Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Wyke)

Najbolji košarkaš planete Nikola Jokić proglašen je za najboljeg igrača meseca u zapadnoj konferenciji, dok je na drugoj strani Džoel Embid.

Ovakav poredak u dve konferencije ponovo je raspalio priču o tome ko je najbolji u ligi i pošto je malo utihnula manija u vezi sa Stefom Karijem, Jokić i Embid su predmet polemike.

PROČITAJTE JOŠ:

Jokić je prošle godine pobedio upravo Embida u trci za MVP kada su mu mnogi osporavali to priznanje, tvrdeći da je upravo centar Filadelfija Seventisiksersa više zaslužio.

Činjenica je da Nikolini Denver Nagetsi nisu ista ekipa sa njim i bez njega, kao što je tačno i da Embid već neko vreme igra neverovatno.

Samo u januaru je Filadelfija odigrala 15 utakmica, dobila je 12 i izgubila tri, a za to vreme je Embid imao 34 poena, 10,8 skokova i 5,1 asistenciju po meču.

Na drugoj strani je Jokić koji je imao 26,6 poena, 13,3 skoka i čak devet asistencija po meču, dok su Denver Nagetsi dobili 11 utakmica, a izgubili pet.

O razlici kada je Nikola na terenu i kada nije, više nije ni potrebno pričati i koliko se ekspresno plus Denvera pretvara u minus kada sedne na klupu.

U odsustvu svih ostalih zvezda svog tima, Jokić mora sam da vuče Denver i za sada mu to nekako ide. Nekadašnjem NBA centru Kendriku Perkinsu to nije dovoljno da bi pre u svoj tim uzeo Srbina.

„Ja biram Embida… Kad pričamo o današnjoj igri, o veštini i nula mana na ofanzivnom kraju terena, tu su sada Kevin Durent, Džoel Embid i svi ostali. Nema toga što ne može da uradi na niskom postu, ima šut sa jedne noge kao Dirk Novicki, šutira trojke, može da igra eurostep, koš uz faul. On i Durent su sada dva najbolja igrača u NBA i ja biram Embida“, rekao je Perkins pre nedelju i po dana.

Potpuno zanemarivši Jokića pritom. Lani kada se pričalo o njima dvojici, Embid nije imao dovoljno utakmica u nogama i samo je to presudilo u korist Somborca, koji sada igra još i bolju sezonu nego u 2021.

I sada je izabran za Ol-star petorku, u januaru je imao 425 poena, 212 skokova i 144 asistencije i prvi je NBA igrač koji je imao najmanje 400 poena, 200 skokova i 100 asistencija u jednom mesecu još od Karima Abdula Džabara, koji je od ovakvog učinka došao u martu davne 1976.

Sedam puta je u prošlom mesecu imao tripl-dabl, a ako pedantni statističari i hoće da se zanimaju i porede Jokića i Embida, jedan podatak posebno se izdvaja.

Embid je doskora čak 31 posto svojih poena ubacivao sa linije za slobodna bacanja. Ako okvirno uzmemo da je reč oko „hiljadarke“ poena, to je oko tristotinak ubačeno lagano sa linije.

Kada je reč o Jokićevim poenima, poznato je da ga sudije ne cene baš toliko i da tek u poslednje vreme malo „omekšavaju“ svoj odnos prema temperamentnom centru.

Iako je krajem januara imao pedesetak poena više od Embida, Jokić je daleko manje išao na liniju penala, pa svega 16 odsto njegovih poena dolazi odatle. Po sličnom ključu kao i kod Kamerunca, dolazimo do toga da nešto više od 160 poena od preko hiljadu Nikola daje slobodnim bacanjima.

Nije tu stvar koliko je Embid sposoban da iznuđuje faulove i ide na liniju, već samo stvar kako se određene situacije procenjuju u kontakt igri.

Svojevremeno je Harden ubacivao neverovatne brojke u poenterskoj koloni upravo zato što je brda poena dobijao slobodnim bacanjima.

Embid je, na primer protiv Sakramenta ubacio 14 poena odatle, protiv Pelikansa 18, a Orlandu je dao dvocifren broj poena sa linije. Dvocifren je bio i protiv Sparsa, Hornetsa i Roketsa. To je samo u januaru.

Ipak, kada se pogledaju one napredne statistike i kategorije, tu je Jokić ispred Embida, kome ne smeta da se malo šepuri tvrdeći da može da bude „kao Šek“ kada god hoće, aludirajući na Šakila O’Nila, čuvenog NBA centra i šampiona. Dodao je tada da po potrebi može da bude i Džordan, Brajant, Novicki.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Gash

„Odličan je on igrač, ima mnogo samopouzdanja u svoju igru. Zna i da ne može da postane Šek, Dirk Novicki, Kobi ili Majkl Džordan, ali ne spočitavam mu ništa. Zna da igra. Ol-star je i već neko vreme je tu“, odgovorio je Šek.

I dok Antonio Denijels tvrdi da Embid upisuje brojke kakve je imao Vilt Čemberlen, Jokić vodi u većini naprednih statističkih kategorija.

Postao je najbrži igrač u istoriji NBA koji je u jednoj sezoni došao do 1.000 poena, 500 skokova i 250 asistencija, za to mu je bilo potrebno svega 39 mečeva. Prethodni rekord držao je Oskar Robertson sa 41 utakmicom u sezoni 1961/1862.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Baš onoj sezoni kada je imao tripl-dabl u proseku. Kad se pogleda samo to da su Nagetsi među najboljim timovima lige po broju asistencija, da je Jokić ključni razlog za tako nešto, kao i to da su među najpreciznijim ekipama iz igre, a da je Nikola na drugom mestu po broju skokova iza Rudija Gobera, onda je jasno zašto se ističe kao moćan kandidat za MVP-ja i sada.

Treći je i po broju poena iz reketa, a znamo koliko je sposoban da šutira i trojke, zlatni je rudnik za igrače „fantazija“ i ubedljivo najbolji asistent među centrima.

Zato treba sačekati da se završi sezona pre nego što počnu da se daju ocene ko je najbolji u ligi i da se opet „hajpuju“ svi pored Nikole Jokića.

Ne zato što je dečko iz Sombora ili neke daleke Srbije, već zato što iz godine u godinu podiže nivo svojih partija i igra košarku života.

BONUS VIDEO: Jokićev trener o Nikolinim prvim košarkaškim koracima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar