Foto: Fiba.com

Sve zanimljive detalje sa meča pogledajte u blogu Nova.rs

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Veliku Britaniju u Njukaslu rezultatom 74:68 u sedmoj utakmici poslednje runde kvalifikacija za Mundobasket naredne godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je vodila većim delom susreta, a najveća prednost je u dva navrata bila po 10 poena.

Kontrolisali su „orlovi“ situaciju tokom skoro celog meča, a nisu dopustili Britancima nijedno vođstvo u drugom poluvremenu.

Ipak, domaćini su sve vreme pretili, nisu se predavali čak i kada su bili u teškoj situaciji, pa je pobednik odlučen tek u poslednjem minutu.

Srbija je imala prednost 70:66, ali je Karl Vitl iz prodora smanjio na dva poena zaostatka. U trenucima odluke lopta je bila u rukama Ognjena Jaramaza koji je prodorom vratio Srbiju na sigurno rastojanje.

Britanija je pokušala preko Luka Nelsona da dodatno „zakuva“ situaciju, ali je umesto toga Danilo Anđušić penalima potvrdio pobedu.

PROČITAJTE JOŠ:

Najefikasniji u pobedi Srbije bio je Dušan Ristić sa 15 poena i 11 skokova, a dvocifreni su bili i Marko Jagodić-Kuridža i Aleksa Radanov sa po 10 poena. Boriša Simanić je imao dobru rolu sa osam poena i šest skokova, ali je bio koristan samo u prvom poluvremenu. Luka Mitrović je bio junak iz senke, iako je upisao samo pet poena. Zvezdin krilni centar je u prelomnim trenucima iznudio faulove, poentirao, ali i dvaput razigrao saigrače.

Kod Britanije bolji od ostalih bio je Gabrijel Olaseni sa 20 poena, dok je Luk Nelson imao 15 poena, devet asistencija i šest skokova.

Srbija je ovom pobedom došla na skor 4-3, te je trenutno druga u grupi iza Letonije koja ima šest pobeda i jedan poraz.

Velika Britanija je izgubila sve šanse da se nađe na Evrobasketu, jer je poslednja u grupi sa skorom 1-6.

Sledeću utakmicu izabranici Svetislava Pešića igraju protiv Turske u Beogradu u ponedeljak od 20 sati. Britanija u narednom kolu igra protiv Letonije u gostima.

Foto: FIBA

Obe ekipe su se na startu meča mučile u napadu, ali je Srbija uz dobru realizaciju penala povela sa 7:2. Jeremić je pogodio trojku uz faul, ali je Nelson bio razigran na drugoj strani, pa je Britanija konstantno imala priključak. Krajem prve četvrtine Nelson je doveo Britance u prednost, ali su se Anđušić i Jaramz pobrinuli za vođstvo Srbije – 21:20.

Simanić je imao dobru rolu na startu druge četvrtine, a Vilijams je ubrzo poravnao na 29:29 i naterao Pešića na tajm-aut. Britanija je nastavila u dobrom ritmu, pa je čak i povela, ali je Srbija preko Simanića i Kuridže otišla na odmor sa prednošću od četiri poena.

Olaseni je pravio mnogo prblema „orlovima“ pod košem, ali je Mitrović u ključnim momentima imao nekoliko dobrih poteza na obe strane terena, te je Srbija povela sa 50:44. Anđušić i Radanov doneli su Srbiji dvocifrenu prednost (57:47), ali su Britanci prišli na minus šest do kraja treće deonice.

Foto: fiba.basketball

Pešićevi izabranici su vodili kroz ceo četvrti period, ali daleko od toga da drame nije bilo. Britanci su do poslednjeg momenta ili u utakmici, ali je posle Neslonove promašene trojke bilo jasno da će „orlovi“ slaviti i „položiti ispit“.

Ono što je pozitivno je da Srbija nije poklekla u prelomnim delovima meča, kao što je o bio slučaj sa Belgijom i Letonijom u prethodnoj rundi.

Sada „orlovi“ sve drže u svojim rukama, pa će već protiv Turske moći da se dodatno približe Mundobasketu, koji je na programu naredne godine.


Grupa I rezultati:

Velika Britanija – Srbija 68:74

Grčka – Letonija 60:80

Turska – Belgija 86:52

Tabela grupa I:

Letonija 7 6 1 +65

Srbija 7 4 3 +8

Grčka 7 4 3 +14

Turska 7 3 4 +22

Belgija 7 3 4 -37

Velika Britanija 7 1 6 -72


Velika Britanija – Srbija 68:74 (20:21, 14:17, 17:19, 17:17)

Dvorana: Motors arena, Njukasl, Engleska. Sudije: Marijuš Ciulin, Fernando Kalatrava, Gintaras Mačijulis.

Velika Britanija: Anderson 3, Elis, Ogunleje 2, Menzijes 2, Mokford 2, Nelson 15, Olaseni 20, Šarma, Ostrum, Vitl 7, Vilan10, Vilijams 7. Selektor: Mark Stetel.

Srbija: Anđušić 14, Dangubić, Dobrić, Kuridža 10, Jaramaz 6, Jeremić 3, Jović, Mitrović 5, Radanov 10, Ristić 15, Simanić 8, Trifunović 3. Selektor: Svetislav Pešić.

Velika Britanija - Srbija 68:74

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar