Nikola Jokić Jusuf Nurkić Denver Portland
Foto: Tanjug /AP Photo/Steve Dykes)

Nikola Jokić postao je MVP NBA lige, a put do tog podviga u najjačem košarkaškom takmičenju sveta bio je pun prekretnica. Isečak iz novina, jedan loš meč i tvit su se posebno izdvojili.

PROČITAJTE JOŠ

Miodrag Ražnatović pažljivo je vodio njegovu karijeru, u Megi je Dejan Milojević kao nekadašnji centar posebno dobro znao kako treba usmeravati Nikolu.

Tome je prethodio rad sa nekoliko trenera, Jokić nije želeo nikog previše da izdvaja u razgovoru sa Čarlsom Barklijem, jer bi to bio nezahvalan zadatak zbog velikog broja imena.

Svi su mogli rano da vide maštu i svestranost debeljuškastog Somborca, koji je potom izbrušen u NBA sistemu.

Jedan od prelomnih momenata bio je pogled na novine, o čemu je govorio Miško Ražnatović.

„Ja sam u nekim novinama slučajno pročitao da je neki klinac imao neke impozantne statističke. Sledeće nedelje sam ponovo video da je imao još impozantnije. Odmah sam nazvao svoju skauting službu da pitam ko je taj mali, ali oni to nisu znali, iako realno znaju svu decu od 7- 8 godina svu decu u Srbiji“, rekao je Miško za TV Prva svojevremeno, i nastavio.

„Jednostavno on je ostao ispod radara, zato što se fizički loše razvijao. Bio je puniji… Odmah sam rekao da želim tog igrača, da hitno potpiše za agenciju i dođe u Megu. Rekao sam im da samo ispitaju da li postiže takve rezultate jer je biološki stariji od drugih… Dobio sam odgovor da nije tako, da čak biološki kasni, malo je debeljuca, ali ima neviđeni talenat. Otišli su u Novi Sad i završili posao. Ja ga pre nego što je potpisao nisam ni video“, naveo je Ražnatović.

Nakon toga, prelomni momenat je odlazak u Denver. I o tome je na jednom predavanju govorio Ražnatović, uz trik kada je delovalo da ga niko neće draftovati.

„Tviter mi je mnogo puta pomogao da napravim ono što sam želeo. Najkonkretniji primer je možda situacija oko Jokićevog izlaska na draft. Želeo sam da izađe na draft samo u slučaju da imam garancije nekog kluba da će sigurno biti draftovan. On je bio interesantan mnogim klubovima, ali kako se približavao istek roka za povlačanje prijava za draft, nisam dobijao potvrdu nijednog kluba. Nikako nisam želeo da rizikujem, poslednjeg dana pre isteka roka spremio sam pismo o njegovom povlačenju sa drafta, ali ga nisam poslao, već sam prvo pustio u tvit u kome sam najavio da neće izaći na draft da bih video reakcije. Nastala je opšta panika da to ne radimo, ali ja sam ostao tvrd u stavu. Ipak, Denver je dao garanciju da će ga draftovati sa 41. mesta i moje pismo o povlačenju nikada nije poslato“, rekao je Ražnatović.

Pored toga, malo je nedostajalo da ode u Barselonu i pitanje je kako bi se dalje razvijao.

U dokumentarnom filmu „Čovek koji pravi razliku“, objašnjeno je kako je Jokić igrao protiv Cedevite u ABA lige pred skautima Barse, ali je pružio katastrofalnu partiju.

Miško Ražnatović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Deki (Dejan Milojević) je hteo da me ubije. Ne znam, desi se takav dan, malo te neće, a malo i nećeš pa onda bude katastrofa“, rekao je Jokić.

Ubrzo se nadovezao i sadašnji trener Milojević.

„Pretpostavljam da je tako loše odigrao zbog odlaska devojke u Ameriku. Bio je emotivno prazan, njega je to dosta pogodilo. Odlazak devojke u Ameriku ga je poremetio.“

Jokić je tako ostao u Megi, postao MVP ABA lige i ostalo je istorija.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar