Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Biće žestoko

Košarkaška reprezentacija Srbije se nalazi u drugom šeširu za žreb grupne faze Mundobasketa, koji je na programu 29. aprila u Manili od 13 sati i 30 minuta.

„Orlovi“ su u šeširu sa Francuskom, Slovenijom i Litvanijom, što znači da sa njima neće moći da se sastane u grupnoj fazi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukupno postoji osam šešira sa po četiri selekcije, a sve su raspoređene na osnovu FIBA rang liste, osim Filipina, koji su se kao domaćini Mundobasketa našli u prvom šeširu.

Tri domaćina, odnosno Filipini, Japan i Indonezija (jedina ne učestvuje), iz komercijalnih razloga su dobila pravo da biraju po jednu selekciju koju žele da nastupa na njihovom terenu u grupnoj fazi.

Filipini su izabrali SAD, Japanci ekipu Slovenije, dok će u Indoneziji biti Kanađani. To znači da Srbija sigurno neće igrati u Okinavi.

Ekipe iz šešira 1, 3, 5, 7 biće raspoređene u grupe A, C E i G. Timovi iz šešira 2, 4, 6 i 8 biće u grupama B, D F i H.

Filipini biće domaćini četiri grupe, po dve u Pasaju (A i B) i Kezon Sitiju (C i D), Okinava će ugostiti reprezentacije iz Grupa E i F, dok će se Grupe G i H igrati u Džakarti.

Na Filipinima će se kasnije igrati i nokaut faza.

Geografska pravila su sledeća – ne može više od jedne ekipe iz Azije, Afrike i Amerike da bude u grupi, dok svaka grupa mora da ima obavezno jednu, ali maksimalno dve selekcije iz Evrope.

Pojednostavljeno rečeno, iz šešira 3 Grčka, Italija i Nemačka ne mogu da budu u istoj grupi sa Španijom iz šešira 1, odnosno Brazil ne može sa SAD. Takođe, Letonija i Gruzija iz šešira 6 ne mogu u grupu gde će već biti dva evropska tima, pošto šešir 2 čine Francuska, Srbija, Slovenija i Litanija, dok je Crna Gora u šeširu 4.

Filipini su automatski smešteni u Grupu A, a SAD kao komercijalni partner u Grupu C. Japan je u Grupi E, a Slovenija automatski u Grupi F, dok je Kanada u Grupi H.

Svetsko prvenstvo na programu je od 25. avgusta do 10. septembra, a titulu šampiona brani Španija, koja je savladala Argentinu u finalu 2019. godine.


Šešir 1 – Filipini, Španija, SAD, Australija

Šešir 2 – Francuska, SRBIJA, Slovenija, Litvanija

Šešir 3 – Grčka, Italija, Nemačka, Brazil

Šešir 4 – Kanada, Venecuela, Crna Gora, Portoriko

Šešir 5 – Iran, Dominikanska Republika, Finska, Novi Zeland

Šešir 6 – Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija

Šešir 7 – Jordan, Japan, Angola, Obala Slonovače

Šešir 8 – Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska ostrva

BONUS VIDEO Kuzmanović u „Driblingu“ o „plejmejkeru“ Jokiću: „Ne zanima ga da ubaci 40 poena“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar