Denver Nagets
Denver Nagets; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Glavni saigrač pred mentalnom preprekom.

Denver Nagetsi su solidno otvorili sezonu u kojoj imaju visoke ambicije i nadaju se da mogu da budu izazivači u borbi za titulu.

Skor od četiri pobede i dva poraza i skalp zvaničnog šampiona Golden Stejta ostavili su dobar utisak, ali nije sve tako idilično u Koloradu.

Posle godinu dana su se na teren vratili glavni saigrači Nikole Jokića Džamal Marej i Majkl Porter Junior.

PROČITAJTE JOŠ

Upavo je na njihovom povratku uz dovođenje igrača kroz trejdove baziran i plan da se napadne titula, ali stvari ne funcionišu baš idealno.

Naročito to važi za Džamala Mareja koji je sa terena bio odsutan skoro godinu ipo dana.

Iako je bilo najave da bi mogao na teren još krajem prošle sezone, od toga nije bilo ništa a sada je jasno i zbog čega.

Sjajni bek koji je sa Jokićem igrao briljantno u plej-ofu u čuvenom „bablu“ i došao do finala konferencije i zbog toga je njegova uloga izuzetno značajna.

Za razliku od Portera koji se profilisao isključivo kao strelac, Marej je tip igrača koji može i da kreira i da sam nosi napad kada sve ostalo stane i zbog toga je njegov povrataka bio mnogo isčekivaniji.

Ipak, psihološka barijera više je nego primetna.

Dok je Porter od početka sezone ušao u dobar ritam, Marej se izuzezno muči. Porter je na pet utakmica igrao nepunih 30 minuta i za to vreme postizao je 18,8 poena uz sjajnih 54 posto za tri i uz to imao 7,2 skoka uz 1,4 asistenciju.

Pokazao je Porter i znake napretka u odbrani gde je počeo da ulaže značajan trud.

Marej sa druge strane za oko 25 minuta postiže 12,4 poena uz svega 30,4 posto za tri i za njega skromnih 2,8 asistencija, a problematičan je i u odbrani.

Vidljivo je da je u njegovoj igri prisutan strah i da se muči sa stvarima u kojima je inače bio briljantan.

On je u aprilu 2021. godine pokidao prednje ukrštene ligamente što je ostavilo značajne psihološke posledice.

Marej je u nekoliko intervjua pominjao da ima mentalnih problema i da njegov nedostatak poverenja u povređeno koleno i da mu je to u ovom trenutku mentalna prepreka.

Marej nijednog trenutka nije bio ni blizu agresivan kao pre povrede, ni kada napada koš, a naročito kad igra odbranu što je za ionako nestabilnu defanzivu Nagetsa.

To stvara i dodatne probleme Nikoli Jokiću.

Iako je protiv Jute u poslednjem veču imao manju minutažu, još uvek mora da igra na maksimalnom broju obrtaja i u regularnoj sezoni da bi Denver bio konkurentan a pobedu čak i protiv osrednjih timova.

A, kada pokuša da se skloni sa strane kako bi olakšao vraćanje u formu glavnim saigračima, nastaje problem i Denver gubi mečeve.

Cilj Denvera je bio da se povratkom glavnih opcija Jokić rastereti i svež dočeka plej-of, a ne kao u prethodnim sezonama ostane bez goriva kada se sezona odlučuje.

FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Sada je to bitno i zbog činjenice da Jokić ovog leta nije odmarao, već je proveo u radu sa reprezentacijom i na Evrobasketu.

Sezona Denvera će zato ležati u rukama psihologa koji bi trebalo da pomognu Mareju da prevaziđe problem.

Igra će doći sam po sebi posle nekog vremena, to je pokazao i Klej Tompson prošle sezone kada je posle dvadesetak mečeva i skoro dva meseca pronašao formu za plej-of i doprineo osvajanju titule.

Pre svega, Marej mora da sredi glavu.

BONUS VIDEO Vildoza sjajnim potezima digao Pionir na noge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare