Vasilije Micić finale Evrolige protiv Barselone
Foto: Marius Becker/dpa via AP

Košarkaši Efesa savladali su Barselonu 86:81 u finalu Evrolige, a Vasilije Micić predvodio je ekipu sa 25 poena.

PROČITAJTE JOŠ...

NIje izgledalo tako na početku, pošto je Barselona, nakon neizvesnog početka i 14:13, sjajnom završnicom deonice nošena Kajlom Kjurikom došla do 20:13.

Početkom druge četvrtine Leandro Bolmaro je doneo +10 Kataloncima (25:15), nakon čega je odgovornos preuzeo Šejn Larkin. Terao je igrače Barselone na faulove, izvlačio slobodna bacanja, a na njegovim krilima Efes je stigao do prednosti 30:29.

Nakon nešto slabijeg poluvremena, Micić se priključio Larkinu, pa je zahvaljujući ovom dvojcu turski tim došao do 51:41, a nakon 30 minuta imali su prednost od sedam poena razlike, 65:58.

Uspela je Barselona da, zahvaljujući Koriju Higinsu i Nikoli Mirotiću, razliku istopi, a na asistecniju Dejvisa Mirotić je doneo i poravnanje, 69:69. Tada je na scenu sztupio Micić, pogodio trojku, dodao još dva polaganja, a potom sa linije za slobodna bacanja potvrdio pobedu svog tima i tako naslovu najboljeg igrača lige doneo i šampionsku titulu.

Micić je meč završio sa 25 poena, tri skoka, pet asistencija, tri ukradene i pet izgubljenih lopti. Pored njega, sjajn je bio i Šejn Larkin sa 21 poenom. Kod Barselone Kori Higins je brojao do 23, Kajl Kjurik do 18, a Brendon Dejvis do 17 poena.

Evroliga, finale

Barselona – Anadolu Efes 81:86 (22:15, 14:24, 22:26, 23:21) 

Dvorana: Lankses arena, Keln; Sudije: Pukl, Latiševs, Viljus; Poseta: Bez navijača

Barselona: Dejvis 17, Hanga, Bolmaro 7, Šmits, Gasol 1, Oriola, Abrines 2, Higins 23, Kjurik 18, Klaver 2, Mirotić 11, Kalates

Anadolu Efes: Larkin 21, Bobua 3, Singlton 4, Balbaj, Šanli 12, Moerman 6, Tunčer, Plejs 5, Micić 25, Anderson, Danston 6, Simon 4

40′ Micić stavio „tačku na i“ i pogodio penale za titulu!

Fauliran je na 7.3 sekunde pre kraja, pogodio

40′ Neverovatan kiks Danstona, Barsa ima šansu

Faulirao ga je Dejvis, plej Efesa pogodio drugo slobodno bacanje za +6! Uzvratio je Danston velikom greškom, faulirao je Kjurika pri šutu za tri poena, košarkaš Barselone očekivano pogodio sva tri pokušaja, 84:81 za Efes, koji ima napad.

39′ Novi poeni Micića!

Preuzeo je MVP Evrolige odgovornost, drugi napad zaredom rešio majstorijom, Efes ponovo na +5!

38′ Micić! Efes na +5!

Nakon poena Larkina i Danstona, Micić je sjajnim prodorom i polaganjem odveo tursku ekipu na +5, 79:74.

37′ Fantastičan potez Larkina

Savršen dribling, izbacio je iz igre odbranu, naterao Mirotića na faul, pogodio, iskoristio slobodno bacanje, 75:72.

36′ Mirotić, izjednačenje! Micić uzvratio trojkom!

Solo-akcija Dejvisa nije urodila plodom, odbitak je pokupio Mirotić, pogodio, 69:69. U narednom napadu Efesa Micić je pogodio za tri, ali je Higins sjajnim prodorom izvukao faul Danstona, pogodio uz prekršaj za 72:71, a potom i iskoristio slobodno bacanje, 72:72.

35′ Trojka Dejvisa, Barsa na -2

Nakon faula Micića Dejvis je naredni napad rešio šutem za tri poena, pa su Katalonci prišli na 69:67.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

34′ Tri vezana ofanzivna skoka Barselone

Ne predaju se Katalonci. Nakon konfuznog napada i loše završnice Dejvisa do lopte je stigao Mirotić, promašio prvi put, potom ponovo uhvatio loptu i primakao svoj tim na minus od pet poena. Uzvratio je Larkin.

31′ Mirotić nastavlja da primiče Katalonce

Nakon faula Šanlija pogodio je jedno slobodno bacanje, ali je na nesreću Efesa Moerman dirao loptu, ona završila u košu, a Barsa prišla na minus od pet poena, dok je nakon poena Bolmara razlika pala na -3, 65:62.

Počela je poslednja četvrtina

Efes vodi, Barsa preti, sledi odlučujućih 10 minuta…

30′ Trojka Mirotića, Barsa se primakla

Ostao je sam nakon odlične finte, pogodio za tri i primakao svoju ekipu na 65:58, pa Efes pred završih 10 minuta ima +7.

28′ Higins u seriji

Rafali Higinsa! Dve pogođene trojke, Efes je na +7. Seriju je prekinuo Moerman na petu asistenciju Micića, 63:54.

27′ Micić nakon prodora!

Ubacio je Vasa 15 poena, od toga poslednja dva nakon sjajnog driblinga kojim je iz igre izbacio dva rivala, a potom elegantno položio.

26′ Nova asistencija Micića

Pronašao je plej Efesa Danstona koji je pogodio iz reketa, 57:46. Uzvratio je Higins prvo blokadom nad Larkinom pri šutu, zatim teškim pogotkom za dva poena u trenutku kad ga je sjajno Larkin čuvao, 57:48.

25′ Razmena trojki 

Sjajna trojka Kjurika uprkos gotovo savršenoj odbrani Efesa, uzvratio je Larkin iskoristivši prostor koji mu je ostavio Higins.

24′ Larkin za dva, Micić za tri uz faul, Efes na +11

Nakon poena Mirotića sa linije za slobodna bacanja, izgubljene lopte Micića sa jedne, te Mirotića sa druge strane, Larkin je lepim driblingom i ubrzanjem uleteo u reket, Higins nije sme o da ga dira, Amerikanac je položio. Nakon nove dobre odbrane Micić je odlučio da šutne za tri sa oko osam metara, pogodio, i to uz faul Dejvisa.

23′ Micić ponovo pogađa

Novi poeni pleja Efesa nakon prodora, Efes ima +7, 46:39.

22′ Higins za tri, Micić pod faulom

Kori Higins je sjajnom fintom „podigao“ Larkina, pogodio za tri. Sa druge strane Micić je nakon sjajnog prodora pogodio uz faul Brajana Danstona, pogodio i slobodno bacanje.

21′ Danston precizan za dva

Efes je ponovo na +5 nakon poena Brajana Danstona.

Počelo je drugo poluvreme

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

20′ Efes za minut prosuo prednost, Barsa preti

Imali su igrači Efesa na 38 sekundi pre kraja poluvremena 38:31, ali je na 18 sekundi pre kraja prvo Kjurik pogodio trojku, zatim je dodao i dva penala, pa nakon prvih 20 minuta turski tim ima 39:36.

19′ Raste prednost Efesa

Nakon promašaja za tri poena Mirotića u poslednjoj sekundi napada i skoka u odbrani Efes je krenuo u napad, Šanli sjajnom fintom napravio sebi prostora, krenuo u nekarakterističan prodor prilikom kog ga je faulirao Kjurik. Pogodio je oba penala, 36:31.

18′ Lep koš Micića, upisao se i iz igre

Plej Efesa je bio prinuđen da iskoriguje šut, uspeo je u tome, pogodio od tablu, 32:29 za Efes. Sa druge strane Kalates i Bolmaro su promašili šuteve za tri poena, pa je Efes nakon faula Klavera nad Larkinom dobio šansu da poveća prednost, što se i dogodilo – 34:29.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

17′ Preokret Efesa

Četiri poena Šejna Larkina sa linije za slobodna bacanja, koš Adrijena Moermana iz reketa, sa druge strane dva pogođena penala Higinsa, pa Efes ima prednost, 30:29.

15′ Barselona ponovo povećala prednost

Nakon devet vezanih poena Efesa Katalonci su ponovo pritisli u odbrani, došli do +5 pogođenim penalima, ali je Tibor Plajs na asistenciju Larkina pogodio sa poludistance i primakao Efes na 29:26.

„Lasersko navođenje“ Vase Micića

13′ Efes se vratio u igru

Nakon poena Moermana za 25:17, Efes je vezao pet poena nakon ukradene lopte Larkina, nesportske lične Bolnara, pa su Larkin, Plajs i Simon doneli 25:24.

12′ Vezane greške Micića

Prvo je nakon „ukradene“ lopte izašao, tačnije „otklizao“ van parketa sa loptom, da bi nakon nove dobre odbrane osvojio loptu, ali je ustao sa loptom u rukama, pa je dosuđena greška u koracima.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

11′ Bolmaro uz faul

Sjajan dribling momka kog mnogi povezuju sa Minesota Timbervulvsima, poeni uz faul Micića, 25:15 za Katalonce.

Počela je druga četvrtina

10′ Barsa odbranom „lomi“ Efes

Ne ide turskom timu, pomalo zbog lošeg šuta, malo više usled fanatične odbrane Katalonaca koji ne dopuštaju Miciću i saigračima da se razmahnu, pa je Efes prinuđen na teške šuteve. Iz sjajne odbrane dolaze kontre, jednu takvu u poene je pretvorio Kjurik, pa nakon 10 minuta Katalonci imaju 22:15.

8′ Barselona na +4

Loš napad odigrao je Šejn Larkin, izgubio je loptu, a Katalonci su to kaznili trojkom Korija Higinsa iz ćoška, 17:13.

7′ Dejvis povećao prednost Barselone

Nakon što je uspeo da uhvati loptu posle promašaja Smita za tri poena, Dejvis je fauliran, pogodio jedno slobodno bacanje, 12:10. Prethodno, sjajnu odbranu odigrali su igrači Efesa, a Micić uposlio Simona koji je akciju završio lakim polaganjem. To je ujedno bila treća asistencija Micića.

5′ Snažan faul Klavera nad Šanlijem, sudije gledale snimak

Ne uspevaju Katalonci da zaustave Šanlija, pa je nakon što je dobio loptu u reketu i pokušao da završi akciju dobio udarac od Klavera po ruci, ali „sekirica“ nije bila dovoljna za namernu ličnu. Pogodio je Šanli jedno bacanje, sa druge strane Dejvis je promašaj Mirotića ubacio u koš uz faul, pogodi dodatan penal, pa Barsa vodi 9:8.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

4′ Šanli 7 – Barselona 6

Nakon dva koša iz igre pogodio je i uz faul, pogodio slobodno bacanje, pa ima više poena nego čitav tim Barselone. Nakon dobre odbrane i greške Mirotića uzvratio je Micić greškom, pa Efes ima poen viška.

2′ Dve aistencije Micića, izjednačenje

Dva napada, dve asistencije za Šanlija, 4:4

1′ Dobar početak Barselone

Katalonci su stigli do četiri vezana poena i poveli nakon sjajne odbrane poenima Klavera i Dejvisa.

Dobro došli na prenos utakmice finala Evrolige za sezonu 2020/2021 između Barselone i Anadolu Efesa na portalu Nova.rs!

20:25 Barsa za treću, Efes za prvu titulu

Katalonci su slavili sezonama 2002/2003 i 2009/2010, dok su pet puta gubili u finalu. Sa druge strane, Efes je jednom igrao finale, i to u sezoni 2018/2019, kada je CSKA slavio 91:83.

20:22 Efes može do izjednačenja

Ovo će biti ukupno 24. međusobni duel dva tima, Barseona trenutno ima prednost od 12-11 u pobedama.

Prethodna dva u toku ligaškog dela sezone dobio je Efes. U Turskoj je bilo 86:79, dok je u Španiji tim iz Istanbula slavio 88:86.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare