Košarka u Srbiji nije samo sport, već za mnoge način života

Šta košarka znači Srbiji, a šta Srbija košarci? Najbolje smo mogli da se uverimo i podsetimo poslednjih skoro 20 dana.

Košarka znači Srbiji mnogo više od igre, ima status jedne vrste božanstva u narodu. Decenijama su ti uspesi izvor neopisive radosti i emocija za pamćenje.

A, šta Srbija znači košarci – i to smo mogli da se uverimo tokom Mundobasketa. Došla je naša reprezentacija na prvenstvo kao neko ko je daleko od kruga favorita, a u nedelju će igrati finale sa Nemačkom od 14.40 po srpskom, odnosno 20.40 po lokalnom vremenu.

PROČITAJTE JOŠ

Napravljeno je istinsko čudo, jer je ova ekipa viđena u finalu samo u najluđim snovima posle svih otkaza. A ova ekipa je pokazala šta znače borbenost i srčanost kada se nosi dres svoje zemlje. Jer, košarka nam je donela toliko radosti, vaspitavala nas je, rasli smo zajedno…

I danas, u godini kada se obeležava 100 godina košarke u Srbiji imamo nešto čime se ponosimo – košarku i ove momke koji su na Filipinima napravili čudo o kojem će se još dugo pričati.

Zato je Nova.rs u godini velikog jubileja, a uoči Mundobasketa, uradila ekskluzivan serijal sa velikanima košarke – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Kroz 10 epizoda imali ste priliku da čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, brojnim anegdotama, košarci danas…

U jednoj od epizoda naši velikani iskreno pričaju upravo o tome – šta košarka znači Srbiji, a šta Srbija košarci? I baš su sagovornici, između ostalih, i oni koji ovih dana pišu istoriju u Manili.

Foto: Starsport

„Da li smo mi prvi sport u Srbiji? Iz moje perspektive – da. Hajde da imamo neki benefit iz toga za budućnost“, rekao je selektor Pešić, dok je Marko Gudurić možda i predvideo medalju:

„Znamo svi kako je kad se osvoji medalja, i kad se napravi doček, to se pamti, ja i to ponekad pogledam na Jutjubu“.

Zato pogledajte jednu od epizoda Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji„, u videu na vrhu teksta.

BONUS VIDEO