Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Tek sada kreću prava uzbuđenja

Evroligaška sezona ulazi u završnicu, titulu brani Efes, a prvi meč Top 8 faze igra se u utorak od 19 sati.

Rivali će biti Efes i Armani, dok će od 21 sat na teren izaći košarkaši Barselone i Bajerna. U sredu će najpre zaigrati Olimpijakos i Monako od 20 sati, dok je duel između Real Madrida i Makabija iz Tel Aviva rezervisan za 21 sat.

PROČITAJTE JOŠ:

Efes, za koji nastupaju srpski košarkaši Vasilije Micić i Filip Petrušev, nije odigrao kako se očekivalo u regularnom delu sezone, pa je zauzeo tek šesto mesto. Efes je pokazao dosta slabosti tokom sezone, bilo je mnogo oscilacija, ali je Micić pokazao da titutla MVP-a Evrolige prošle godine nije bila slučajna.

Srpski plejmejker prosečno je beležio 18,1 poen uz 4,7 asistencija po meču u Evroligi, ali je poslednje tri utakmice regularnog dela propustio zbog povrede mišića na nozi. Sada se oporavio pa bi uz Šejna Larkina trebalo da predstavlja najveću pretnju po protivničke odbrane.

Sa druge strane, Armani je imao nešto uspešniju evroligašku sezonu i ligaški deo je završio sa skorom 19-9. Ekipa iz Milana nema izrazitog lidera u rosteru, ali je tim sastavljen od veoma iskusnih košarkaša.

Okosnica tima su plejmejker Serhio Rodrigez, krilni centar Nikolo Meli, centar Karl Hajns, ali i bekovi Malkom Dilejni i Ševon Šilds.

Što se međusobnih mečeva tiče, Armani je ove sezone oba puta slavio protiv Efesa, ali u uzbudljivim mečevima. U prvom duelu bilo je 75:71 i to nakon preokreta, dok je u drugom rezultat bio 83:77.

Vasilije Micić, KK Efes
Vasilije Micić, KK Efes; Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Evidentno je da Efes ne izgleda tako moćno kao prošle sezone, ali izabranike Ergina Atamana nikako ne treba otpisivati iz borbe za tron.

Za razliku od Efesa, Barselona deluje veoma ubedljivo i dominantno, o čemu govori i skor na kraju regularnog dela – 21 pobeda i sedam poraza.

Četa Šarunasa Jasikivičijusa odmeriće snage sa Bajernom, za koji nastupaju srpski igrači Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz.

Katalonci su oba puta slavili protiv minhenskog tima ove sezone, ali su vezali dva poraza u Endesa ligi, koja su pokazala da nisu nepobedivi.

Nikola Kalinić i Vladimir Lučić; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Barselonu odlikuje čvrsta odbrana i duga klupa i širok dijapazon rešenja u napadu, o čemu svedoči podatak da je postigla najviše poena u Evroligi do sada – 2275. Nikola Mirotić se istakao kao najbolji igrač i u konkurenciji je za MVP nagradu. Mirotić prosečno beleži 16,7 poena uz 5,1 skoko i 1,3 asistencije po meču.

Bajern je upisao tri vezane pobede u prvenstvu, a u Evroligi je u poslednjem kolu savladao Real Madrid sa 97:88, čime je pokazao da ume da se nosi sa najjačima.

Lučić je „prva violina tima“, a za poenterski učinak zaduženi su još i Nik Vajler Veb i Darun Hilijard, dok i Jaramaz neretko ume da bude dvocifren.

Nikola Mirotić i Stefan Jović u duelu, Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Jedno od najprijatnijih iznenađenja ove sezone je ekipa Monaka, koja je ligaški deo završila na sedmoj pozicji. Rival u Top 8 fazi mu je Olimpijakos, koji je bio konstantan tokom sezone.

U njihovom poslednjem meču, Monako je bio ubedljiv i slavio je sa 92:72. Na klupi francuskog tima sedi Saša Obradović, koji je uspeo makar malo da „smiri“ Majka Džejmsa, koji važi za jednog od najboljih igrača u Evropi, kada se ne sukobljava sa saigračima i trenerom.

Džejms je predvodi tim sa 16,2 poena i 5,8 asistencija po meču, a osim njega ističe se Dven Bejkon, Donta Hol i Donatas Motijunas. Svoju rolu ima i srpski bek Danilo Anđušić, koji ekipi pomaže sa 7,9 poena, koliko je imao prosečno na 26 mečeva ove sezone.

Danilo Anđušić
Danilo Anđušić; Foto: EPA-EFE/David Aguilar

Jedini duel u kom neće bitii Srba je Real – Makabi. Madriđani su u poslednjem kolu propustili priliku da budu treći, pošto su izgubili od Bajerna, dok je „ponos Izraela“ pobedom nad Fenerbahčeom osigurao petu poziciju i sa mnogo samopoudanja ulazi u ovu seriju.

Madriđanima ne ide u prilog ni trenutna forma, pošto su izgubili osam od poslednji deset mečeva, što im se gotovo nikada nije desilo. Turbulencije u timu izazvao je i trener Pablo Laso, koji je iz tima nedavno odstranio Treja Tompkinsa i Tomasa Ertela.  

Sa druge strane, Makabi se oslanja na šut Skotija Vilbekina za tri poena, ali i napadački arsenal Džejmsa Nanelija. Zanimljiv duel vodiće se i pod obručima, pošto je sa jedne strane Ante Žižić, a sa druge gorostasni Valter Tavares.

Oba međusobna duela bila su voema neizvesna i odlučena su u poslednjim sekundama. U provm je Real bio bolji sa 72:70, ali je u martu slavio Makabi sa 75:74.

BONUS VIDEO Luda trojka Ognjena Dobrića na meču Barselona – Zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar