Evroliga Beograd f4 2018
Real je osvojio Evroligu na fajnal foru u Beogradu 2018; Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Dojave o bombama neće uticati na organizaciju Fajnal fora koji danas počinje u Beogradu, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako je u intervjuu za Euronews Srbija naveo Vesić, sve mere opreza su već na snazi neko vreme, posebno zbog aktuelne situacije o anonmnim i lažnim dojavama o bombama širom Beograda i Srbije.

„Mislim da ćemo to na efikasan način da rešimo. Možete da primetite da u ‘Arenu’ ne možete da uđete bez KD pregleda koji upravo postoji zbog takvih stvari. Mi smo nekoliko dana ranije već potuno zatvorili ‘Arenu’ i sprovode se najstrožije bezbedonosne mere i u tom smilsu će Fajnal for, kao i sve drugo, biti bezbedno“, rekao je Vesić.

Na pitanje šta se dešava i ukoliko bi u toku utakmice neko dojavio da postoji mogućnost da se u hali nalazi bomba, Vesić kaže da i za to postoji određena zakonska procedura.

„Policija procenjuje da li je ta dojava ozbiljna ili ne i to pre svega gledajući ko to šalje. Na osnovu toga ona odlučuje kako će dalje postupati i koje će korake konkretno da preduzme. Ja ne mogu i ne smem da iznosim više detalja o tome“, rekao je Vesić.

Kako kaže, policija uvek mora da postupa u skladu sa procedurama i da ukoliko se proceni, izađe na teren. On je inače dosadašnje anonimne dojave koje su se pokazale kao lažne okarakterisao kao određenu vrstu „psihološkog rata“.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje koliko smo bezbedni i da li ove dojave stvaraju veću preopterećenost za bezbednosne strukture, Vesić kaže da u gradu koji je veliki kao Beogard takve stvari mogu da budu očekivane, ali da su protekli dani bili poprilično zahtevni i opterećujući.

„Bezbedni jesmo, ali znate i sami da kada živite u gradu u kojem ima skoro dva milona stanovnika, izvesno je da nešto može da se desi. Nadam se da ćemo dodatno da poboljšamo situaciju, pre svega povećanjem broja komunalnih miliconera i da na taj način malo rasteretimo policiju od nekih stvari koje oni rade a ne moraju. Njihov osnovni posao su bezbednost građana i održavanje reda i mira“, kaže Vesić.

On je dalje u razgovoru za Euronews Srbija rekao da veruje da su sve dosadašnje anonimne dojave o bombama stigle iz inostranstva.

„Dojave dolaze iz inostranstva, videlo se da su dojave bile motivisane tim što Srbija ima liniju prema Moskvi. Očigledno je da pokušavaju da nas uvuku u rat koji nije naš. Ako vi pravite takve dojave, one moraju da imaju motiv. Ne vidim da su oni unutrašnji“, smatra Vesić.

„Za dojave nikada ne možete da budete spremni, one uvek mogu da se dogode pogotovo ako to neko organizovano radi. I pored toga što je nama jasno da su sve one lažne, postoji zakonska procedura koja mora da se ispoštuje. To znači da policija mora da izađe i u skladu sa zakonom proveri sve oko tih dojava. Ovo je zapravo i cilj onih daju dojave, jer suštiniski oni žele da poremete život. Kada imate dojavu da se odjednom najavu o bombama u preko 100 škola, ili na svim mostovima u Beogradu, Beogradskom vodovodu ili svim proizvodnim pognima, onda vam je jasno da je to neka vrsta psihološkog, specijalnog, rata. Jasno je da se nalazimo pod takvom vrstom pritiska. Živimo sa tim već neko vreme“, rekao je Vesić.

On je podsetio da su one najpre počele sa avionima koji su leteli na relaciji Beograda i Moskve, pa je kasnije došlo do ekslacije da se u jednom danu dojavi da su navodno postaljene bombe u stotinak beogradskih škola.

BONUS VIDEO: Gost Probudi se Filip Sunturlić, direktor Fajnal Fora

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare