Foto: EPA/WOJTEK SZABELSKI

ULEB, udruženje 11 košarkaških liga u Evropi, podnelo je žalbu protiv ECA, kompanije koja organizuje Evroligu, a na čijem čelu je Đordi Bertomeu.

Tomas van den Špigel, nekadašnji košarkaš CSKA, a sada predsednik ULEBA je naveo da je tužba upućena Evropskoj komisiji, sa sedištem u Briselu.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je naveo, ULEB zajedno sa ligama članicama želi da zaštiti sportske principe košarkaške igre.

„Odluke ECA su imale veliki uticaj na kalendar takmičenja proteklih godina, a čim je postalo jasno da ECA i dalje nastavlja da sa praksom ukidanja mesta u svom takmičenju za nacionalne lige, osetili smo potrebu da reagujemo i da preduzmemo akcije kako bismo branili svoja prava“, rekao je Van den Špigel.

Prema njegovim rečima, ULEB je uputio zvaničnu žalbu Evropskoj komisiji u kojoj navodi da „antitakmičarsko ponašanje ECA“.

„Uvereni smo da je ovo važan korak prema očuvanju evropskog sportskog modela u košarci i hoćemo da objasnimo Evropskoj komisiji da ECA čini štetu evropskoj košarci i na domaćem i na međunarodnom nivou“.

ULEB je u žalbi naveo da ECA i 11 velikih košarkaških klubova, koji imaju udeo u vlasništvu, imaju nameru da spreče druge klubove da učestvuju u Evroligi.

„Evroliga je garantovala dugoročne licence na deset godina svakom od 11 klubova nosilaca akcija, bez ikakvog transparentnog načina podele. Evroliga je smanjila broj klubova sa 24 na 18 što znači da većinu čine klubovi koji imaju akcije u ECA. Evroliga i 11 klubova su preuzeli kontrolu oko sistema ulaska u Evroligu“, navedeno je u žalbi.

Kako se ističe, ULEB je neko vreme izražavao zabrinutost zbog načina podele mesta, a ono je naraslo pošto je prošle godine ECA ukinula plasmane u Evroligu na osnovu sportskih merila.

„Navedeno je da klubovi iz nacionalnih liga neće moći da učestvuju na osnovu svojih rezultata, već da će učesnike određivati ECA. Razlog je jasan, da se 90 odsto novca od prava na prenose utakmica zadrži unutar vlasništva 11 klubova. To znači da ti klubovi imaju nefer prednost u nacionalnim ligama, mogu da dobiju najbolje igrače, najveće sponzorske ugovore i da privuku najviše navijača. U međuvremenu, nacionalne lige koje nemaju pristup Evroligi se muče da prežive i to stvara neravnotežu“, ističe se.

ULEB je naveo da je očekivao da će ECA, u vremenu pandemije koronavirusa, promeniti pristup i ponašati se u duhu solidarnosti sa evropskom košarkaškom zajednicom.

„Nažalost, to se nije dogodilo. Zbog toga smo podneli žalbu. ULEB je otkrio da postoji kartelski način poslovanja i da se krše pravila o konkurentnosti koje su određene u Evropskoj uniji. Zato je ULEB zatražio od Evropske komisije pomoć kako bi se istražio slučaj ECA. Naša namera nije da uništimo Evroligu, mi hoćemo da sportska merila budu zastupljena i da Evroliga postoji na osnovu fer, transperentnog i nediskriminatornog kriterijuma“, ističe se.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar