Foto: Starsport

Još uvek nam svim bride obrazi od Belgije, ali već sad nema više svrhe razmišljati o njoj.

Ništa nećemo promeniti ako se, onako narodski zapitamo – kako je bre moguće da nas Belgijanci pobede?

PROČITAJTE JOŠ:

Sad je pred našom košarkaškom reprezentacijom teži posao, jer paralelno moraju da razmišljaju i o kvalifikacijama za Mundobasket 2023, gde više nemaju pravo na kiks, ali i za Evrobasket koji počinje za manje od mesec dana.

Košarkaši Srbije okupili su se u Staroj Pazovi i mislima su u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj. „Orlovi“ će u Pragu igrati protiv Holandije, Izraela, Finske, Poljske i domaćina Češke.

Pre toga, istina imaju još dva kvalifikaciona meča za Mundobasket u grupi sa Letonijom, Belgijom, Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom.

Srbija se tu bori za jedno od tri mesta, a zbog loših rezultata i dva poraza od Belgije, te jednog od Letonije, ne piše joj se dobro.

Nije nepoznato da Grcima stiže Janis Adetokumbo i da će biti znatno jači nego što su bili u prethodnom periodu. Njemu će kvalifikacioni mečevi verovatno da služe kao uvertira za Evrobasket, na kom FIBA favorizuje „helene“ u odnosu na nas.

Svetislav Pešić Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nebitno što je Svetislav Pešić na svoj spisak uvrstio i imena dvojice MVP-jeva, Nikole Jokića i Vasilija Micića (prvi u NBA, drugi na Fajnal foru Evrolige), Grci su po oceni FIBA kao favoriti ispred Srbije, zajedno sa Francuskom i Slovenijom na vrhu.

Zato ljubitelji košarke u Srbiji avgust dočekuju pomešanih osećanja, s jedne strane jer postoji mogućnost da nam se ponovi scenario kao na kvalifikacionom turniru za Tokio.

Tu je Italija bila nadmoćna i „orlovi“ su ostali bez najveće sportske smotre na planeti.

Vasilije Micić, Miloš Teodosić
Vasilije Micić, Miloš Teodosić; Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Ovog puta mogu da ostanu bez one najveće košarkaške, zbog čega je posebno bitno kakve će korake vući u avgustu.

A jedan od prvih koraka je prijateljska utakmica s Crnom Gorom 13. u mesecu. Taj meč se igra u Beogradu, da bi se onda snage odmerile sa Slovenijom u Ljubljani.

Ako Slovenci budu raspucani kao u prvom poluvremenu nedavno protiv Hrvata, može lako da bude – teško nama.

Srećom, sve to služi za proveru i uigravanje, kakvo je više nego potrebno. Videli smo to i protiv Letonije i protiv Belgije.

Foto: Starsport

Srbija će igrati i na turniru u Hamburgu, gde će igrati protiv Italije, a onda i protiv Nemačke ili Češke.

Možda nije pogrešno reći da je ovaj mesec jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji u poslednjih, pa bar pet, šest, a možda i više godina.

Pešić je pozvao 22 igrača, od kojih će do kraja avgusta otpasti deset.

Spisak Svetislava Pešića za kvalifikaicije i Evrobasket:

Aleksa Avramović, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Jaramaz, Nikola Jokić, Nikola Jović, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Aleksej Pokuševski, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Alen Smailagić i Miloš Teodosić.

Ekipa još nije kompletna jer Jović, Jokić i Pokuševski ne mogu da dođu zbog ograničenja NBA lige od četiri nedelje sa nacionalnim timom.

Bjelica više nema tu stegu pošto se posle titule sa Golden Stejt Voriorsima vratio u Fenerbahče.

Filip Petrušev i Nemanja Nedović su se stacionirali u Beogradu i Zvezdi, što će im olakšati posao da se pripreme za 25. avgust i duel sa Grčkom.

Isti je slučaj i sa Partizanovim Smailagićem, koji je već rekao da trenira tri puta dnevno i oštri se za Fajnal for Evrolige s Partizanom.

Nikola Jokić Foto:ZUMAPRESS.com / Zuma Press / Profimedia

Za radnu etiku Vladimira Lučića i Nikole Kalinića nema brige, slično je i sa Ognjenom Dobrićem, a pitanje je kako će pripreme i mečeve dočekati Marko Gudurić i naravno, najbolji igrač ekipe – Jokić.

Sećamo se da je 2019. nakon Mundobasketa naširoko bilo priča kako ga je dočekao sa prekomernom kilažom.

Ona mu je više puta varirala, a za okršaj sa Janisom Adetokumbom u reprezentativnom „NBA blokbasteru“ to ne sme da se dešava.

Janis danima već kači po mrežama kako se sprema, oštri i jedva čeka da zaigra za nacionalni tim, pa nema sumnje da će biti veoma teško i sa njim i sa Grcima generalno.

Tri dana posle utakmice sa Grčkom, naš tim gostuje u Turskoj i ne sme se zaboraviti da će tu „udariti“ Micić na Larkina.

Tandem koji čini udarnu iglu Anadolu Efesa biće na suprotnim stranama i od ova dva meča može da zavisi u kakvoj će formi i stanju Srbija dočekati takmičenje.

Za početak, „orlovi“ se u Pazovi zagrevaju, obavili su kovid testiranje, a u sredu kreću sa treninzima za jedno od najbitnijih leta godinama unazad.

BONUS VIDEO: Jam Madar daje koš sa pola terena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare