Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Ako ste rođeni početkom 90-ih velika je verovatnoća da ne pamtite NBA ligu bez Lebrona Džejmsa. Američki košarkaš odoleva godinama, rušio je sve rekorde i postavlja nove.

Džejms je postao najstariji igrač u ligi, a iz NBA su ga snimili u trenutku kada su mu to saopštili. Vrisnuo je u kameru i nastavio sa treningom.

To je, zapravo, suština Lebrona – večiti sukob šoua i treninga koji je doveo do toga da i daleko u četvrtoj deceniji (30. decembra će proslaviti 39. rođendan) ima toliko uticaja u najjačoj ligi na svetu. Po mnogima i najveći od svih, jer je samo pitanje koliko je zapravo zdrav.

Rekorder NBA lige po broju poena (38.652) je otišao toliko daleko da je dogovorio da nastupi za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine. Dakle, zaista ne namerava da stane, a već nekoliko puta je rekao da mu je san da sa sinom Bronijem odigra barem jednu sezonu zajedno.

Iako u NBA ima i dalje veliki broj veterana, i Kris Pol i Pi Džej Taker su mesecima mlađi od njega.

PROČITAJTE JOŠ

Sada Lebron radi na tome da prenese znanje mlađim generacijama, a jedan od njegovih učenika je Rui Hačimura. Nije ni slučajno da piše baš učenik, jer je i u opisu njihovog odnosa Lebron iskoristo opis iz filma „Karate kid“.

„Zovem ga moj Danijel-san i ja sam gospodin Mijagi“, rekao je Lebron uz osmeh, što samo govori da je prihvatio svoju mentorsku ulogu sa godinama koje ima.

Prošle sezone je Lebron odigrao 55 mečeva i prosečno beležio 28,9 poena uz 8,3 skokova i 6,8 asistencija po susretu. To su proseci koje mnogi igrači nikada ne dosegnu, pa zašto bi onda uopšte razmišljao o penziji?

Lebron Džejms
Foto: Jose Fajardo/Bay Area News Group via AP/Tanjug

Lebron će postati šesti igrač u NBA ligi koji je odigrao 21 sezonu nakon Roberta Periša, Kevina Vilsa, Kevina Garneta i Dirka Novickog kao jedini igrača koji su u ovome uspeli. Samo je Vins Karter sakupio 22 sezone u ligi. I taj rekord verovatno neće biti još dugo na snazi, jer četvorostruki MVP NBA lige nema nameru da stane.

Ipak, Lebronova priča ove godine ima mnogo veze i sa igračem koji je osvojio 11 NBA prstena – Bilom Raselom. Odlučio je Džejms da ponovo nosi broj 23, koji je nosio u 14 od 20 sezona koje je odigrao do sada. Broj 23 je nosio u Klivlendu, a šesticu je nosio u Majamiju i Los Anđelesu.

Džejms je odlučio da više neće nositi broj šest u čast preminulog velikana. NBA liga je odlučila da penzioniše sve dresove sa brojem 6, a dozvoljeno je samo igračima koji trenutno nose taj broj da ga zadrže dokle god žele ili dok ne završe karijeru.

Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Lebron, poznat kao pravi đak košarkaške istorije, nije želeo da kvari taj omaž legendi i najavio je da će skinuti šesticu i da će na dresu opet nositi 23, u slavu Majkla Džordana.

Pojasnio je jednom prilikom da ga više statistika ne opterećuje i da zna kada će završiti karijeru.

„Ne zanima me koliko ću poena postići, šta mogu, a šta ne na terenu. Pravo pitanje za mene je mogu li da nastavim da igram bez povreda. Dan kada ne budem mogao da dam sve od sebe na terenu, biće i moj poslednji. A taj dan još nije došao“, rekao je Lebron na dodeli ABC nagrada.

Sigurno je za sada da će igrati makar do juna 2025. godine. Možda i kasnije…

BONUS VIDEO Nikola Jokić i Denver Nagetsi – slavlje nakon pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar