Foto: KK zadar/Zvonko KUCELIN

Košarkaši Partizana poraženi su od Zadra 96:94 u meču 19. kola ABA lige u dvorani "Krešimir Ćosić", posle produžetka vrlo uzbudljive utakmice.

Meč je rešen u napetoj završnici susreta, iako je Zadar tokom treće četvrtine imao čak 12 poena prednosti i delovao je kao furija zahvaljujući Dominiku Mavri.

PROČITAJTE JOŠ:

Crno-beli su se na krilima Rašona Tomasa tokom četvrte vratili u meč, nadovezao se Ognjen Jaramaz dvema važnim trojkama i posebno onom kojom je izjednačio na 83:83 sekund pre kraja regularnog dela susreta.

Kada se zna da je Zadar na manje od dva minuta pre kraja imao šest poena prednosti, jasno je da je Partizan još jednom uspeo da se uzdigne poput feniksa i izbori produžetke. I tu je stao.

Tamo je Tomas svojim pogotkom doneo prednost Partizanu 85:83, ali je usledila serija od pet poena domaćina. Anulirao je i to Uroš Trifunović trojkom za 90:90, ali su propusti u odbrani koštali crno-bele.

Pobednik je bio poznat posle promašene trojke Tomasa na 50 sekundi pre kraja, kada je Mavra uhvatio loptu u odbrani i onda posle faula pogodio dva slobodna bacanja za 96:90.

Radovanović je zatim ubacio trojku za 96:93, Dangubić je dobio faul na sekund pre kraja produžetka, pogodio je prvo, namerno promašio drugo bacanje, ali nije mogao da iz odbitka ubaci i flouter za novo izjednačenje.

Najefikasniji je kod pobednika bio Mavra sa 20 poena, Džastin Karter je postigao 17, a Džastis, Vuković i Onuaku su imali po 11. U Partizanu je apsolutno najbolji bio Tomas sa 24 poena, Ognjen Jaramaz je imao 19, a Uroš Trifunović i Džoš Perkins po 18.

Foto: KK zadar/Zvonko KUCELIN

Partizan je u prvom poluvremenu pogađao trojke, a Zadar dvojke. Dve ekipe kao da su se potpuno podelile u pogledu izbora šuteva u napadu.

Crno-belima je taj segment šuta spolja išao vrhunski, Džoš Perkins je promašio tek iz petog pokušaja, pa deluje kao pravo čudo to što je Zadar u hali „Krešimir Ćosić“ bio konstantno u prednosti.

Zadar je do prve prednosti stigao poenima Onuakua i Kartera, dok je Nemanja Dangubić ubacio trojku za Partizan.

Tvrdo se igralo sve do sedmog minuta kada je Partizan odigrao dva loša napada, a Zadar to kaznio brzim kontrama i poenima Planinića i Vukovića za 13:8.

Foto: KK zadar/Zvonko KUCELIN

Rade Zagorac je napravio korake, pa se iskupio trojkom, a onda je počeo šou Džoša Perkinsa. Partizanov Amerikanac je pogodio šut spolja u poslednjim sekundama prve četvrtine za 19:17.

Zadar jeste vodio dva poena u tim trenucima, ali je Perkins ubrzo i to promenio. Novom trojkom na početku druge četvrtine crno-beli dolaze do vođstva 22:21 posle treće trojke Perkinsa.

Domaćini su se vratili napadima sa unutrašnjih pozicija, odakle su nekako lako poentirali i kada bi prišli kroz sredinu.

Mavra, Vuković, Planinić, svi su uspevali nekako da ostaju sami u određenim situacijama i kažnjavali su propuste u Partizanovoj odbrani.

Foto: KK zadar/Zvonko KUCELIN

Zadar je drugom trojkom Jordana stekao nešto osetnijih šest poena prednosti 39:33 na tri minuta pre kraja poluvremena, da bi posle 20 minuta na semaforu pisalo 41:37 za hrvatski klub.

Treća četvrtina je počela sa nove dve trojke Partizana, ali i serijom Zadra 7:0. Njoj je doprineo Dominik Mavra sa pet poena kada je Zadar otišao na 52:43.

Dominik Mavra je u ovom periodu do sredine ubacio osam poena i činilo se da Zadrani odmiču, a da Partizan gubi kontrolu.

Umesto toga, posle 59:47, Zadar nekoliko minuta nije dao koš iz igre, Jaramaz je ubacio nekoliko penala, Tomas dvojku i crno-beli su neočekivanom serijom 8:0 prišli na 59:55.

Foto: KK zadar/Zvonko KUCELIN

Tada su se nakratko uhvatili za glavu posle pada Radeta Zagorca. Igraču Partizana je baš na glavu pao Vuković, ali se Rade ubrzo pridigao, a Džastinu Karteru su upisani poeni posle polaganja za 61:55.

Četvrta četvrtina počela je trojkom Jordana uz faul Radovanovića za 67:57. Rašon Tomas je imao spreman odgovor i u nekoliko napada je ubacivao poene kako bi održavao nadu Partizana u preokret.

Onuaku je bio precizan za dva, a onda je preko ramena asistirao saigraču za 75:69. Nastavio je Tomas i posle toga da dominira, dok je Onuaku zaradio peti faul.

Perkins je pogodio važnu trojku za 75:75 i Partizan je u završnicu regularnog dela meča ušao kao potpuno ravnopravan. Tek tada je nastala prava ludnica na terenu.

Mavra je od table dao tešku trojku, Karter je ubacio još jednu na minut i 56 sekundi pre isteka četrdesetog minuta. Hladnokrvni Jaramaz je odmah odgovorio jednim dalekometnim hicem za 81:78, tek toliko da vrati neizvesnost.

I uspeo je! Trifunović je ubrzo bio pod košem Zadra da uhvati loptu i položi je u obruč i za svega tridesetak sekundi Partizan je potpuno istopio prednost domaćina.

Posle prodora i koša Palokaja, Jaramaz je još jednom bio siguran spolja i time je uveo meč u produžetak. U dodatnih pet minuta je Zadar iznudio nekoliko faulova, Mavra i Palokaj su poentirali na obruču, Dominik je iznudio i faul posle skoka u odbrani i time je suštinski rešio meč.

Partizan je ubacio ubacio čak 16 od 38 trojki, dok je za dva pogodio svega 14 šuteva iz 32 pokušaja. Zadar je bio nešto balansiraniji i unutar linije 6,75 metara poentirao je duplo više od crno-belih – čak 28 puta iz 45 pokušaja.

Još osam trojki iz 20 šuteva bilo je do kraja dovoljno kao nijansa koja je presudila, pa je Partizan upisao 11. poraz što ga uz sedam pobeda smešta na sedmo mesto regionalnog takmičenja, dok je Zadar na desetom mestu sa pobedom manje i dva poraza manje od srpskog kluba.

Zadar – Partizan 96:94 (19:17, 22:20, 20:18, 22:28, 13:11)

Hala: Krešimir Ćosić, Zadar, bez publike. Sudije: Koljenšić, Majkić, Nedović

Zadar: Karter, Jordano, Džastis, Palokaj, Brala, Vuković, Junaković, Buljan, Mavra, Onuaku, Planinić, Kraljević. Trener: Veljko Mršić

Partizan: Zagorac, Pejdž, Dangubić, Stefanović, Stefanović, Jaramaz, Perkins, Jovanović, Janković, Radovanović, Tomas, Trifunović. Trener: Sašo Filipovski

Produžetak:

5′ KRAJ! Pobeda Zadra

Radovanović je vratio nadu Partizanu trojkom za 96:93, ali su crno-beli posle faula i slobodnih bacanja Dangubića dobili samo jedan poen, dok je njegov odbitak posle namernog promašaja iz drugog bacanja – blokiran i Zadar je slavio za 96:94.

3′ Tomas i dalje rešeta

Pogađa za dva sa poludistance, 24 njegova poena do sada – 88:87 za Zadar, ali prekinuta serija domaćih.

1′ Rezultatska „klackalica“

Pogodio je Tomas za dva i za 85:83 u korist crno-belih. Kartera je faulirao Perkins na šutu za tri poena – 86:85 za Zadar.

Četvrta četvrtina:

Foto: KK zadar/Zvonko KUCELIN

40′ Trojka Jaramaza na sekund pre kraja!

Trojka Kartera na manje od dva minuta pre kraja, delovalo je da je sve gotovo za Partizan. Onda je na scenu stupio Jaramaz koji je pogodio trojku za 81:78, a onda je posle ofanzivnog skoka Perkinsa ubacio i koš za 83:83 na sekund pre kraja. Idemo u produžetak.

