Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Odlazak Bjelice brže nego što je bilo ko očekivao

Iako je želja bila obostrana, Nemanja Bjelica se neće proslaviti u drugom mandatu u Crvenoj zvezdi, s kojom se rastaje nakon samo mesec dana.

Po dolasku Bjelice u Zvezdu, odmah se otvorilo pitanje njegove fizičke spreme i zdravlja, pošto je propustio skoro celu prošlu sezonu, a nakon prvih pregleda i odigrane pripremne utakmice činilo se da će čuveni „Profesor“ biti spreman da pomogne crveno-belima.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, to nije bio slučaj, a otvoreni ugovor između Zvezde i Bjelice, omogućava srpskom košarkašu da se vrati u Fenerbahče, ali je i dalje pitanje da li ovo znači i kraj njegove i te kako uspešne i trofejne karijere.

Razlog za rastanak Bjelice i Zvezde verovatno nije samo povreda, već i neuklapanje u sistem Duška Ivanovića, koji sada na raspolaganju ima 15 igrača.

Odlazak Bjelice otvara još jedno potencijalno mesto u timu, ali veliko je pitanje da li će se Zvezda odlučiti da ga popuni ili je Ivanoviću 15 imena sasvim dovoljno da napadne sve trofeje, kako je i najavljeno.

Mnogi su mislili da je dolaskom Bjelice „zatvorena“ unutrašnja linija tima, ali sada ne bi bilo čudno da se Zvezda okrene nekom novom pojačanju. Ipak, to je još uvek pod velikim znakom pitanja i to iz više razloga.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Prvi razlog je sve veća minutaža za Dalibora Ilića, koji bi ove sezone mogao da napravi veliki iskorak, koji baš i nije prošle sezone. Potencijalni srpski reprezentativac bio je u Ivanovićevom timu na svakom od tri meča od početka sezone, a beležio je sasvim solidan učinak. Najbolji je bio protiv Igokee, kojoj je ubacio 11 poena uz šest skokova, dok je protiv Asvela i Cedevite imao po pet poena uz pet, odnosno četiri skoka.

Ilić se najbolje snalazi na poziciji krilnog centra, ima 23 godine i vreme je da zablista na najvećoj sceni, pošto je prošle godine dobijao šansu na kašičicu, a i kada je bio na parketu nije baš blistao. Primetno je i sada da mu fali malo samopouzdanja, ali to će da dođe sa minutažom i iskustvom, pogotovo u Evroligi.

Mnogi su Ilića videli van rostera Zvezde ove sezone, pominjalo se da bi mogao da ode na pozajmicu, ali to se ipak nije desilo, pa izgleda da mu Ivanović veruje i polaže nade u njega. Definitivno Ilić još uvek nije spreman da bude jedan od nosećih igrača tima, ali sa klupe i u rotaciji i te kako može da pomogne, pa možda da bude i „iks faktor“ u nekim mečevima.

I defanzivno i ofanzivno ima šta da pruži, pa bi njegov napredak i razvoj mogao da nadomesti izostanak jednog iskusnog igrača kao što je Bjelica.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi razlog zbog kog Zvezda možda neće tražiti novog igrača jeste taj što je sezona počela, timovi u Evroligi su uglavnom sastavljeni i retko ko će praviti drastične promene.

Dolazak novog igrača mogao bi da znači da će ekipi biti potrebno još više vremena da se uigra, uvek je rizično da tokom sezone menjate tim i potencijalno narušite hemiju ili uspostavljenu hijerarhiju.

S druge strane, Zvezda sa tim dodavanjem igrača usred sezone i te kako ima iskustva, pošto su prošle godine tim na taj način pojačali Luka Vildoza i Fakundo Kampaco.

Na evropskom tržištu nije ostalo još mnogo slobodnih igrača za koje su zainteresovani evroligaši, ali postoji nekoliko iskusnih na koje bi mogli da obratimo pažnju.

Na poziciji krilnog centra, taman umesto Bjelice, Zvezda bi mogla da razmatra o dovođenju Derika Vilijamsa, Krisa Singltona ili Entonija Rendolfa. Sva trojica su veoma iskusni, ali su u poznim igračkim godinama i pitanje je da li u crveno-belom taboru žele takvo rešenje.

Osim pomenutih, na tržištu su slobodni i Ogastin Rubit, Nejt Volters, Dvejn Bejkon, Dolton Homs, dok ne bi bilo čudno da vidimo promenu timova kada je reč o Niku Kalatesu i Koriju Higinsu, koji je trenutno povređen, ali su mu u Barseloni izgleda odbrojani dani.

Treći razlog što Ivanović možda neće tražiti novo pojačanje, jeste što svaku utakmicu mora da odmara najmanje tri igrača, a sa ovako moćnim rosterom teško je donositi takve odluke. Na prvoj utakmici Evrolige protiv Asvela, Zvezda je igrala bez Jaga dos Santosa, Džoela Bolomboja i Dejana Davidovca, dok je u ABA ligi odmarao Miloš Teodosić. Česte pauze mogu izazvati i nezadovoljstvo pojedinih igrača, pa možda ne bi bilo dobro da u Zvezdi čak četvorica stalno moraju da budu van protokola.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

Ono što je sigurno jeste da će evropski timovi vrebati šansu da dovedu još nekog igrača iz Amerike, pa ne bi bilo čudno da Zvezda tu ugrabi neko pojačanje.

Takozvani „last cut“ ili poslednji presek i konačni rosteri NBA timova biće poznati neposredno pre početke lige (23. i 24. oktobar), a oni igrači koji ostanu bez ugovora mogli bi veoma lako da se oprobaju u Evropi.

Takvu priliku vreba i Partizan, koji ne krije da bi hteo da dovede još najmanje jednog igrača, verovatno centra.

Najzanimljiva imena iz NBA za Evropu su verovatno Luka Šamanić i Kendrik Nan, tu su i zvezde poput Džona Vola, Blejka Grifina i Vila Bartona, ali i Goran Dragić, Iš Smit, Terens Ros, Hamidu Dijalo, Ti-Džej Voren, Džamajkl Grin, Bizmak Bijombo, Demarkus Kazins…

Što se Zvezde tiče, ona od unutrašnjih igrača sada na raspolaganju ima Simonovića, Ilića, Mitrovića, Bolomboja, Tobija i Kuzmića, dok i Davidovac i Lazarević u nekim varijantama mogu da pokriju poziciju četvorke. Znajući sve to jasno je da Ivanoviću visoki igrač nije preko potreban, a pred početak sezone pričalo se da bi Zvezda pre mogla da krene po nekog beka ili šutera. Pominjao se Higins kao idealno rešenje, ali za sada od te saradnje nema ništa.

Čini se da će ključno za Zvezdu u nastavku sezone biti da igrači izbegnu povrede, jer ukoliko Ivanović konstantno bude imao „sva oružja“ na raspolaganju, jasno je da su crveno-beli ozbiljan kandidat za sve trofeje, a i u Evroligi će važiti za silu.