Zvezda iznenadila evropskog šampiona

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Efes sa 93:85 u Beogradu u poslednjem kolu Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč je bio pun preokreta, igralo se u serijama, ali nijedan tim se nije prerano predavao.

Zvezda je imala dvocifren minus u prvom poluvremenu, ali i dvocifrenu prednost u drugom. Bez obzira na to, pobednik je odlučen tek u poslednjih minut i po utakmice.

Presudne poene postigao je Nikola Kalinić kada je zakucao u kontri uz faul na minut do kraja. Ujedno je on bio i najefikasniji pojedinac u Zvezdi sa dabl-dabl učinkom od 16 poena, deset skokova i osam asistencija, dok su Ognjen Dobrić i Nejt Volters postigli po 15.

U redovima Efesa Šejn Larkin je upisao 16 poena i šest asistencija, a Brajant Danston 14 poena. Srpski centar Filip Petrušev upisao je svega dva poena za pet minuta na parketu.

Zvezda je učešće u Evroligi završila sa skorom 12-16, dok je Efes ovim porazom došao na 16-12, čime je doveo u pitanje peto mesto na tabeli.

Naime, ukoliko Makabi savlada Fenerbahče u poslednjoj utakmici regularnog dela takmičenja, Efes će pasti na šesto mesto i rival u narednoj fazi biće im Armani, a ne Real Madrid.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Obe ekipe su ušle u meč sa „spuštenim“ gardom. Odbrane kao da nisu postojale, a poeni su se ređali na obe strane.

Trojke za Efes su pogodili Moerman (dve) i Larkin, a poenima iz reketa nadovezali su se Simon i Danston i očas posla je bilo 16:10 za turski tim.

Radonjić je na kratko trgunuo tim, ali je Efes serijom 5:0 otišao na dvocifrenu prednost – 27:16.

Zvezda je zaigrala nešto bolju odbranu od tog momenta, Davidovac je ubacio trojku, a u strelce se upisao i Holins. Poslednji napad u četvrtini Dobrić je mogao da kruniše atraktivnim zakucavanjem, ali je ostao kratak i bilo je 29:21 za Efes.

U drugom delu, crveno-beli su bili bolji pre svega u defanzivi i to se odmah odrazilo i na rezultat. Efes nije imao lake prolaze do koša, a šut ih nije najbolje služio.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Sa druge strane, Holins je imao odličnu rolu sa četiri poena u kratkom vremenskom razmaku, Vajt je zakucao, a Ivanović je bio precizan uz faul i Zvezda je prišla na poen – 38:37.

Usledila je serija promašaja na obe strane, a Volters je flouterom doneo izjednačenje na poluvremenu – 40:40.

U drugom poluvremenu Zvezda je zaigrala još bolje i serijom 6:0 na startu pokazala da će se boriti do samog kraja.

Kalinić i Dobrić su imali odlične role u napadu i Zvezda je u 26. minutu utakmice povela sa 61:61, što joj je bila najveća prednost na meču.

Efes se pokrenuo, Anderson je postigao neverovatnu trojku iz driblinga preko ruke, a Moerman je uz faul realizovao kontru nakon ukradene lopte za 61:56 za Zvezdu.

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Do kraja treće deonice, Davidovac je dominirao u napadu Zvezde sa četiri vezana poena na obruču, dok je Larkin postigao trojku uz zvuk sirene iz „nemoguće“ pozicije za 65:62 za crveno-bele.

Poslednji period bio je pun preokreta, a Efes je uglavnom imao blagu prednost sve do same završnice. Zvezda je u poslednja dva minuta ušla sa zaostatkom od dva poena, ali su na scenu stupili Kalinić i Volters.

Najpre je Amerikanac izjednačio iz prodora, pa je usledila dobra odbrana beogradskog tima, koju je iskoristio Kalinić za kontru i zakucavanje uz faul.

Volters je rešio pitanje pobednika poenima iz prodora, kojima su se crveno-bele odlepili na plus pet – 89:84. U poslednjih 30-ak sekundi Zvezda je samo uvećala prednost za konačnih 93:85.

EVROLIGA, 34. kolo

Petak

Fenerbahče – PAO 59:62

Real Madrid – Bajern 88:97

Crvena zvezda – Efes 93:85

Monako – Alba Berlin 91:74

Četvrtak

Barselona – Makabi 80:104

Asvel – Armani 80:81

Standings provided by SofaScore LiveScore

Crvena zvezda – Efes 93:85 (21:29, 19:11, 25:22, 28:23)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd. Sudije: Lotermoser, Roha, Sukis.

Crvena zvezda: Dobrić 15, Davidovac 10, Marković, Kalinić 16, Vajt 8, Mitrović 11, Ivanović 3, Lazarević 8, Volters 15, Kuzmić, Topić, Holins 7. Trener: Dejan Radonjić.

Efes: Larkin 16, Moerman 7, Simon 8, Danston 14, Plajs 6, Anderson 12, Singlton 13, Brajant 7, Tundžer, Micić, Gazi, Petrušev 2. Trener: Ergin Ataman.

Crvena zvezda - Efes 93:85

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar