Tristan Vukčević na debiju za Real; Foto: Tviter/RMBaloncesto

Na evropskom košarkaškom nebu pojavila se nova zvezda - supertalentovani Tristan Vukčević, momak rođen 2003. godine, koji iz dresa Reala ima želju da uskoči u reprezentaciju Srbije.

Real ga je doveo iz Olimpijakosa krajem jula 2018, sredinom avgusta ove godine priključio se prvom timu, a dva meseca kasnije osetio je čari debija u dresu španskog velikana.

PROČITAJTE JOŠ

Još nema 18 godina, punoletan će postati u martu 2021. Visok je 208 centimetara, igra na poziciji centra i predstavlja budućnost evropske košarke. Što je još važnije – i srpske košarke.

Tristan Vukčević je neko na koga u Realu ozbiljno računaju. Ali, i sve rade planski, bez preskakanja koraka, nakon što prethodno nisu dozvolili da sin Dušana Vukčevića, bivšeg reprezentativca Srbije i Crne Gore, izabere drugi klub.

Proteklog vikenda odigrao je četiri minuta u pobedi nad Gran Kanarijom. Debi u prvom timu Reala pamtiće po dva poena (1/2 za dva) i isto toliko skokova.

S obzirom da ima tek 17 godina, košarkaška javnost s pravom se pita da li među „kraljevićima“ stasava novi Luka Dončića.

Mladi evropski košarkaši su pod posebnom lupom NBA skauta, i od ranije, a pogotovo od pojave Nikole Jokića, pa Luke Dončića koji je uradio sve što je uradio u prve dve sezone u najjačoj ligi na svetu.

Najbolji su primer kakva košarka se igra na Starom kontinentu i da NBA klubovima ne bi smeli evropski talenti da prođu „ispod radara“. A, Dončić je upravo iz Reala otišao „preko bare“.

Sin bivšeg igrača Olimpijakosa, Reala i Montepskija je sa juniorima Reala igrao fajnal ejt Evrolige, a talenat i partije iznad svog uzrasta nisu promakle treneru Madriđana Pablu Lasu. Zato ga je i bacio u „vatru“, da oseti čari seniorske košarke kao tinejdžer.

Kada je reč o reprezentaciji, Tristan je birao između Grčke, gde je odrastao, Španije, Italije (u kojoj je rođen) i Švedske, jer mu je majka Šveđanka, ali se odlučio za Srbiju, odakle mu je otac Dušan i čiji poziv u nacionalni tim još čeka. Kako su sve reprezentativne akcije pomerene zbog koronavirusa, tako i Tristan još uvek čeka taj poziv da obuče dres Srbije.

“Mnogi su pitali, od Švedske, Grčke, pa nadalje, ali odučili smo, naravno presudna je bila Tristanova volja i želja da igra za Srbiju. Želimo da njegova reprezentativna budućnost bude u dresu Srbije”, rekao je letos Dušan Vukčević u intervjuu za Nova.rs.

Pored visine od 208 centimetara ima i zavidnu tehniku, brze ruke i izuzetnu spretnost u reketu shodno visini. Prepoznavanje situacija i čitanje igre odlična su polazna osnova za nadogradnju. Zanimljive je građe za modernu košarku, s godinama će stići i neophodna masa, a talenat je već sada i te kako primetan.

Ne bi neko slučajno kao 17-godišnjak debitovao za prvi tim Reala. Još da stigne poziv Srbije na Tristanovu adresu…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare