Foto: EPA-EFE/David Aguilar

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Baskonije u meču desetog kola Evrolige sa 93:74, u dvorani "Fernando Buesa" u Vitoriji.

Zvezda je igrala previše slabu odbranu, bila je bez energije tokom većeg dela meča i preveliki pad u drugoj četvrtini je omogućio Baskoniji da napravi veliki jaz.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je pred meč bila reč o jednoj od najboljih odbrana Evrolige i jednog od najgorih napada, tim iz Vitorije je u periodima kada je dominirao – delovao kao NBA ekipa.

Gostima je otežala posao i činjenica da je tokom većeg dela meča izostao Nikola Kalinić, koji se, kako se čini, povredio.

Najefikasniji je u timu Zvezde bio Nikola Ivanović sa 21 poenom (sedam asistencija), Maik Cirbes je dodao 12 poena, a Ognjen Dobrić i Ostin Holins po 11, a Ognjen Kuzmić deset.

Kod pobednika su briljirali Stiven Inok i Rokas Gidraitis. Prvi je postigao 23 poena, drugi 21, a Vejd Boldvin je ubacio 14 poena. Lamar Piters je podelio sedam asistencija, koliko je imao i Simone Fontekio, strelac devet poena.

Zvezda je doživela najteži poraz ove sezone do sada, pošto je prvi put njena čvrsta odbrana primila 93 poena, a Baskonija je prekinula svoju seriju poraza.

Prvo poluvreme je prošlo u užasnim procentima šuta Zvezde u napadu i ništa boljoj odbrani. Reket crveno-belih je bio „prazan“, pa su se igrači tu gostili kao za švedskim stolom.

Stivena Inoka i Lendrija Noka tu nisu mogli da zaustave, dok je Rokas Gidraitis „rokao“ šuteve spolja i ubacio četiri trojke do isteka 20. minuta.

Pošteno je reći da se Zvezda držala tokom prve četvrtine, ali da se njen sistem raspao u drugoj koju je Baskonija počela serijom 12:0.

Pratite Evroligu i Evrokup uz SBB i EON pakete

Utakmicu možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko niste korisnik SBB interneta putem EON aplikacije uz EON pakete koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji za 799 dinara mesečno, bez ugovorne obaveze (PROMO)

Tek je Ognjen Dobrić prekinuo mučenje svog tima u napadu, a ni sporadični pogoci Nikole Ivanovića nisu mogli da nadomeste sav horor u odbrani.

Samim tim, Baskonija je pogodila 12 od 15 šuteva za dva, imala je 46 posto šuta za tri poena, a imala je i 13 asistencija, naspram Zvezdinih pet.

Ukratko, njena igra je bila tečnija, brža i preciznija i crveno-beli to nisu mogli da isprate nikako, pa su u drugoj deonici razbijeni sa 30:10!

U pojedinim trenucima su igrači Dejana Radonjića pokušavali i previše da rotiraju, a samopouzdanje im je ubijalo to što su redom primali trojke iz situacija u kojima bi zaista utrošili mnogo energije na preuzimanja.

Nikola Ivanović MVP 1. kola ABA lige
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sve to je vodilo u dalji ponor, mada je bilo jasno da tim sa Malog Kalemegdana ne može da igra lošije, nego što je odigrao u drugom periodu.

Tek početkom treće četvrtine Zvezda je pronašla kakav-takav ritam u napadu, i to nakon srećne trojke Dobrića uz faul Gidraitisa.

Crveno-beli su se držali do sredine ovog perioda na dvadesetak razlike, Maik Cirbes je zaostatak spustio i do 65:48, posle čega je Gidraitis ubacio novu trojku.

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

Do kraja treće četvrtine je u tim trenucima ostalo još oko dva minuta, a Ivanović ju je završio trojkom za 68:53.

Četvrta četvrtina je praktično bila formalnost. Ivanović i Cirbes jesu pokušavali nešto da promene serijama svojih poena, ali odbrana nije i dalje funkcionisala i Baskonija je na kraju sačuvala dvocifrenu prednost i zasluženo slavila.

Najbliže što su crveno-beli uspeli da priđu bilo je -14, sredinom poslednjeg perioda, pa su zabeležili šesti poraz u sezoni.

Evroliga, 10. kolo:

Žalgiris – Panatinaikos 76:69

Asvel – Real Madrid 74:87

Baskonija – Crvena zvezda 93:74

Bajern Minhen – Fenerbahče 71:63

Sreda:

17.00 Zenit – Alba Berlin

18.00 Uniks – Olimpija Milano

18.30 Anadolu Efes – Olimpijakos

20.05 Makabi Tel Aviv – Monako

21.00 Barselona – CSKA Moskva

Standings provided by SofaScore LiveScore

Baskonija – Crvena zvezda 93:74 (25:22, 30:10, 13:21, 25:21)

Dvorana: Fernando Buesa Arena, Vitorija.  Sudije: Matej Boltauzer, Emin Mogulkoč, Amit Balak

Baskonija: Piters, Boldvin, Barera, Sekerskis, Marinković, Grejndžer, Fontekio, Inok, Kostelo, Giedraitis, Noko, Kurucs

Crvena zvezda: Lazarević, Davidovac, Lazić, Kalinić, Dobrić, Holins, Simonović, Ivanović, Marković, Kuzmić, Cirbes

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Zvezda je poražena u Španiji 93:74

Nisu uspeli crveno-beli da izvedu čudo, nisu mogli da se oporave posle toga i izgubili su meč.

36′ Holinsova trojka

Zvezda ne može da priđe bliže od 16, 17 poena. Baskonija održava prednost bez mnogo problema – 86:69.

34′ Dobre role Cirbesa i Ivanovića

Njih dvojica sada drže svoj tim u igri u napadu serijom poena, ali u odbrani i dalje nema rešenja za Baskoniju – 79:65.

32′ Druga trojka Fontekija, ređaju se pogoci spolja

Sada i Italijan veoma opasan u šutu. Uskoković i Vanja Marinković su razmenili još po jednu trojku – 77:59 za Baskoniju.

31′ Ivanović nastavlja gde je stao, prekida nalet Fontekio

Dobio je faul i pogodio jedan od dva penala, ali igračima Baskonije ispada lopta u aut, a Holins promašuje polaganje na drugi obruč. Fontekio je ubrzo pogodio trojku, a Cirbes horog za 71:56.

Treća četvrtina:

30′ Trojka Ivanovića za kraj!

Prišla je malo Zvezda košem svog najboljeg igrača večeras. Sačekao je Ivanović kraj napada, što je ujedno bio i kraj četvrtine i čeono se podigao na šut i bio precizan – 68:53.

28′ Dva promašaja Vanje Marinkovića

Nije ni Boldvin dobio faul i koš. Noko je upisao svoje poene, a na drugoj strani se aktivirao Cirbes. Prvo košem za dva iz igre, a onda i sa linije penala – 65:48 vode domaći.

26′ Dobra akcija za Kuzmića, bori se centar Zvezde

Poentirao je prvo iz uigrane kombinacije, a onda i posle ofanzivnog skoka. Problem je što na drugoj strani lagano rešavaju akcije i protivnici – 63:42 za Baskoniju.

24′ Lep prodor Lazića, Dobrićeva trojka uz faul

Poentirao je kapiten Zvezde, posle čega je uz faul Gidraitisa uspeo da ubaci jednu trojku i ublaži rane svog tima – 59:38 za domaće.

22′ Boldvin je promašio, nije se proslavio ni Dobrić

Boldvin je izgradio sebi poziciju driblingom pored Branka Lazića pa je ostao kratak na šutu, Dobrić je četvrti šut od pet za tri poena promašio iz „spot ap“ situacije. Inok je ubrzo poentirao za dva pored Kuzmića – 57:32 za Baskoniju.

Druga četvrtina:

20′ Horor četvrtina Zvezde, Baskonija brža i konkretnija

Davidovac polovičan s penala, Cirbesa gubi loptu u reketu, Vejd Boldvin siguran sa poludistance. Zvezdinim igračima je „praćka“ hladna kao led u ovim momentima. Španci vode 55:32.

18′ Trojka Ivanovića, pa koš Cirbesa, ali…

Previše lako pogađaju igrači Baskonije iz reketa, pre svih Inok, pa se prednost španskog tima ne smanjuje – 52:31.

17′ Lazićev promašaj, pa faul i Zvezdinih -21

Opet je Gidraitis bio precizan, ovog puta sa linije za slobodna bacanja posle nove finte šuta i faula Lazića. Čudno je kako je dobio slobodna bacanja, jer je delovalo da je na prvom koraku.

Inok potom poentira posle još jednog faula Lazića, ovog puta uz koš. Dobrić se u međuvremenu upisao u strelce – 47:26 za Baskoniju.

16′ Gidraitis nastavlja da rešeta, preveliki minus Zvezde

Četvrta trojka igrača Baskonije, na drugoj strani je prekinuta serija španskog kluba, ali se to ne primećuje rezultatski, jer su domaćini efikasniji u napadu – 42:24 vodi Baskonija.

14′ Noko obilazi Kuzmića kao banderu

Bez ikakvih problema je ispivotirao centar Baskonije oko Zvezdine „petice“ i zakucao. Crveno-beli su izgubili dve lopte, a Stiven Inok je posle pika zakucao za nastavak Zvezdinog horora. Serija Španaca je sada 12:0.

13′ Nove muke, Baskonija probila deset razlike

Koraci Kuzmića u pivotiranju, pa promašaj Holinsa za tri, Gidraitis na drugoj strani „sipa“ i ne pita! Ubacio je trojku za prvu dvocifrenu prednost Baskonije, 33:22 i postigao je svoj 11. poen. Dobrić je u međuvremenu odigrao dobru odbranu i iznudio faul u napadu pleja španskog tima.

12′ Fauliran Fontekio na šutu za tri poena

Cibes je napravio nepotreban faul i dozvolio Baskoniji da ode na osetniju prednost – 30:22 posle 12 minuta igre. Serija Španaca je 5:0.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

10′ Holins dao trojku sa zvukom sirene!

Pogađa Boldvin, Zvezda previše rotira. To se vidi i u napadu gde Fontekio pronalazi Boldvina za nove lagane poene i 25:19. Uzvraćaju Nikola Ivanović i Ostin Holins, od kojih ovaj drugi daje trojku u poslednjoj sekundi za 25:22 u korist Baskonije.

8′ Kuzmić se odlično snašao, pogodio i Ivanović

Lendri Noko i Stiven Inok pogađaju, pridružio im se i Sederkerskis trojkom, ali Ognjen Kuzmić dobro „zida“ pod košem, a Ivanović ubacuje trojku – 21:17 za Baskoniju.

5′ Zvezda traži ritam u napadu

Po jedan faul-koš na svakoj od strana, posle čega je Gidraitis ostao sam u rotacijama Zvezdine odbrane i postigao je novu trojku za 12:8. Davidovac je fauliran na niskom postu i ublažio je jednim slobodnim bacanjem prednost rivala – 12:9.

4′ Nova trojka Baskonije, odgovara Dobrić

Crveno-beli se muče da pogode i traže ritam, Baskonija to koristi sve do trojke Dobrića – 6:5 vode Španci.

2′ Već se ređaju promašene trojke Zvezde…

Dobrić je imao izgrađenu poziciju u napadu Zvezde, ali nije uspeo da to iskoristi i kazni. Nije pogodio ni Stefan Marković, a ritam je zatim promenio Nikola Kalinić pokušajem za dva poena iz okreta. Zvezda je već tri, ili četiri puta bila na ofanzivnom skoku, pa je u kratkoj sekvenci Marković promašio novu trojku.

1′ Gidraitis otvara meč trojkom

Baskonija je rano povela sa 3:2 posle lepo izgrađene akcije Zvezde i završnice unutar linije 6,75 metara – 3:2 za Baskoniju.

BONUS VIDEO: Navijači Crvene zvezde imali poruku za košarkaše pred derbi sa Partizanom

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar