Foto Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Jubilarna 75. i jedna od najuzbudljivijih sezona u NBA

Regularan deo NBA lige je završen, počele su borbe u plej-ofu, a mnogi rekordi su postavljeni tokom sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Svakako više od ostalih igrača izdvojio se Nikola Jokić, koji je sa Denver Nagetsia izborio šesto mesto na Zapadu i prolaz u plej-of, gde trenutno gube od Golden Stejt Voriorsa sa 2:0 u seriji.

Bilo kako bilo Jokić je pomerio granice u NBA ligi i ponovo je prvi kandidat za MVP nagradu. On je postao prvi igrač u istoriji koji je imao najmanje 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija tokom jedne sezone.

Pored toga upisao je 19 tripl-dablova, po čemu je ubedljivo na prvom mestu (prvi iza njega je Dižonte Marej sa 13).

Takođe, postao je prvi igrač Denvera koji je četiri puta osvajao nagradu za igrača meseca. Jokić je u martu/aprilu po četvrti put osvojio tu nagradu čime je postao jedinstven u istoriji kluba.

Ono što još više zapanjuje sve ljubitelje košarke je i činjenica da je Jokić među deset najboljih u NBA ligi u pogledu poena, skokova i asistencija po meču, ali i procentima šuta iz igre. Sve to se desilo po prvi put u poslednjih 50 sezona.

Nikola Jokic
Nikola Jokić Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Srbin je imao ubedljivo največi indeks korisnosti u celog ligi, i to ne samo u ovoj sezoni nego ikada. Indeks korisnost mu je 32,9 (iza njega je Janis Adetokumbo sa 32,2), a mnogi ga hvale kako igrače oko sebe učini mnogo boljim nego što zaista jesu.

Međutim, nije samo Jokić pisao nove stranice košarkaških udžbenika. Memfis Grizlisi bili su drugi na Zapadu, što je najbolji rezultat kluba u istoriji. Najbolji skor franšize postavili su i Finiks Sansi, koji su stigli do 64 pobede , a imali su i najduži niz trijumfa (18) i perfektan skor u novembru (16-0).

Dres sa brojem pet legendarnog Kevina Garneta podignut je na svodove TD Gardena u kom igraju Boston Seltiksi. Takođe, povučeni su dresovi Dirka Novickog (41) u Dalasu i Zeka Rendolfa (51) u Memfisu.

Novicki i Peđa Stojaković, Foto: EPA/DAN ANDERSON

Bek Čikago Bulsa Demar Derozan vezao je osam utakmica sa najmanje 35 poena i 50 odsto šuta iz igre. Po tome je pretekao Vilta Čemberlena, koji je to uradio sedam puta zaredom.

Broj 14 našao je simboliku u tome, što je čak 14 igrača postiglo najmanje 50 poena u sezoni. Najuspešniji su bili Kajri Irving i Karl Entoni Tauns sa po 60 poena na jednom meču.

Plejmejker Golden Stejt Voriorsa Stef Kari dao je 16 trojki na Ol-star utakmici, čime je došao do rekorda koji će teško neko moći ikada da obori. Na tom meču imao je 50 poena, što je drugi najboljli poenterski učinak na Ol-staru ikada.

Kari je u ovoj sezoni postao i igrač sa najviše postignutih trojki, pošto je pretekao Reja Alena na listi. Jubilarna trojka za Stefa bila je 2.974.

Stef Kari i Lebron Džejms
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ruki Oklahoma Siti Tandera Džoš Gidi postao je najmlađi igrač u istoriji sa tripl-dabl učinkom. On je protiv Dalas upisao 17 poena, 14 asistencija i 13 skokova u trenutku kada je imao 19 godina i 84 dana.

Rekord je postavio i Džoel Embid, koji je sa 30,6 poena po meču postao prvi strani igrač koji je predvodio ligu u poenima. Upravo je Kamerunac glavni konkurent Jokiću za MVP priznanje.

Sezonu je obeležio i Klej Tompson, koji se vratio na teren nakon 941 dan. Bek šuter Voriorsa imao je 17 poena protiv Klivlenda na povratničkom meču.

Legendarni Greg Popovič stigao je do 1.336. pobede i postao je trener sa najviše trijumfa u regularnom delu sezone NBA lige.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Odličnu sezonu ima i zvezda Atlante Tre Jang, koji j sa 2.155 poena i 737 asistencija, postao drugi igrač u istoriji, koji je predvodio ligu u obe kategorije. Pre njega to je pošlo za rukom Tiniju Arčibaldu u sezoni 1972/73.

Kris Pol je u novembru stigao do 10.336. asistencije kojom je izbio na treće mesto večne liste. Pol je po peti put bio najbolji asistent lige, a postao je i prvi igrač u istoriji lige sa 20.000 poena i 10.000 asistencija.

Janis Adetokumbo je u meču protiv Bruklina krajem marta stigao do 14.211. poena za Milvoki Bakse, čime je postao najbolji strelac franšize, a prestigao je ni manje ni više nego Karima Abdula-Džabara.

Janis Adetokumbo
Janis Adetokumbo; Foto: Tanjug/AP Photo/Eric Christian Smith)

Lebron Džejms je u svojoj 37. godini prestigao Karla Melouna na večnoj listi strelaca, pošto je stigao do 36.929 poena.

Uzbuđenja tek slede, jer je plej-of tek počeo. Titulu će pokušati da odbrane Milvoki Baksi, ali čini se da će zavšnica sezone biti nikada napetija.

BONUS VIDEO Noć za istoriju NBA, cela hala ovacijama ispratila rekord Nikole Jokića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar