Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana u ponedeljak od 20.30 igraju prvu utakmicu finalne serije u ABA ligi.

Finalni okršaj ove sezone biće posebno važan i zbog mesta u Evroligi. Šampion ABA lige trebalo bi da ima sigurno mesto u elitnom takmičenju, dok će poraženi strepeti do poslednjeg trenutka. Aleksa Avramović je istakao da bi voleo da oba srpska igraju u Evroligi, što je želja svakog ljubitelja košarke na ovim prostorima.

Zagrevanje i priprema za ovo finale nisu mogli da prođu bez drame, pošto je Zvezda odlučila da će kao domaćin utakmice igrati u hali „Aleksandar Nikolić“.

PROČITAJTE JOŠ:

Klub sa Malog Kalemegdana se oglasio u subotu i potvrdio da će biti domaćin u čuvenom Pioniru, što izaziva sledeći problem. Naime, iz tabora crveno-belih na početku sezone pričali su kako je prodato oko 12.000 sezonskih ulaznica, dok u Pionir može da stane oko 8.000 navijača.

Samim tim, neki od ljudi koji su izdvojili mnogo novca kako bi kupili sezonske ulaznice, sada neće moći da gledaju najbitnije mečeve voljenog kluba u sezoni. Zvezda je to pokušala da „ispegla“ sa postavljanjem video bimova oko dvorane, ali ništa ne može da zameni gledanje utakmice direktno iz hale.

Nema sumnje da će Pionir biti pun, možda i preko kapaciteta, što nije strano na ovim prostorima, dok je atmosfera znatno drugačija nego u Areni. Sigurno da bi zvezdaši napunili u Arenu za finale protiv večitog rivala, ali će to u ovom slučaju biti zadatak samo za „grobare“, dok ćemo prve dve utakmice gledati u hali „Aleksandar Nikolić“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Većina navijača uvek je i osećala da je Pionir dom Crvene zvezde, ali ako je tako što se onda od početka sezone nije igralo tamo? Jasno je da je razlog bila zarada kluba i prodaja što više sezonskih karata, ali sada je određen broj navijača doveden u nepravedan položaj i to će se pamtiti.

Zvezda je tokom 26 kola regularnog dela sezone zasluženo zaradila prvo mesto i prednost domaćeg terena kroz ceo plej-of, pa tako i u finalnoj seriji, što je bitna razlika u odnosu na prošlu godinu, kada je Partizan digao trofej posle 3-2 u seriji (svaki put odbranjen domaći teren).

Prednost domaćeg terena je izuzetno važna u ABA ligi, gde nema gostujućih navijača, a na poslednjih 10 večitih derbija upravo je domaći tim slavio. Poslednji put kada se to nije desilo bilo je u Evroligi prošle sezone, kada je Partizan pobedio sa 78:79 u Pioniru.

PROČITAJTE JOŠ:

Crno-beli su poslednji put kao domaćini poraženi u ABA ligi od Zvezde u novembru 2020. godine (85:86), dok su crveno-beli u nekoj od serija u nokaut fazi slavili poslednji put kao gosti još 2015. godine u polufinalu (bilo 3-1).

Ove sezone odigrano je pet derbija, po dva u Evroligi i ABA, dok je jedan bio u finalu Kupa Radivoja Koraća. Na početku sezone Partizan je slavio dva puta na domaćem terenu u dva različita takmičenja, ali je onda Zvezda odgovorila sa tri pobede u nizu, od kojih je jedna bila vredna trofeja u Kupu.

Zvezda je u četvrtfinalu uz mnogo muke bila bolja od Studentskog centra (2-0), a onda je u polufinalu oslabljena Mega razbijena u dva duela. Partizan je imao nešto teži posao u polufinalu protiv Budućnosti, pa je tek nakon majstorice prošao, dok je prethodno Igokea lako izbačena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crveno-beli su imali nekoliko dana više da se odmore za finale, s obzirom na to da je Partizan majstoricu igrao tek u petak, pa to i te kako može biti važan faktor, posebno u prvoj utakmici.

Zvezda je na nekoliko prošlih derbija veliki deo posla odrađivala preuzimanjima u odbrani, pošto Partizan nije imao adekvatan odgovor na sve to. Sada će crveno-beli u tom pogledu biti oslabljeni, jer Adam Hanga nije u stanju da igra, a upravo je on za defanzivu jedan od ključnih igrača.

Pored toga, upitan je i nastup Džoela Bolomboja, a njegov izostanak bio bi žestok udarac za tim Janisa Sferopulosa, koji će voditi veliku taktičku borbu sa Željkom Obradovićem na drugoj strani. Bolomboj je jedan od najboljih igrača Zvezde ove sezone, sposoban je da čuva i bekove u preuzimanjima, pa bi bez njega crveno-beli imali znatno manje šanse da vrate trofej u svoje vlasništvo.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

U ekipi Partizana prethodne utakmice propustili su Ognjen Jaramaz i Balša Koprivica, dok su ostali zdravi i nadamo se da ekipe neće više imati problema sa zdravstvenim biltenom.

Dobre vesti za Zvezdu su da su Nikola Topić, Miloš Teodosić i Trej Tompkins potpuno zdravi i spremni da u finalu daju sve od sebe. Topić je odigrao tek pola jednog derbija, na kom je i povredio koleno, pa je više meseci odsustvovao sa parketa, a sada protiv Partizana dodatno sebi može da „digne cenu“ pred NBA draft.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Što se tiče sudija, odlučeno je da će pravdu na prvom meču finala deliti Saša Pukl, Milivoje Jovčić i Luka Kardum. Tokom sezone iz oba tabora bilo je mnogo priče o suđenju, ni serija Partizana i Budućnosti nije mogla da prođe bez pisanja saopštenja i žaljenja na sudije (ispostavilo se opravdano), pa tako ni ovaj derbi nema baš lepu uvertiru.

Ono što se iskreno iz srca nadamo je da će košarka pobediti, da će bolji na terenu odneti trijumf i trofej, da sudije neće biti u centru pažnje, te da će sve proći bez haosa, skandala, tuče, sukoba, svađe…

PROČITAJTE JOŠ:

Raspored utakmica:

1. meč – 13. maj od 20.30

2. meč – 15. maj od 19.30

3. meč – Partizan domaćin 19. maja od 21

4. meč – 21. maj (po potrebi)

5. meč – 25. maj (po potrebi)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar