Foto: Screenshot / Youtube / Baloncestoyugoslavo

Jedna šampionska generacija je odlazila, druga se stvarala i to pred očima publike u nekadašnjoj Hali sportova u Beogradu.

U finalu košarkaškog prvenstva Jugoslavije sezone 1990/91 našle su se ekipe Jugoplastike i Partizana.

PROČITAJTE JOŠ

Tri godine zaredom tadašnji POP 84 je bio šampion Evrope, a u borbi za titulu državnog prvaka našao se sa mladom ekipom crno-belih koja je uspela 1992. godine da se popne na krov Starog kontinenta.

Poslednja utakmica finalne serije je značila i oproštaj dobrog dela zlatne generacije splitske košarke, među čijim članovima se isticao Toni Kukoč.

Beogradska publika je imala priliku da budućeg šampiona NBA lige aplauzom isprati.

I toga se on dobro seća.

„To je bila poslednja utakmica prvenstva Jugoslavije. Bilo je nekih dvadesetak razlike na par minuta do kraja. Trener me je izveo iz igre… To mi je jedna od najdražnih uspomena u karijeri – publika mi je aplaudirala, oprostila se od moje košarke i dala mi do znanja da me ceni kao košarkaša“, naveo je Kukoč za Sportklub.

Uprkos inicijalnoj ideji, Kukoč nije odmah otišao „preko bare“ – savetovao se sa Draženom Petrovićem i prihvatio ideju da postane član Benetona iz Treviza.

Time je stekao pravo na zvanje najplaćenijeg sportiste u Italiji, iako je tada na „Čizmi“ živeo i radio Dijego Armando Maradona.

Ostalo je istorija, Kukoč je posle dve godine otišao u Čikago, osvojio tri šampionska prstena i postao jedan od najboljih Evropljana ikada u NBA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare