Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Selektor košarkaša Srbije Igor Kokoškov i igrači Miroslav Raduljica i Aleksa Avramović rekli su pred kvalifikacioni prozor ove nedelje da reprezentacija mora da pobedi.

Kokoškov je objasnio i zbog čega Srbija nije u prednosti u odnosu na, objektivno slabije ekipe i reprezentacije kakve su Gruzija i Švajcarska.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom prvog meča u petak od 16 sati, Srbiju će protiv Gruzije voditi Dejan Milojević, a Kokoškov će se naknadno priključiti ekipi za okršaj sa Švajcarcima.

„Imamo dve utakmice i nemamo kalkulaciju u smislu da svaki trening i jednu i drugu utakmicu ćemo imati istu priču kao i do sada. Znamo šta moramo da uradimo i naš fokus je na ovim prozorima. Prvo protiv Gruzije u petak, pa protiv Švajcarcske. Igrali smo i poznajemo se. Naš cilj je bio da vidimo ko je u ovom trenutku dostupan, ko može da odigra. Juče smo imali prvo okupljanje i trening, entuzijazam postoji. Danas imamo drugi trening i posle toga već krećemo za Gruziju. Nemamo vremena za preveliku analizu. Energija je dobra, momci su tu i krećemo korak po korak“, rekao je Kokoškov na okupljanju ekipe u Beogradu.

Njegov pomoćnik Dejan Milojević rekao je da Srbija ima kvalitetan tim, iako nije najjači mogući, ali tako nalažu nova pravila kvalifikacija za velika FIBA takmičenja.

„Znamo šta su ciljevi. Napravili smo kvalitetnu reprezentaciju. Ja ću na utakmici protiv Gruzije dati sve od sebe da sprovedem zamisli i da pobedimo“, rekao je Milojević.

Foto: Nova.rs

Kapiten ekipe Miroslav Raduljica podseća da se retko kada zna u kom će sastavu igrati ekipa sa rivalima u kvalifikacijama, ali je ponovio da oni koji dođu ne igraju rezervisano.

„Ovi već teški prozori so dodatno otežani pandemijom, putovanja, dolasci, ko može, ko ne može. Neće nam to biti izgovor. Došao je ko je mogao i želeo i kao i uvek reprezentacija ide na pobedu, nema kalkulacija. Daćemo sve od sebe da pobedimo bez obzira šta se priča i šta je potrebno da bismo prošli na Evropsko prvenstvo“, kaže Raduljica.

Kokoškov je podsetio i da je tokom priprema i pred okupljanje nacionalnog tima, imao veliku pomoć svojih saradnika, posebno u pozivanju igrača i traženju dostupnih.

„Moji pomoćnici su uradili veliki posao. Bili smo u stalnom kontaktu i međusobno i sa igračima. Bili smo svesni da ti igrači koji igraju Evroligu, dobiju dozvolu da igraju. U direktnom kontaktu sa igračima smo dali mogućnost, da ukoliko se kockice sklope, da oni dođu i odigraju. Naše je bilo da damo mogućnost, a njihovo da kažu – mogu ili ne mogu“, rekao je Kokoškov.

Aleksa Avramović i selektor Igor Kokoškov; Foto: KSS

Ovo se pre svih odnosi na Vasu Micića i Marka Gudurića koji se možda priključe timu za drugi meč u nedelju.

„Naravno, obe reprezentacije su nas iznenadile, prvo Gruzija u Pioniru, a onda i Švajcarci. Zato dodatni motiv postoji. Izaći ćemo zato na teren da pobedimo“, priča Aleksa Avramović.

Kokoškov je istakao da, iako imamo epitet reprezentacije koja je osvajala medalje prethodnih godina, to se sada ne vidi pre turnira.

„Realan sam, naš hendikep je da smo svaki prozor i okupljanje igrali sa novim timom. Ne bih da potcenjujem, ali igrači i reprezentacije ‘srednjeg doma’ su uvek na okupu. Šermadini recimo igra deset godina, njihova uigranost i sistem treninga. U prednosti su u odnosu na nas. Mi kao zemlja ‘visokog doma’ imamo mnogo igrača u NBA i Evroligi i zato igramo sa drugom reprezentacijom, pa nemamo prednost. Ti timovi igraju zajedno, uigrani su, imaju taj period maturacije. Mi imamo četiri treninga i igramo protiv ekipa kpje igraju po deset godina. Nije izgovor, realnost je, ali nije ni alibi“, naglašava Kokoškov.

Foto: Marko Metlaš/KSS

Napominje da je gledao završnicu Kupa Radivoja Koraća, ali nije hteo da otkriva koje igrače ponaosob je primetio da su se istakli.

„Instalirali su mi u Istanbulu naše kanale, pa gledam naše utakmice zbog opisa posla ovde i Evrolige, sve utakmice su ispred mene. Pratio sam utakmice i rezultate. I kroz komunikaciju sa stručnim štabom i koliko mi obaveze dozvoljavaju“, dodao je selektor.

Za sada ekipa nema zdravstvenih problema, ali ni vremena da se priprema za mečeve. Nekoliko treninga i to je sve.

„Imamo 15 igrača i verujte, sproveli su jedan instant projekat i sve što smo rešavali u dva meseca, mi sada rešavamo u sedam dana. Imamo mogućnost da nam se Vasa i Marko priključe, moramo da reagujemo u momentu i sekundi. Imamo pozitivne indikacije da će se Micić i Gudurić priključiti. Fokusirani smo za sada na taj trening kao na najbitniji deo današnjeg dana“, zaključio je Kokoškov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar