Foto: FIBA / EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Aleksej Pokuševski, mladi reprezentativac Srbije, bio je jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg NBA drafta.

Košarkaš Olimpijakosa je izabran kao 17. pik prve runde i njegov budući klub će biti Oklahoma Siti Tander.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, put do takvog ishoda je bio više nego zanimljiv i komplikovan.

Tim iz prestonice istoimene države je imao pravo na 25. pik prve runde drafta, ali je na sve načine pokušao da poboljša svoju poziciju.

Ceo proces je zapravo krenuo odlukom generalnog menadžera Tandera Sema Prestija da dozvoli nemačkom plejmejkeru Denisu Šruderu da ode u Lejkerse.

Oklahoma je u zamenu dobila veterana Denija Grina i mogućnost da bira sa 28. pozicije drafta.

Na taj način, tim u kom su nekada igrali Kevin Durent, Rasel Vestbruk i Džejms Harden je dobio dodatne adute da poboljša poziciju na draftu.

Cilj je bio 17. mesto, koje je pripalo Minesoti.

Da bi stigla do te pozicije Oklahoma je u Timbervulvse poslala Rikija Rubija, dobijenog od Finiksa u zamenu za Krisa Pola, te preostala dva draft pika, 25. i 28.

Sve to znači da Oklahoma ima velike planove sa Pokuševskim, momkom koji će tek 26. decembra napuniti 19 godina.

On je bio najveća enigma drafta, s obzirom na to da je u prethodnom periodu nastupao u Drugoj ligi Grčke za Olimpijakos, a sa centarskom visinom od 214 centimetara ima odličan šut i plejmejkerske sposobnosti, ali će u narednom periodu morati da radi na fizičkoj snazi.

Pomenut je i Grin, ali ni on, poput Rubija, neće zaigrati za Oklahomu, već je pravo na to stekao još jedan Srbin – Vasilije Micić.

Jedan od najboljih plejmejkera Evrolige, košarkaš Efesa, godinama je bio na radaru Filadelfije koja ga je odabrala na NBA draftu, ali još nije stigao u elitnu ligu.

Oklahoma je odlučila da preuzme prava na njega, prosledila je u Filadelfiju Grina i Terensa Fergusona, a uz opciju da dovede Micića dobila je i veterana Ala Horforda.

Prema svemu viđenom, srpska publika bi u narednom periodu mogla da dobije ozbiljne razloge da navija za Oklahomu, za koju je ranije igrao bivši kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare