Iako je Nikola Jokić u reprezentaciji Srbije posle toliko čekanja, svakom navijaču na usnama ostane psovka razočaranja, jer u ekipi nećemo gledati Bogdana Bogdanovića.

Košarkaška reprezentacija Srbije pokušaće na Evropskom prvenstvu da osvoji zlato koje čekamo 20 godina, a u međuvremenu rešava rebuse zvane kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Iako je u timu posle toliko čekanja Nikola Jokić, svakom navijaču reprezentacije na usnama ostane psovka razočaranja, jer u ekipi nećemo gledati Bogdana Bogdanovića.

PROČITAJTE JOŠ

Sjajni bek Atlante posle devet godina u kojima je predvodio Srbiju, zbog povrede ne može da pomogne saigračima ovog leta osim kao vatreni navijač. Za to vreme, punom parom na Kalemegdanu radi njegov košarkaški kamp u kojem na stotine dece uz njega pokušava da nauči nešto novo.

Bogdanović je u razgovoru za naš portal pričao o drugačijoj ulozi koju sada ima u nacionalnoj selekciji, s obzirom na to da je sve vreme bio uz Pešićeve lavove.

„Iskreno, s ekipom sam i mi se svi družimo, imamo dobru hemiju i atmosferu, pa se ne osećam kao da nisam tu. Krivo mi je što ne možemo da igramo zajedno, ali dobro je biti i navijač ponekad“, kaže Bogdanović za Nova.rs.

Kada je reč o ambicijama i šansama za zlato na Evrobasketu i činjenici da nam uvek fali neki igrač da sastavimo najjači tim, oprezan je u prognozama.

„Uvek fale igrači, uvek se dešavaju neke stvari, uvek neko nedostaje. Nikad to nije potpuno. Košarka je mnogo napredovala i svako može da pobedi. Totalno je nepredvidivo prvenstvo i mnogo ekipa je jako nezgodno. To je turnirsko takmičenje i igra se na jednu utakmicu. Ima dosta faktora sreće i treba da se potrefi forma, nije sve to tako crno na belo da najbolji uvek pobedi. Biće mi drago da navijamo za naše, da ih bodrimo i pružamo podršku, i to je jedino što mi možemo da uradimo za njih“.

PROČITAJTE JOŠ

Bogdanović je bio fasciniran spektaklom u Beogradskoj areni i podršci navijača reprezentaciji protiv Grčke (100:94).

„Mislim da smo poslali lepu poruku i Evropi i svetu koliko mi u stvari volimo nacionalni tim. Bilo je neverovatno gledati igrače kako igraju pred punom Arenom. To su retke situacije. To se jednom desi u karijeri ili dvaput. Nekima se posreći da igraju i više puta, ali su to momenti u kojima mi košarkaši uživamo“.

Sva pažnja je bila usmerena na okršaj poslednje dvojice MVP NBA lige, Nikole Jokića i Janisa Adetokumba, koji uživo deluju još impresivnije. Bogdanović nema dilemu sa kim bi radije igrao u ekipi.

„Janis i Jokić su dve zveri, uvek ih je interesantno gledati i oni su ti koji privlače publiku. Jednostavno, voleo bih da igram sa Jokićem, jer smo i prijatelji. Voleo bih da imamo jednu šansu u karijeri da igramo zajedno, ne samo u reprezentaciji, nego i na klupskom nivou, ali to je nešto van naše kontrole“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Bogdanović je afirmaciju stekao igrajući za Partizan, i bio je deo tima koji je poslednji put igrao u Evroligi. Veruje da bi crno-beli sa Željkom Obradovićem i pojačanim timom mogli da naprave ozbiljan rezultat.

„I kad nisu imali na papiru neku ekipu, Partizan je uvek imao očekivanja, taj pritisak osvajanja šampionske titule. I kad se to nije ispunjavalo, menjali su se igrači i treneri. Biti u Partizanu je izuzetno teško. Sad je veći pritisak i motiv. Ja mislim da su ove godine napredovali sa ekipom. Prošle godine su izgubili nesrećno tu utakmicu u Areni od Burse. Vodili su ceo meč, nisu je lepo priveli kraju, neka izgubljena lopta, neka loša odluka i neki pogođeni šut protivničke ekipe… Ta utakmica je slomila na celu sezonu. Ali, idemo dalje. Nova sezona, novi igrači su došli, i dosta starih se zadržalo. Znaće Željko to da namesti“.

Dok se sprema i oporavlja za novu sezonu, Bogdanović vredno prenosi znanja na mlađe generacije u okviru svog košarkaškog kampa koji organizuje „adidas“. Posebno zanimljiv trenutak bio je kada je za „kaznu“ morao da da radi sklekove.

Bogdan Bogdanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Ja iskreno volim da se igramo sa klincima, igrali smo jedan na jedan i bilo je ko će prvi do 11 poena. Ja sam igrao samo odbranu, a nisam neki odbrambeni igrač. Šalim se, izgubio sam u toj igri i oni su me nagradili sa 10 sklekova“, kaže kroz smeh Bogdan.

Na pitanje da li su to metodi koje je preneo iz Partizana i vremena saradnje sa Duškom Vujoševićem, daje zanimljiv odgovor.

„Ovde je malo drugačiji, nemamo toliko vremena. Baziramo se na uživanje i na toj vrsti košarke. Ove godine smo se posvetili povratku osnovama košarke. Čini mi se da se kod tih mlađih generacija izgubilo da se uče ti polazni koraci pravilno, onako kako sam ja zamišljao da je mene neko trebalo da uči kad sam bio klinac“.

Srpski as se u okviru kampa bavi i humanitarnim radom, a nije propustio priliku da se posveti i deci sa posebnim potrebama.

„To je organizacija ‘Moj red’, ovim putem im se zahvaljujemo na poseti i saradnji, to je najmanje što možemo da učinimo za njih“.

Bogdan Bogdanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

*

Bogdan Bogdanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

*

Bogdan Bogdanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

*

BONUS VIDEO „Jokić čini sve boljim“: Bogdanović biranim rečima govorio o Kaliniću i Lučiću

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare