Miloš Teodosić, Košarkaška reprezentacija Srbije
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Košarkaši Srbije izgubili su od reprezentacije Belgije rezultatom 73:69 u drugom kolu kvalifikacija za Mundobasket.

Srbija je tokom većeg dela meča vodila, ali su na kraju Belgijanci bili pribraniji i pobedili.

PROČITAJTE JOŠ

Belgija je tek u poslednjoj deonici preuzela vođstvo, a presudni su bili šutevi za tri poena.

Dominantan je bio Sem van Rosom sa 20 poena, četiri skoka i tri asistencije. Upravo je on pogodio najvažniju trojku i jedno od dva slobodna bacanja u poslednjem minutu.

Osim njega istakli su se centar Bako sa dabl-dabl učinkom od 14 poena i 11 skokova, a dvocifren je bio i Mvema, sa 11 poena i šutem 3/3 za tri poena.

Kod Srbije najefikasniji je bio Aleksa Avramović sa 19 poena, ali je upravo on prokockao poslednja dva napada, kojim su sve nade „Orlova“ na ovom meču pale u vodu. Istakli su se i Petrušev sa 16 poena, te Teodosić sa 14 poena i osam asistencija. Doprinos ostalih je uglavnom izostao.

Belgija sada u grupi ima dve pobede, dok je Srbija na skoru od 1-1.

Srbija je otvorila meč agresivnom odbranom i velikom borbenošću, a glavni akteri bili su Aleksa Avramović i Marko Jagodić-Kuridža.

Reprezentacija kosarka Srbija - Italija finale FIBA Olimpijski Kvalifikacioni Turnir Beograd, Srbija in Belgrade Serbia, 4.7.2021.
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Režiser prvog vođstva Srbije bio je upravo Jagodić-Kuridža, koji je na samom početku vezao aistsenciju i pogodak uz faul.

Belgija je uzvratila pogocima iz reketa, pa nije dozvoljavala Srbiji da se odlepi.

Onda je ušao Filip Petrušev, koji je pokazao klasu. Brzo je vezao četiri poena na asistencije Avramovića za prvo osetnije vođstvo Srbije – 13:7.

Na odlične poteze mladog sroskog centra nadovezao se i iskusni plejmejker Miloš Teodosić, koji je pogodio dve trojke zaredom i to obe iz vrlo teških pozicija.

Belgijanci su u prvoj četvrtini imali nekoliko ishitrenih šuteva koje nisu pogodili, pa je Srbija prvi period završila sa sedam poena prednosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Druga četvrtina je u prvih nekoliko minuta bila veoma čvrsta i neefikasna, pa su Belgijanci poentirali tek nakon skoro četiri minuta.

Srbija je igrala dobru odbranu, ali to nije uspela da iskoristi u napadu i odmah se odlepi. Tu je na scenu stupio Avramović, koji je ukrao loptu, lako poentirao na obruču, a u sledećem napadu pogodio trojku.

Za radostan kraj poluvremena pobrinuli su se Teodosić i Petrušev, koji su prednost „Orlova“ povećali na 12 poena.

Početak drugog poluvremena pripao je Belgijancima, koji su napravili seriju 9:0, pa je Pešić bio primoran da zatraži tajm-aut.

Nakon toga su Avramović i Teodosić prekinuli crnu seriju Srbije, pa je prednost kako-tako sačuvana. Na ulasku u poslednji period ona je iznosila devet poena.

Nema ko nije promašivao u poslednjem periodu za Srbiju, dok su sa druge strane Belgijanci mic po mic prilazili i na nešto više od dva minuta do kraja poveli.

Foto: KSS

Petrušev je na dva minuta do kraja pogodio iz teške pozicije preko ruke na isteku napada vrativši prednost Srbiji, ali slavlje nije dugo trajalo.

Van Rosom je preuzeo odgovornosti i nakon bloka pogodio za tri poena iz driblinga. Pokušao je Teodosić da uzvrati istom merom, ali je dvaput zaredom promašio.

Najbolji belgijski igrač je potom fauliran i poslat na liniju slobodnih bacanja. Pogodio je jedno od dva, čime je utakmicu stavio van dometa Srbije. Avramović se zaleteo na desetak sekundi do kraja, ali je promašio trojku. Belgijanci su uhvatili loptu i usledilo je njihovo veliko slavlje.

Ovaj poraz ne bi trebalo mnogo da košta Srbiju u kvalifikacija za Mundobasket, pošto u narednu fazu prolaze po tri selekcije iz grupe. Naredni meč Srbija igra protiv Slovačke u februaru naredne godine.

Belgija – Srbija 73:69 (13:21, 16:20, 25:22,19:6)

Dvorana: Mons Arena Sudije: A. Konde (Španija), A. Šarapa (Belorusija), L. Baldini (Italija)

Belgija: Akizali 2, Van Rosom 20, Mvema 11, Seron, Žile 5, Vanvijn, Liber 5, Bako 14, Kestelbot, Vile, Bratanović, Obasoan 10

Srbija: Jović, Teodosić 14, Koprivica, Dangubić 5, Petrušev 16, Radanov, Ristić 8, Jagodić-Kuridža 5, Zagorac 2, Avramović 19, Trifunović, Novak

 

Kvalifikacije za Mundobasket, drugo kolo:

Nedelja

Belgija – Srbija 73:69

Ponedeljak

Letonija – Slovačka 18.00

Sve detalje pratite uživo na našem blogu.

Četvrta četvrtina:

40′ Avramović promašuje, Belgija može da slavi

Pogodio je Van Rosom jedan od dva penala, nakon čega se Avramović zaleteo i promašio šut za tri poena. Belgija može da slavi zbog velike pobede – 73:69.

40′ Brz faul Srbije

Na liniju penala ide Van Rosom, koji je najbolji belgijski igrač na ovoj utakmici.

40′ Kakva šteta…

Imala je Srbija napad za izjednačenje na desetak sekundi do kraja, ali je Avramović poslao loptu u aut, pošto se nije razumeo sa saigračima – 72:69 za Belgiju.

39′ Belgijanci ne praštaju

Sem van Rosom je pogodio još jednu trojku, dok je Teodosić promašio dva šuta zaredom – 72:69 za Belgiju.

39′ Srbija promašuje, Pešić mora da crta akciju

Promašili su i Teodosić i Dangubić, a Kuridža je napravio faul u napadu. Sa druge strane Mvema je pogodio trojku za radost Belgijanaca i Pešić je primoran da na tajm-autu nacrta dobru akciju – 69:67 za Belgiju.

37′ Petrušev pokrenuo Srbiju

Petrušev je pogodio na isteku napada, iz okreta preko ruke. Usledila je dobra odbrana, i veliki promašaj Belgijanaca – 67:66 za Srbiju.

37′ Belgija vodi

Teodosić je promačio trojku i otvoriuo kontru za rivala, kome nije bilo teško da poentira – 66:65 za Belgiju.

35′ Belgija vezala četiri poena i prišla na tri razlike

Van Rosom i Bako su pogodili i naterali Pešića da zatraži tajm-aut – 65:62.

34′ Teški minuti

Obe selekcije teško dolaze do povoljnih situacija za šut. Bako je poentirao za Belgiju, dok je Zagorac pogodio preko ruke na isteku napada – 65:58 za „Orlove“.

32′ Imamo sreće…

Belgija je promašila dva otvorena šuta, a Jovan Novak je izgubio loptu u napadu – 54:63.

31′ Košarkaši se zagrevaju bez svetla

Košarkaši obe selekcije su uzele lopte i zagrevaju se uz pomoćno svetlo u dvorani.

31′ Prekid meča

U hali u Monsu je nestalo struje, pa su sudije prekinule meč. Navijači se dobro zabavljaju, upalili su svetla na telefonima i pevaju.

Treća četvrtina:  

30′ Belgija prokockala šansu da se primakne

Belgijanci su poentirali nakon prodora, ali nakon toga nisu uspeli da ubace loptu za pet sekundi u igru, pa su tako prokockali šansu da se primaknu i na manje od devet poena – 63:54 za Srbiju.

28′  Magija srpskog plejmejkera

Fenomenalni Teodosić je dvaput „servirao na tacni“ koš za Ristića, a na to se nadovezao i Dangubić prvom svojom trojkom na meču. Belgija je uzvratila sa dve trojke – 63:52.

26′ Teodosić pogađa kad je najpotrebnije

Pogodio je Miloš trojku, nakon što je Belgija promašila iz neizgrađene situacije. To je nateralo selektora domaće selekcije da zatraži tajm-aut – 52:44.

25′ Avramović prekinuo crnu seriju

Nakon devet vezanih poena Belgije, Avramović je prodorom prekinuo crnu seriju. Van Rosom je odgovorio trojkom, ali je Avramović pobegao u kontri i ponovo poentirao – 45:41.

24′ Serija Belgijanca, Srbija posustaje

Belgija je napravila seriju 9:0 i primakla se Srbiji na samo tri poena zaostatka. Sem van Rosom je pogodio trojku, a zatim i polaganje. Jagodić-Kuridža je promačio zicer, a Dangubić trojku.

22′ Petrušev nespretan u napadu

Bako je pogodio dva slobodna bacanja za Belgiju, nakon promašaja iz igre, dok je Petrušev na drugoj strani promašio, a napad pre toga mu je ispala i lopta ispod samog obruča – 31:41.

Druga četvrtina: 

20′ Teodosić i Petrušev za sladak kraj poluvremena

Teodosić pogodio svoju treću trojku i to iz veoma teške situacije. U poslednjem napadu u drugoj četvrtini je spustio loptu do Petruševa koji je lagano položio loptu u koš. Srbija na poluvreme ide sa prednošću od 12 poena – 41:29.

19′ Srbija vezala promašaje, Belgija smanjila prednost 

Avramović i Radanov su promašili dalekometne šuteve, dok je za Belgiju trojku pogodio Mvema, čime je naterao Pešića na tajm-aut  – 36:27 za Srbe.

18′ Avramović dominira na obe strane

Prvo je ukrao loptu i lako poentirao, a potom je postigao i trojku. Na drugoj strani Belgija je pogodila za dva poena iz lake pozicije – 24:36 za Srbiju.

17′ Najveća prednost Srbije do sada

Jagodić-Kuridža i Avramović su iskoristili po dva penala, dok je Aleksa pogodio i na isteku napada – 31:20 za Srbiju.

15′ Belgija konačno nešto pogodila, Srbija ne da prednost

Obasom je pogodio daleku trojku za Belgiju, ali je na drugoj strani odgovorio Ristić lakim poenima na obruču – 18:25.

14′ Pešić zatražio tajm-aut

Srbija igra dobru odbranu, ali je u napadu promašila trojku, a potom izgubila loptu – 23:15 za „Orlove“.

13′ Au, kakva rampa Petruševa

Činilo se da će Belgija do lakih poena iz reketa, ali je Petrušev u poslednjem momentu blokirao šut i zalepio loptu od tablu – 23:13 za Srbiju.

11′ Belgijanac dobio udarac, ležao na parketu

Kventin Seron je dobio nezgodan udarac u lice od Teodosića, zbog čega je morao van igre.

11′ Petrušev atraktivno pogodio uf faul

Filip je pogodio iz okreta uz faul, ali dodatno slobodno bacanje nije iskoristio – 23:13 za Srbiju.

Prva četvrtina:

10′ Srbija odlučna i agresivna u prvoj četvrtini

Teodosić i Petrušev uspeli su sa po šest poena da naprave prednost, dok su sa druge strane Belgijanci imali nekoliko ishitrenih i iznuđenih šuteva koje nisu uspeli da pogode – 21:13 za Srbiju.

9′ Teeeeeodosić!

Ponovo je Miloš pogodio za tri poena i naterao trenera Belgije na prvi tajm-aut – 19:11 za Srbiju.

8′ Majstorija Teodosića

Teodosić je odmah po ulasku u igru iskreira sebi poziciju i pogodio trojku – 16:11 za Srbiju.

7′ U igri po prvi put i Teodosić

Miloš Teodosić je zamenio Aleksu Avramovića koji je biio veoma borben na početku utakmice

6′ Petrušev vezao četiri poena

Petrušev je iskoristio dve dobre asistencije Avramovića i odlepio Srbiju – 13:7 za Srbiju.

4′ Dobra odbrana i velika borbenost srpskih košarkaša

Srbija je odigrala nekoliko kvalittenih odbrana i naterala Belgiju na nekoliko ishitrenih šuteva. Nažalost, to nije iskorišćeno, jer je napad zakazao, Trifunović i Avramović su promašili za tri poena – 7:7 

2′ Jagodić-Kuridža odlično otvorio meč

Marko je prvo asistirao a zatim pogodio uz faul u narednom napadu – 5:2 za Srbiju.

1′ Obe ekipe poentirale iz prvih napada

Vođstvo Belgiji doneo je Van Rosom, a sa druge strane je pogodio Ristić.

Krenulo zagrevanje

BONUS VIDEO Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare