Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Što kaže Hladno pivo - "nije sve tako sivo".

Košarkaška reprezentacija Srbije, predvođena NBA i evroligaškim zvezdama, uspešno je preskočila prve dve prepreke u drugoj fazi kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo, a uprkos tome što je samo dan pred utakmice protiv Grčke u Beogradu (100:94) i Turske u Istanbulu (79:72) izgledalo kao nemoguća misija, plasman na smotru najboljih selekcija sveta je sada itekako moguć.

PROČITAJTE JOŠ...

Naša selekcija je iz grupe sa Slovačkom, Belgijom i Letonijom prenela skor od samo jedne pobede, i to protiv Letonije u Srbiji, uz tri poraza (u drugu fazu su preneti rezultati samo protiv ekipa koje su prošle dalje).

Letonija je u narednu fazu prenela 3-1, Belgija 2-2, a kako su ispred „orlova“ bili i Grčka sa 3-1, te Turska sa 2-2, činilo se da će završnih šest mečeva biti nemoguća misija.

Onda je u Beogradu savladana Grčka predvođena Janisom Adetokumbom, u Turskoj uprkos ispuštenih +21 domaća selekcija nakon minijature Nikole Kalinića, a „karte“ se za izabranike Svetislava Pešića otvorile.

Trenutno stanje na tabeli je sledeće – Letonija je prva sa 5-1, Grčka ima 4-2, Belgija je poravnata sa Srbijom na trećem mestu sa 3-3, ali zbog dve pobede iz prve faze zauzima treću poziciju, dok Turska ima 2-4, a Velika Britanija 1-5.

„Orlovima“ je preostalo da odigraju još četiri utakmice – prvo protiv Velike Britanije u Engleskoj i Turske u Beogradu u novembru, te protiv Grka u „zemlji Helena“ i Britanaca u Srbiji u februaru. I veoma lako bi moglo da se dogodi da za prolaz dalje budu dovoljne samo dve pobede. Scenarija je mnogo, pa je trenutak da prođemo kroz svaki od njih.

Scenario 1 – sve pobede (skor 7-3)

Ovde dileme nema, sa četiri pobede „orlovi“ bi imali skor 7-3, a kako će Belgija i Grčka odigrati međusobni duel, jedna od njih bi imala četiri poraza, te bi završila iza Srbije. Jedino pitanje bi bilo koju poziciju bi zauzeli, pošto ni prva pozicija ne bi bila nedostižna, ali ona direktno zavisi od Letonije koja igra u sjajnoj formi, te će po svemu sudeći ipak odbraniti prvo mesto.

Dakle, sva četiri trijumfa ekipu Svetislava Pešića šalju na Mundobasket, bez obzira na to kakvi će biti ostali rezultati.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Scenario 2 – tri pobede i jedan poraz (skor 6-4)

I u ovoj situaciji Srbija u dobroj meri kontroliše svoju sudbinu, ali je ipak potrebno da se „poklopi“ bar neki rezultat. Najidealniji scenario jeste da „orlovi“ slave protiv Grčke, Turske i Velike Britanije, a da taj jedan poraz dođe od Britanaca, kako bi i protiv Grčke i protiv Turske imali bolji međusobni skor. Za sigurno mesto među tri ekipe bilo bi potrebno ili da Grčka još negde izgubi, ili da savlada Belgiju, a da Belgijanci bar još jednom poraženi napuste borilište – što nije isključeno, s ozbirom na to da ih očekuju i dva duela protiv Turske (jedan u Istanbulu).

Dva poraza Grčke znače da bi Heleni kvalifikacije okončali poravnati sa Srbijom, a uzevši u obzir bolji međusobni skor, „orlovi“ bi išli dalje.

Ukoliko bi bili savladani svi sem Grka, a „orlovi“ drugi meč okončali sa minusom većim od šest poena razlike, izvesno je da bi na tabeli završili iza Grka, pa bi od presudnog značaja bilo da Belgijanci izgube najmanje dve utakmice, kako bi završili sa 5-5, pobedom manje u odnosu na Srbiju.

Poraz od Turske, pak, ovu reprezentaciju vraća u „igru“, ali ni to ne bi bio „smak sveta“ jer bi Grčka imala isti odnos pobeda i opraza kao i „orlovi“ uz slabiji međusobni skor, pa bi opet sve zavisilo od učinka Belgije na tri meča protiv Helena i Turaka.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Postoji takođe i mogućnost da Srbija, Belgija i Grčka završe takmičenje sa istim brojem bodova, kada se stvara krug, a kako bi on izgledao zavisi od druge utakmice Belgije i Grčke koja će biti odigrana u novembru, kao i meča Grka i Srbije. Pobeda Grka znači bolji međusobni skor u odnosu na Belgiju i verovatno najbolju koš-razliku, pobeda Belgije pak Belgijance šalje na prvo mesto jer su „tukli“ Srbiju dva puta u prethodnoj fazi, pa bi treće mesto pripalo Srbiji ili Grčkoj.

Scenario 3 – dve pobede, dva poraza (skor 5-5)

U ovom slučaju ništa više ne zavisi od „Orlova“ već isključivo od Grčke i Turske. Naime, da bi sa skorom 5-5 otišli na smotru najboljih reprezentacija sveta neophodno je da se dogodi nekoliko stvari. Pre svega, Srbija mora da savlada Tursku i Veliku Britaniju. Na taj način bi ove dve reprezentacije bile sprečene da preteknu Srbiju (Turska bi najviše mogla da se izjednači, ali bi imala slabiji međusobni skor), što nas opet dovodi do Belgije. „Crveni đavoli“ bi imali šansu da sa dve pobede ostanu iznad „orlova“, dok porazi od Turske dva puta i Grčke značilo da bi takmičenje završili sa najmanje porazom više u odnosu na „orlove“.

Tako bi krajnji redosled izgledao ovako:

3. Srbija 5-5 (bolji međusobni skor od Turske)

4. Turska 5-5

5. Belgija 4-6

Šta sve ovo znači?

Za reprezentaciju Srbije najvažniji su, iz ove perspektive, dueli protiv Velike Britanije i Turske u novembru. Dobri rezultati znače i novi veliki korak ka smotri najboljih selekcija sveta, ali i znatno lakše kalkulacije, pogotovo jer će za to vreme Belgijanci gostovati Turskoj, pa dočekati Grčku.

Idealan rasplet novembarskog „prozora“ jeste dve pobede „orlova“ uz poraze Belgijanaca. Do tad je ostalo nešto više od dva meseca, a konačna sudbina ambicija Srbije da zaigra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima mogla bi da bude određena već u noćnim satima 13. novembra…

Doduše, tada neće biti Nikole Jokića, veliko je pitanje da li će i u kojoj meri moći da pomognu i igrači iz evroligaških timova, tako da nas očekuje burna jesen.

Raspored Srbije u ostatku kvalifikacija za Mundobasket

10. novembar

Velika Britanija – Srbija

13. novembar

Srbija – Turska

24. februar

Grčka – Srbija

27. februar

Srbija – Velika Britanija

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Neverovatna trojka Kalinića sa pola terena