Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Košarkaši Srbije u petak od 16.00 igraju meč protiv Gruzije, a dva dana kasnije od 13 časova očekuje ih duel sa Švajcarskom u kvalifikacijama za Evrobasket. Ipak, ovi mečevi će po mnogo čemu biti različiti i odigraće se u ludim uslovima.

FIBA prozori su napravili mnogo glavobolja svim reprezentacijama, a selektori moraju da se dovijaju i da pozivaju igrače koji bi u drugim uslovima verovatno bili drugopozivci (upravo su oni izneli teret kvalifikacija). Ipak, uz sve te probleme se nadovezala i pandemija koronavirusa, pa su naši momci već morali u Finskoj da se susretnu sa popularnim „mehurom“.

PROČITAJTE JOŠ

U potpunoj izolaciji pred praznim tribinama će odigrati još jedan mini turnir, a ovog puta se igra u „mehuru“ u Tbilisiju. „Orlovima“ je neophodan samo jedan trijumf da bi uspešno završili kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se igra septembra 2022. godine.

Ipak, to neće biti nimalo lako jer su obe ove selekcije već uspele da upišu po jedan trijumf protiv naše selekcije što je samo po sebi dovoljan razlog za oprez i potpuni fokus. I kao da svi ovi problemi nisu bili dovoljni usledio je još jedan koji se ne viđa često u košarci. Selektor Igor Kokoškov neće moći da vodi izabranike protiv Gruzije jer istog dana samo tri sata kasnije njegov Fenerbahče igra protiv Albe, a naš stručnjak nije dobio dozvolu kluba da bude sa reprezentacijom.

I tako će „orlovi“ zbog raznih faktora na koje uglavnom nisu mogli da utiču morati da obezbede plasman na kontinentalnu smotru bez najboljih igrača, ali i trenera!

Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Naravno, možda bi se ovo drugačije raspetljalo da Srbija nema popravni samo dva dana posle Gruzije, u slučaju da ne trijumfuje u petak. Protiv Gruzije će tim predvoditi pomoćnik Kokoškova Dejan Milojević, a selektor će se vratiti za meč sa Švajcarskom.

Uz to će za nedeljni meč ekipa biti jača i za dva evroligaška igrača Marka Gudurića kome je Fenerbahče dao zeleno svetlo, te Vasilija Micića koji je dobio dozvolu Efesa da pomogne saigračima u reprezentaciji.

Ipak, svi reprezentativci Srbije, čak i oni koji neće biti na raspolaganju selektoru, pratiće sa pažnjom ovaj susret. To najbolje potvrđuje izjava Nikole Jokića, centra Denver Nagetsa, koji je objasnio da ni najmanje ne sumnja u rad Milojevića i da veruje da će sve biti u najboljem redu.

„O Dekiju uvek sve najbolje. Sigurno će uraditi posao na vrhunskom nivou. Znam kakav će biti osećaj igračima. Jer, kad igraš za Dekija, bukvalno igraš za Dekija. On je pozitivan čovek i sigurno će sve biti u redu“, poručio je Jokić nakon meča Denvera i Bostona.

Ovog utorka su „orlovi“ doputovali u Tbilisi i to u sastavu: Miroslav Raduljica, Aleksa Avramović, Nikola Rebić, Boriša Simanić, Nemanja Dangubić, Danilo Anđušić, Ognjen Jaramaz, Dragan Apić, Filip Petrušev, Marko Luković, Luka Ašćerić, Dalibor Ilić, Marko Radovanović i Nemanja Nenadić.

Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

U prvom duelu Srbije i Gruzije, u dvorani „Aleksandar Nikolić“, slavili su gosti nakon preokreta rezultatom 94:90.

Danilo Anđušić, košarkaš Burža, najavljuje dve pobede kako bi svako pitanje prolaska dalje bilo rešeno.

“Čeka nas meč protiv neugodnog rivala. Uprkos tome što se kao domaćin prvenstva već kvalifikovala za Evropsko prvenstvo, Gruzija iz četiri utakmice u našoj grupi ima četiri pobede. To govori da imaju jak karakter i da igraju na svom maksimumu od početka do kraja, bez obzira na sve. Znamo zašto smo ovde i šta nam je cilj. Prema tome, moramo da uradimo sve što je u našoj moći da u petak i u nedelju pobedimo i da tako na najbolji mogući način završimo ove kvalifikacije”, poručio je Anđušić.

Do sada je Srbija u grupi dva puta savladala Finsku, a po jednom poražena od Gruzije i Švajcarske. Ipak, znali su naši momci da se podignu i iz znatno težih situacija, iako ih ovog puta čekaju uslovi sa kojima se verovatno niko od njih nije sreo tokom karijere.

Kvalifikacije za EP

„Mehur“ u Tbilisiju

19. februar Finska – Švajcarska

19. februar Gruzija – Srbija

21. februar Gruzija – Finska

21. februar Srbija – Švajcarska

Foto: Screenshot Rezultati.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar