Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan u meču 8. kola ABA lige rezultatom 71:56.

Zvezda je utakmicu otvorila gotovo savršeno, poveli su 7:0 zahvaljujući Nejtu Voltersu i Ognjenu Dobriću, te Nikoli Kaliniću sa penala. No, od 9:2 Partizan je zaigrao nešto bolje, zahvaljujući Alenu Smailagiću i Kevinu Panteru smanjio na 9:8, kada se razigrao Luka Mitrović. Postigao je četiri od šest Zvezdinih poena, crveno-beli prvu četvrtinu okončali sa 15:8.

PROČITAJTE JOŠ...

Druga četvrtina na početku je pripala Partizanu koji je uspeo da se vrati u meč i smanji na minus od tri poena nakon odlične role Smailagića (17:14), ali je Zvezda, preko Voltersa i zakucavanja Ostina Holinsa nakon kontre, uspela da se odlepi na 21:14.

Kada su Zek Ledej košem uz kontakt, te Smailagić trojkom primakli goste na 25:21, činilo se da će crno-beli uspeti da se vrate u meč u potpunosti, ali je ponovo Mitrović dodao gas. Prvo je Kalinić iznudio nesportsku ličnu grešku Jama Madara nakon savršene odbrane, pogodio oba bacanja i asistirao Ognjenu Kuzmiću, da bi maksimalnih +11 nakon 20 minuta igre postavio Luka Mitrović košem u poslednjoj sekundi druge četvrtine.

Odličnu igru u drugoj deonici Zvezda je dodatno podigla u trećoj, pa su nošeni Lukom Mitrovićem stigli i do u tom trenutku maksimalnih +17 (42:25), ali su od tog momenta gotovo nestali sa terena. Partizan je ušao u seriju zahvaljujući Alenu Smailagiću, a kada je Dalas Mur pogodio trojku za 45:40, činilo se da će crno-beli uspeti da se vrate u utakmicu.

Ipak, promašena slobodna bacanja Smailagića, potom faul Balše Koprivice nad Mitrovićem koji je iskoristio oba doneli su Zvezdi sedam poena viška (47:40).

Na samom početku poslednje deonice pogodio je Kalinić za tri, i otvorio seriju tokom koje su crveno-beli postigli još tri trojke – dve Dobrić, jednu Branko Lazić, crveno-beli su otišli na 21 poen razlike, posle čega se Partizan nije vratio. Crno-beli su uspeli da smanje preko Dalasa Mura, ali ne i da ozbiljnije ugroze visoku prednost crveno-belih.

Na kraju, +15 za prvi poraz Partizana, pa su sada dve ekipe izjednačene na tabeli ABA lige sa skorom 7-1.

Mitrović je kod Zvezde ubacio 16 poena, Dobrić 15, Kalinić 14, dok je kod Partizana Smaičagić brojao do 15, a Mur ubacio jedan manje.

Crvena zvezda – Partizan 71:56 (15:8, 17:13, 15:19, 24:16)

Dvorana: „Aleksandar Nikolić“; Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić, Josip Radojković

Crvena zvezda: Volters 9, Davidovac, Mitrović 16, Lazić 3, Kalinić 14, Dobrić 15, Holins 7, Simonović, Ivanović 3, Marković, Kuzmić 4, Cirbes

Partizan: Panter 6, Kurucs, Ledej 5, Zagorac 6, Avramović 2, Koprivica 2, Dangubić 4, Smailagić 15, Mur 14, Glas, Trifunović, Madar 2

Kraj!

Pobeda Crvene zvezde, 71:56.

37′ Mur za tri, Partizan na -15 – 65:50

Crno-beli su pokušali da uhvate poslednji priključak, Mur je bio precizan za tri, sa druge strane ne ide Zvezdi, ali je ostalo premalo vremena za preokret, jer Zvezda na tri minuta pre kraja ima 15 poena viška.

Zvezdaši poručili Obradoviću – „Uzmi Željko evrotitulu“

Ako izuzmemo par minuta u trećoj četvrtini, Zvezda u potpunosti kontroliše dešavanja na parketu, a navijači, zadovoljni partijom svojih ljubimaca, skandirali su isto što navijači Partizana pevaju tokom utakmica crno-belih od početka sezone – „Uzmi Željko evrotitulu“.

35′ Zvezda na +21 – 65:44

Četvrta trojka u poslednjoj četvrtini crveno-belih, nakon Dobrića i Kalinića pogodio je i Lazić.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

33′ Zvezda ponovo na +15, Holins „srušio“ Pionir trojkom – 59:44

Loš napad Partizana, „sevnula“ je kontra Zvezde, Holins iz naleta pogodio za tri, a Obradović još pre nego što je lopta stigla do Zvezdinog Amerikanca zatražio tajm-aut.

Podrška za Markovića

Javio se Čarls Dženkins, poslao poruku Stefanu Markoviću, debitantu u dresu Zvezde:


31′ Kalinić za tri, Volters za dva, Zvezda ponovo dvocifrena – 52:42

Najbolji igrač Zvezde je pogodio trojku, nadovezao se Volters.

30′ Partizan stao nadomak preokreta – 47:40

Mogli su crno-beli da priđu na samo tri poena minusa, ali je Smailagić promašio oba penala, potom je Koprivica napravio faul pri skoku u napadu a Mitrović pobodio oba penala.

29′ Crno-beli se definitivno vratili – 45:40

Partizan je je na -5 nakon serije Dalasa Mura od pet pogođenih poena. Prvo je pogodio sa poludistance, potom i trojku, Panter dva penala – crno-beli su u igri! Traje serija crno-belih 15-3.

28′ Zvezda u krizi, Partizan polako hvata priključak – 45:33

Iako crveno-beli uspevaju kako-tako da održe dvocifren plus, Partizan je u znatno boljem ritmu. Crno-beli su serijom 8-1 smanjili na deset poena minusa, dok Zvezda jedine poene postiže sa linije za slobodna bacanja.

27′ Traje serija Partizana – 43:31

Šest vezanih poena, crno-beli su uhvatili kakav-takav priključak. Sa druge strane Ivanović je bio polovičan sa penala.

26′ Partizan je ipak živ, Radonjić tražio tajm-aut – 42:29

Vezalii su četiri poena igrači Željka Obradovića, pogodili su Zagorac i Smailagić, pa je trener Zvezde tražio minut odmora.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

25′ Ne ide Partizanu pa ne ide, Smailagić promašio zakucavanje – 42:25

Krenuo je krilni centar Partizana nezadrživo ka košu crno-belih, podigao se na zakucavanje, ali se lopta od drugi obruč odbila daleko u polje, da bi Kalinić prvim poenima iz igre doneo +17 svom timu.

23′ Mitrović ponovo briljira, Zvezda bez milosti prema Partizanu

Ne funkcioniše samo Zvezdina odbrana već i napad, i to po „notama“ nekadašnjeg kapitena. Ovog puta asistencija iza leđa za lake poene Voltersa. Potom je, nakon koša Smailagića, uhvatio promašaj Voltesa pod košem Partizana i iznudio faul.

22′ Trojka Dobrića digla Pionir na noge – 38:23

Raste prednost Crvene zvezde, pogodio je Dobrić trojku iz ćoška, nadovezao se Mitrović svojim sedmim pogotkom iz igre, Zvezda je na +15.

21′ Počela treća četvrtna 33:23

Zvezda ima 32:21. Treća deonica započela je problemom za oba trenera. Prvo je Kuzmić napravio faul i poslao Smailagića na liniju za slobodna bacanja (treći prekršaj), da bi potom i Ledej „odgovorio“ trećom ličnom nakon faula nad Voltersom, koji je iskoristio jedno bacanje.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

20′ Neverovatni Luka Mitrović – 32:21

Na večerašnjem meču ne postoji „nemoguće“ za Mitrovića. Nekadašnji kapiten Zvezde prvo je pogodio iz teške situacije, potom i promašenu trojku Dobrića uspeo da uhvati i praktično u padu vrati u koš. Obradović je zatražio minut odmora. Ipak, loša reakcija Madara kog je Kalinić zbunio a lopta mu ostala u ruci, nadovezao se Mitrović košem u poslednjoj sekundi.

Žoc „poludeo“ zbog loše reakcije Kurucsa

Loša odbrana Partizana, pre svega Rodionsa Kurucsa, naterala je Obradovića da u neverici sedne na klupu.

18′ Crno-beli se vratili u igru – 25:21

Pogodio je Ledej uz kontakt, potom je i Smailagić trojkom povećao seriju na 5-0 i primakao svoj tim na minus od četiri poena.

15′ Nesportska Madara, Zvezda na +9 – 25:16

Konfuzan napad Partizana nakon dobre odbrane, crveno-beli su stigli do lopte, Kalinić krenuo na zakucavanje a Madar ga tom prilkom faulirao. Dosuđena je nesportska, Kalinić pogodio oba penala, potom asistirao Kuzmiću.

15′ Atraktivno zakucavanje Holinsa – 21:14

Spetljali su se igrači Partizana, Zvezda je uspela da dođe do lopte, Volters poslao pas a Holins, sam ispod koša Partizana, zakucao za erupciju na tribinama.

14′ Smailagić drži Partizan u igri, Volters pogađa za Zvezdu

Odlično je akciju završio Smailagić, atraktivnim zakucavanjem primakao crno-bele, ali je Volters flouterom ponovo odmakao domaću ekipu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

11′ Početak druge četvrtine pripada Partizanu – 17:12

Pogodio je Madar, nadovezao se Dangubić sa poludistance, uzvratio je Mitrović posle ofanzivnog skoka.

10′ Gotova prva četvrtina, Zvezda vodi 15:8

Nakon prvih deset minuta crveno-beli imaju prednost najviše zahvaljujući odličnom početku. kada su imali 7:0. Partizan je uspeo da se vrati, ali su igrači domaćeg sastava u završnici ponovo stigli do osetnog viška, pa u drugu četvrtinu ulaze sa 15:8 nakon što je Luka Mitrović pogodio uprkos odličnoj odbrani tima iz Humske.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

8′ Atraktivan koš Holinsa, Mitrović vratio Zvezdi sigurnu prednost – 13:8

Američki bek je nakon rolinga bio precizan za dva poena, potom je i Mitrović bio precizan u reketu.

7′ Zvezda stala, Partizan na krilima Smailagića se vratio u meč – 9:7

Košarkaši Partizana uspeli su da priđu na dva poena minusa poenima Smailagića, koji je prvo zakucao, a potom promašaj Avramovića za tri vratio u koš.

6′ Ovacije za Markovića

U šestom minutu igre Stefan Marković je ušao u igru, a navijači Zvezde su ga dočekali ovacijama.

5′ Partizan konačno pogodio – 7:2

Nakon atraktivne blokade Smailagića nad Voltersom sjajno se Panter snašao, sprečio da lopta završi u autu, i uz kontakt pogodio za prve poene crno-belih.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

3′ I Kalinić pogađa sa penala – 7:0

Pogodio je oba slobodna bacanja, Zvezda se odlepila.

1′ Incidenti na početku – 5:0

Derbi tek što je počeo, a već je u dva navrata prekinut zbog ubacivanja predmeta sa tribina. Što se igre tiče, Zvezda preko Voltersa i Dobrića ima prednost od 5:0.

Dobro došli na prenos meča 8. kola ABA lige između Crvene zvezde i Partizana na portalu Nova.rs!

18:55 Udarne „igle“ večitih

Ključ pobede Crvene zvezde leži u dva faktora – Nikoli Kaliniću i dobroj odbrani. Sa druge strane, rezultat Partizana će u dobroj meri zavisiti od toga koliko će za igru biti raspoložena prva napadačka „violina“ Kevin Panter, ali i da li će crno-beli uspeti da nametnu svoj ritam protiv jedne od najboljih odbrana Evrolige.

18:52 Uvrede za Obradovića, Radonjić smirivao navijače Zvezde

Kada je trener Partizana izašao na parket navijači Zvezde su ga dočekali uvredama, a situaciju je pokušao da smiri Dejan Radonjić, koji je od prisutnih tražio da prestanu sa pevanjem uvredljivih pesama na račun šefa stručnog štaba crno-belih.

18:50 Zvezda jača za jedno veliko ime

Stefan Marković se i definitivno nalazi među 12 igrača koji će zaigrati protiv crno-belih. .

Foto: Nova.rs

18:46 Ovacije Dejanu Radonjiću

Zvezda se nalazi u odličnoj formi, meč protiv Partizana dočekuju crveno-beli nakon dve ubedljive partije protiv Panatinaikosa i Asvela, a evroligaški trijumfi doveli su do prave euforije među navijačima Zvezde, koji su pred početak meča skandirali ime trenera Dejana Radonjića.

18:40 Obradović: Utakmica koja nije kao sve druge

„Utakmica koja nije kao neka druga. Specijalna je, rivalstvo između Zvezde i Partizana je opštepoznato. To je utakmica koja se komentariše ne samo u Beogradu i Srbiji, nego u celoj Evropi. Mislim da je to dobro za košarku, mislim da je to dobro za sve ljude koji vole košarku i nadam se da će sutra biti lepa utakmica i da će sve biti na nivou na kome bi svi m i želeli da bude.

Da bude sportski, dostojanstveno, mi ćemo sve uraditi sa naše strane da bude tako. Probali smo da se pripremimo na najbolji mogući način, svesni smo kvaliteta koji ima Crvena zvezda, ali probaćemo da damo sve od sebe u toj utakmici. Da vidimo koliko u ovom trenutku možemo da se nosimo sa jednom evroligaškom ekipom“, rekao je trener Partizana pred meč protiv crveno-belih.

18:35 Radonjić: Svesni smo šta znači utakmica sa Partizanom

„Prvi derbi u ovoj sezoni. Svi jako dobro znamo šta nose utakmice Crvene zvezde i Partizana. Utakmice protiv Partizana imaju svoju specifičnost. Bez obzira što je tek početak sezone i što se u novembru ne igraju najvažniji mečevi, uvek je bitno dobro igrati protiv Partizana.

Partizan je u ovom trenutku bez poraza i prvi je na tabeli. Mi dočekujemo ovu utakmicu u žestokom ritmu u kome igramo naše mečeve i nakon velike potrošnje nakon utakmice sa ASVEL-om koja je proizvela da je više igrača izašlo iz nje sa posledicama tako da smo pokušaili da iskoristimo ovo vreme na najbolji mogući način da se oporavimo, budemo što spremniji i odigramo dobar meč u nedelju“, rekao je trener Crvene zvezde u najavi utakmice.

18:30 Atmosfera ispred Pionira

Kako javlja izveštač Nova.rs sa lica mesta, ispred dvorane „Aleksandar Nikolić“ nema prevelike gužve, izuzev kod „B“ ulaza. Takođe, primetne su i pojačane policijske snage oko hale, što je uobičajena slika kad Crvena zvezda i Partizan igraju međusobnu utakmicu.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Crvena zvezda – Asvel, Volters dominirao za kraj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare