige priveden je kraju na veoma dramatičan način, kakva je uostalom bila i cela sezona. O poslednjim mestima u plej-ofu i konačnom rasporedu na tabeli odlučivalo se u poslednjem kolu, a šest od devet utakmica imale su takmičarski značaj.

Makabi je zaokružio briljantnu sezonu na domaćem parketu, pa je nakon produžetka pobedio Real Madrid sa 100:96 i tako obezbedio sebi petu poziciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Istog dana je Crvena zvezda zakomplikovala život Fenerbahčeu (91:89), koji je strepeo za prolaz, ali je zbog poraza Baskonije od Olimpijakosa (86:78) osigurao mesto u osam najboljih.

Partizan je svoje šesto mesto zakucao trijumfom nad Panatinaikosom u krcatoj Areni sa 83:81, dok je Barselona osigurala drugu poziciju savladavši Valensiju sa 85:71.

Više nego uzbudljivo bilo je i u Minhenu, gde je Bajern pokušao da pomrsi konce Žalgirisu, ali je tim iz Kaunasa pobedio sa 83:80 i pretekao Baskoniju u poslednjem trenutku.

Na kraju smo dobili sledeće parove: Olimpijakos – Fenerbahče, Barselona – Žalgiris, Real Madrid – Partizan i Monako – Makabi. Ispod crte ostali su velikani poput Armanija i Efesa, ali i Zvezda i Baskonija, kojima je „mrvica“ falila da prođu dalje.

Foto: Starsport

Tokom sezone više puta se dešavalo da poslednji pobedi prvog, da ekipe koje konkurišu za plej-of izgube od onih koji su u donjem domu (u tome prednjačila Zvezda), a čini se da odnos snaga nikada nije bio ujednačeniji. Zbog toga se sada osam timova s pravom nada da može otići u Kaunas na Fajnal for, a kasnije podići i trofej.

Olimpijakos je odigrao najkonstantnije tokom sezone, pokazao je zaista sjajnu timsku igru uz veliki iskorak Saše Vezenkova, koji će verovatno biti i MVP Evrolige. Prvak Grčke je po dva puta pobeđivao i Barselonu i Real Madrid, ali je zato gubio dvaput od Zvezde i jednom od Partizana. Crveno-beli iz Pireja imaju drugi najjači domaći teren u Evroligi (skor 14-3) i to će im biti najveći adut u možda najvećem derbiju u četvrtfinalu.

Marko Gudurić je nakon meča sa Zvezdom izrazio želju da igra sa Olimpijakosom, pa ćemo videti da li je njegov osećaj zaista bio dobar.

Olimpijakos je dva puta pobeđivao Fenerbahče tokom sezone i to oba puta sa 20+ razlike, što baš i ne ide u prilog Gudurićevim rečima.

Marko Gudurić Foto:Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fenerbahče je kraj regularne sezone dočekao bez četiri povređena igrača, među kojima su dva nosioca igre – Skoti Vilbekin i Devin Buker. Još uvek je neizvesno pitanje njihovog povratka, jer bez njih dvojice Fenerbahče ima minimalne šanse da zapreti Olimpijakosu.

Barselona po mnogima ima zicer u četvrtfinalu, jer se Žalgiris čini kao najlakši plen, ali ga svakako ne treba otpisivati. Litvanski tim zna kako se igra sa najboljima, pogotovo u Kaunasu, gde je Barselona već jednom pala ove sezone, a znala je i u prošlosti.

Ono što može biti poseban motiv za Žalgiris jeste to što se Fajnal for igra na njegovom terenu, pa će svim silama pokušati da iznenadi svoje navijače, koji su mu bili verni cele sezone.

Žalgiris igra čvrstu, agresivnu odbranu i tim oružjem će pokušati da svede Barselonu na mali broj poena, pa bi time i šanse Litvanaca porasle. Jasno je da Barselona ima daleko jači tim na papiru, ali igra joj nije bila baš ubedljiva, stoga mnogi imaju dilemu kako će izgledati u završnoj fazi.

PROČITAJTE JOŠ:

Trener Šarunas Jasikevičus je istakao da tim „raste“, da su fizički sve bolji, ali za napad na trofej biće potrebno mnogo više od toga. Stolica popularnog Šarasa sve se više drma u Barseloni i sve je više spekulacija o tome da bi na kraju sezone mogao da napusti Kataloniju ukolik ne osvoji evropsku titulu.

Nikola Mirotić je konstanta kada je reč o pojedinačnim igračima Barselone, a nekako je utisak da od ostalih niko ne odskače, što može biti problem. Očekuju se nešto bolje partije Korija Higinsa, ali i da Nikolas Laprovitola i Tomaš Satoranski povuku kada bude bilo najpotrebnije.

Teško je za očekivati da Žalgiris može da odgovori Barseloni u seriji na tri dobijene, ali tim iz Kaunasa sanja o Fajnal foru na svom parketu i to mu niko ne može zabraniti.

Najviše „vatre“ očekuje se u seriji Real Madrida i Partizana, a navijači „kraljevskog kluba“ već su izrazili nezadovoljstvo i malu dozu straha što njihov tim mora da se sastaje sa crno-belima. Partizan je u poslednjem međusobnom duelu ogolio sve slabosti Real Madrida, dok je Željko Obradović odneo apsolutnu taktičku pobedu nad Ćusom Mateom.

Tim iz Beograda pokazao je da je napadački u tri najbolje ekipe u Evroligi, ali pobediti Real u tri utakmice u kratkom vremenskom periodu bilo bi ravno velikom čudu.

Obe ekipe igraju na veliki broj poena, Partizan se oslanja na Arenu i „pakao grobara“, a sa jednim brejkom u Madridu veoma lako bi mogao da se napadne i plasman na Fajnal for.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ipak, treba očekivati da i Real podigne formu za one najvažnije borbe, iskustva im ne manjka, a tu je i mladi pogon u vidu Džanana Muse, koji igra istorijsku sezonu u dresu madridskog kluba. Možda i ključna biće borba pod košem, jer je Valter Tavares u Beogradu u potpunosti nadigran i izbačen iz uobičajenog ritma na obe strane terena, a najzaslužniji za to su Matijas Lesor i Alen Smailagić.

Biće zanimljivo i videti koliko će gasa ostati Partizanu za mečeve sa Realom, pošto samo tri dana ranije igra protiv Budućnosti u ABA ligi, a veoma brzo na redu je u plej-of u regionalnom takmičenju. Ono što je dobro za Obradovićevu ekipu jeste to da niko nije povređen, a svako je pokazao da može da iskoči i da je prosto nemoguće predvideti kome će biti dan i ko će krenuti da pogađa u kom momentu.

Možda blaga uloga favorita ide na stranu Reala, ali Partizan sa Obradovićem sanja velike snove, trofeje, ali i krov Evrope.

Najmanje toga može se predvideti u duelima Monaka i Makabija, gde je nemoguće odrediti ko je favorit. Monako je u poslednjih pet kola upisao tri poraza, Majk Džejms kao prva zvezda nije u dobrim odnosima sa trenerom Saom Obradovićem, pa stoga oko francuskog tima stoji mnogo znakova pitanja.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Makabi je na svom terenu imao skor 15-2, pa možda u ovoj seriji bude odlučujuće i to kako će se završiti prva dva duela u Monaku. Ukoliko na njima izraelski tim uspe da izvuče nešto, na svom terenu bi mogao da zategne i pojuri ka polufinalu.

Atmosfera u Monako nije ni približno „vatrena“ kao ona na tribinama u Izraelu, ali i francuski tim zna kako se igraju napete serije. Prošle sezone Monaku je za dlaku izmakao Fajnal for, jer ga je Olimpijakos izbacio nakon haosa u petoj utakmici u Pireju.

Šta drugo reči, sem da će Evropa moći da uživa u nikad neizvesnijoj i napetijoj košarkaškoj predstavi velikih majstora.


RASPORED UTAKMICA PLEJ OFA:

Prvi mečevi 25. i 26. aprila

Drugi mečevi 27. i 28. aprila

Treći mečevi 2. i 3. maja

Potencijalni četvrti mečevi 4. i 5. maja

Majstorice 9. i 10. maja

BONUS VIDEO Erupcija i ovacije za igrače na kraju prvog poluvremena Partizan – Real