37′ Bolje da ovo nismo videli…

Dva šuta, dva er bola jedan igrača Zadra, jedan Dangubićev. Dobro je pa ni Džastis nije posle toga pogodio polaganje. Tomas je pokupio loptu.

36′ Maestralni Tomas, pa trojka Perkinsa za egal!

Dobio je loptu pod košem, lepo okrenuo svog čuvara i poentirao. Za sada ne greši krilni centar Partizana. Jordano promašuje trojku, a onda pravi grešku za Zadar – 75:72. Perkins je vratio egal crno-belima petom trojkom sa velike distance – 75:75.

Foto: KK zadar/Zvonko KUCELIN

34′ Onuaku iz ofanzivnog skoka

Pogodak Tomasa sa poludistance, pa onda i sa linije za slobodna bacanja. Blizu dabl-dabla za sada krilni igrač Partizana sa 16 poena i osam skokova. Međutim, na drugoj strani Onuaku nezagrađen u reketu, lagani poeni za Zadar – 75:69.

32′ Bravo za Tomasa!

Lep roling, koš i faul, tek toliko da se „ugasi požar“ u napadu crno-belih. Trifunović se nadovezao trojkom, posle faul za Zadar – 69:63 za domaće.

31′ Au kakva trojka uz faul Jordana…

Posle poena priznatih Karteru, sada je pogodio i Junaković za niz od četiri poena. Trifunović je krenuo na zakucavanje i dobio je faul – 63:57 za Zadar. Jordano je pored Radovanovića iz ugla pogodio trojku i iznudio faul – 67:57 za Zadar pravo niotkuda.

Treća četvrtina:

Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©

30′ Sjajna asistencija Jaramaza!

Pronašao je Zagorca, nastavljena je serija i produžena na 8:0 za 59:55. Prethodno je Kraljević izgubio loptu. Zagorac je završio na podu posle polaganja Kartera i tada mu je Vuković pao na glavu.

Ubrzo se Zagorac pridigao i sve se završilo kako treba. Karteru su poeni priznati jer se zaljuljao koš – 61:55 na kraju treće četvrtine vode Zadrani.

29′ Perkins niže greške

Prvo je promašio trojku, zatim je izgubio loptu, a onda je napravio faul. Tek je Rašon Tomas prekinuo mučenje u napadu Partizana. Ni Zadar nije u napadačkom ritmu jer nije dao koš nekoliko minuta od trojke Mavre. Serija Partizana 6:0 i 59:53 za Zadar.

27′ Naivan prekršaj Jordana na Jaramazu

Ali ne može igrač Partizana da ubaci oba slobodna bacanja, već samo jedno. Džastis je promašio polaganje jednom rukom, Jaramaz je iznudio novi faul – 59:51 za Zadar.

26′ Stegao je Zadar odbranu, sve veći problemi Partizana

Vuković blokira Zagorca, Perkins je takođe zaustavljen u sledećem napadu Partizana, a hrvatski tim je pojačao defanzivu. Tako je iz napada koji je završio Džastin Karter došao do +11 i 56:45.

Smanjio je to Perkins posle faula, ali je Mavra ubacio novu trojku i osmi poen za pet minuta – 59:47. Tehničku grešku je zatim dobila klupa Zadra i Perkins je iskoristio penal – 59:48.

25′ Mavra sada dominira, najveća prednost Zadra

Sjajan prodor Dominika Mavre sa desne strane, naslonio je loptu na tablu i spustio je u obruč za +9 u korist Zadra – 52:43. Filipovski traži tajm-aut. Poeni Jaramaza i Onuakua – 54:45.

24′ Zadar po starom za dva, Partizan puca trojke

Karter posle nekoliko finti pod košem ubacuje dva poena, Jaramaz daje trojku, ali onda Vuković kuca, a Mavra daje trojku – 50:43 za Hrvate.

21′ Dangubić vezuje treći promašaj spolja

Onuaku to u tranziciji rešava poenima i laganim polaganjem. Zagorac je ispravio ono što Dangubić nije mogao da pogodi i ubacio je tri poena – 43:38 za Zadar.

Druga četvrtina:

Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

20′ Naivan faul na Jordanu, Zadar u prednosti na poluvremenu

Poleteo je napred Trifunović da bi zatvorio šut Jordana, koji je pre toga već dao dve trojke. Inercija je povukla mladog košarkaša crno-belih i Jordano je dao oba penala.

Već u sledećem napadu je Trifunović dobio faul Vukovića i svoju šansu sa slobodnih bacanja – 41:37 za Zadar na kraju prvog poluvremena.

19′ Dangubić kao krilni centar?

Tako je izgledalo u akciji kada je Stefanović pronašao Nemanju pod košem Zadra. Dangubić nije mogao da poentira odatle, ali Jaramaz jeste dao trojku stepbekom – 39:36 vodi Zadar.

18′ Odlepio se Zadar

Trojka Jordana posle koša Mavre, Partizan zaostaje i Filipovski mora da traži tajm-aut – 39:33 za Zadar.

17′ Opet iz reketa…

Vukoviću je ostavljeno previše prostora pod košem Partizana, posle promašaja njegovog saigrača iz Zadra. Vuković je samo prišao i pokupio tu loptu i poentirao je. Na drugoj strani je zaustavljen Janković, a Mavra se izborio za novi pogodak iz reketa.

16′ Hrvatski tim i dalje u prednosti

Trifunović je promašio trojku, isto je uradio i Perkins iz svog petog pokušaja, ali je Uroš ubacio dva slobodna bacanja. Razmahao se Mavra na drugoj strani i pogodio novi koš iz reketa. Karter je napravio prekršaj na Trifunoviću – 32:31 za Zadar.

14′ Iskupio se Perkins, strašno kucanje Tomasa!

Četvrta trojka Perkinsa i lep pik end rol Jaramaza i Rašona Tomasa. Bek Partizana je prošao iz bloka i pronašao Tomasa, a ovaj je lako zakucao pored svog čuvara. Perkins je potom pogodio novi šut spolja, ali Zadar za to vreme poentira iznutra preko Kraljevića – 28:27 za domaće.

13′ Jeftin faul Perkinsa

Morao je negde i da zabrlja Amerikanac posle sjajne role. Napravio je faul na Džastisu, ovaj je pogodio i dodatno slobodno bacanje, nadovezao se i Vuković, a Zadar je vratio prednost – 26:22.

12′ Perkins 3/3 trojke!

Novi hitac spolja za Perkinsa i Partizan, Džoš donosi prednost crno-belima posle polaganja Kraljevića – 22:21 za Partizan.

11′ Tomas za egal

Pod košem se snašao krilni centar Partizana i pogodio za 19:19. Partizan je u prvoj četvrtini imao 5 od 8 pogođenih trojki, ali je izostao učinak unutar linije 6,75 metara – samo 1/7. Uz to, crno-beli već imaju i šest izgubljenih lopti.

Prva četvrtina:

Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto

10′ Zadrani bolji u lošoj košarci na obe strane

Lep flouter Džastisa, pa prokockana lopta Zadra i šansa za Partizan koju koristi Perkins. Trojka sa zvukom sirene, druga njegova uzastopna i priključak za Partizan – 19:17.

9′ Opet trojka na trojku

Dekoncentrisani Zagorac pravi korake na prvom koraku, Jordano to kažnjava trojkom na drugoj strani, ali je i Perkins pogodio jednu – 17:14 za domaćine.

8′ Trojka Zagorca, promašaj Dangubića

Bitna trojka za prekid poenterskog posta Partizana. Zagorac je čeono od koša dobio loptu i bio je precizan. Partizan se u sledećem napadu odbranio, ali je onda trojku promašio Dangubić.

7′ Loša odbrana Partizana, dve kontre Zadra

Janković je promašio šut iz reketa uz kontakt, Zadar je krenuo u kontru u kojoj je poentirao Vuković. Posle izgubljene lopte crno-belih Dangubić je lepo ispratio Kartera posle ukradene lopte Mavre. Karter je izblokiran, ali nikoga iz Partizana nije bilo tu da uzme loptu, pa je Planinić upisao lake poene – 13:8 za Zadar.

5′ Tvrd početak utakmice

Ni jedni ni drugi ne uspevaju da stvore tečnije i kvalitetnije akcije, igra se na malo poena, Onuaku je pogodio posle faula pod košem dva slobodna bacanja, dok na drugoj strani dva poena ubacuje Tomas – 9:8 za Zadar.

3′ Vezuju trojke jedni i drugi

Uroš Trifunović pogađa za Partizan, a Vuković za hrvatski tim, pa domaćini vraćaju prednost 7:6.

2′ Nešto bolji start Zadra

Onuaku i Karter pogađaju za Zadar, Dangubić je Partizanov deo semafora sa nule pomerio trojkom, ali Zadrani vode rano 4:3.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram