Foto: Starsport

Kako sezona u ABA ligi odmiče, u oči upada da veliku većinu najboljih timova vode treneri iz Srbije u miksu mladosti i iskustva.

PROČITAJTE JOŠ:

Aleksandar Đorđević je u Fenerbahčeu, gde je doskora bio Igor Kokoškov, Svetislav Pešić je bio u Barseloni, a ovi timovi su konkurentni u najjačim evropskim takmičenjima.

Međutim, kada je reč o ljudima koji dobijaju šansu u regionalnoj košarci, tu su srpski treneri na klupama nekih od najjačih klubova.

Ne treba ni spominjati kakvo je ime Željko Obradović, koji je neočekivano preuzeo Partizan. Tim koji je posle Trinkijerija imao košmarnu godinu, dana je prvi u ABA ligi sa osam pobeda i jednim porazom.

Željko nije došao da bi se borio za drugo, treće mesto u ABA ligi, pa je shodno tome, negde i očekivano da Partizan bude „nebo i zemlja“ u odnosu na prošlu godinu.

Zanimljiva mu je konkurencija koju ima i na klupi Budućnosti Aleksandar Džikić, dok je u FMP-u Nenad Stefanović, a sva tri tima nalaze se trenutno među vodeća četiri na Jadranu.

Granice se danas lakše prelaze, pa se trenerska imena prepliću od Srbije i Crne Gore, do Hrvatske. Neki od njih prave zaista dobre rezultate, od drugih se takvi i očekuju. Žoc je upravo takvo ime, ali je recimo Stefanović mlad stručnjak.

Nenad Stefanović uz klupu FMP-a, Foto: ABA liga / KK FMP

On je nekadašnji plejmejker koji je bio aktivan od 2002. do 2014. godine od Crne Gore, Srbije, Poljske i Švedske, a onda se upustio u trenerske vode i bio na klupi Zemuna, OKK Beograda kao asistent i sada FMP-a.

Stefanović je jedino od Džikića i Obradovića i poražen ove sezone u regionu posle devet odigranih mečeva.

Interesantno je da njegov FMP ume da pobeđuje i na mali broj poena kada je tesno, ali i kada se igrači „raspucaju“, pa doguraju do stotke, što čini FMP ekipom za respekt među rivalima.

Među srpskim trenerima koji rade u regionu pojavljuje se ime Vlade Jovanovića, mladog 37-godišnjeg šefa stručnog štaba Cibone, koja je ove sezone upisala pet pobeda i četiri poraza na Jadranu i bolje joj ide nego u nekim prethodnim sezonama.

Standings provided by SofaScore LiveScore

On se preporučio „Cibosima“ svojim radom u FMP-u, gde je proveo tri godine kao glavni trener, od odlaska Dušana Alimpijevića.

Kalio se među „Panterima“ čak osam godina, s tim što je od 2012. bio asistent Milanu Guroviću i Slobodanu Klipi, da bi kratko vreme proveo i u Zvezdinom mlađem timu.

Februara 2021. godine stigao je u Zagreb, a klub ga je predstavio kao prvog srpskog trenera još od Dragana Šakote.

Vlada je i prvi koji je seo na klupu nekad slavnog kluba u posleratnom periodu, nakon raspada Jugoslavije, pošto je Šakota bio u klubu još 1990. godine.

Vladimir Jovanović u Ciboni, Foto: ABa liga

Ovo je jedan od pozitivnih košarkaških primera, baš kao i odlazak Ilije Đokovića u Split, prvog Srbina posle 29 godina u tom klubu.

Dakle, sportska granica sa Hrvatskom se sve više otvara, što je svakako dobar trend. Ona sa Crnom Gorom se nije ni zatvarala, pa je otud crnogorski stručnjak Dejan Radonjić trener Crvene zvezde.

Štaviše, navijači su ga odavno prihvatili kao svog, posebno što je Zvezdu postavio na pijadestal u regionalnoj ligi, uz neke veoma dobre skalpove i u Evropi.

Za to vreme, u suprotnom smeru, u Podgoricu je otišao spomenuti Džikić. Čovek koga Podgoričani slave, jer je jedini uspeo da prekine hegemoniju Zvezde godinama unazad.

Aleksandar Džikić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Džikić je vodio „plave“ i u sezoni 2017/2018, baš onoj kad je Radonjić otišao sa Malog Kalemegdana da drugde traži sreću, a u Zvezdi je bio spomenuti Alimpijević.

Džikić je po odlasku iz Budućnosti, klub ostavio Jasminu Repeši. Nije ispalo kako treba, pa se srpski trener tri godine kasnije vratio.

U međuvremenu je u Podgorici radio još jedan perspektivni stručnjak Dejan Milojević, koji je nedavno otišao u NBA ligu, da karijeru razvija u Golden Stejt Voriorsima.

Manji klubovi poput Zadra i Splita baštine trenere iz svoje „kuhinje“ Vladimira Anzulovića i Srđana Subotića, u Igokei već neko vreme kao šef stručnog štaba radi Dragan Bajić, kao što je na klupi Mornara iz Bara „alfa i omega“ Mihailo Pavićević.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Međutim, kada je reč o onim većim klubovima, stvari su fleksibilnije, pa su to rokade nešto vidljivije.

Bilo kako bilo, u ABA ligi uz Vladimira Jovanovića, Željka Obradovića u Partizanu i Aleksandra Džikića radi i Vlado Jovanović u Megi, kao i Marko Marinović u Borcu iz Čačka.

Zanimljivo je da baš Džikić, Obradović, uz Zvezdu imaju najveće šanse da se okite titulom prvaka na proleće, što svakako garantuje uzbudljiv nastavak sezone.

BONUS VIDEO: Obradović dobro pripremio tim Partizana za početak Evrokupa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar