Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Košarkašice Srbije blistale su u grupnoj fazi na Evropskom prvenstvu i u četvrtfinalu (sreda) čekaju bolje iz duela Španije i Crne Gore.

Otišle su izabranice selektorke Marine Maljković na šampionat u Valensiju (igra se i u Strazburu) po medalju, i brane bronzu osvojenu na EP u Beogradu 2019.

Evropske prvakinje iz 2015. prikazale su odlične partije u grupnoj fazi i sa sve tri pobede kao pobednice grupe B direktno su prošle u četvrtfinale.

PROČITAJTE JOŠ

Redom su padale Italija posle produžetka, odnosno Grčka i Crna Gora za 3-0. Među osam najboljih su svi pobednici četiri grupe, dok su u doigravanju drugoplasirane i trećeplasirane selekcije.

Pored Srbije, dalje su već prošle i Belorusija, Belgija i Francuska.

Upravo nam je Belorusija u grupi A napravila problem, jer je neočekivano dobila Španiju (53:51) košem u poslednjim sekundama na startu Evrobasketa. Ipak, Beloruskinje su potom kiksnule porazom 54:58 od Slovačke (zauzela poslednje mesto u A grupi), ali su sa prvog mesta prošle dalje zbog boljeg međusobnog susreta sa Španijom.

A, upravo je „crvena furija“ najmanje poželjan protivnik za košarkašice Srbije u nokaut fazi, jer nikad nisu uspele da savladaju velikog rivala. Zato je bitno da se Špankinje nekako izbegnu, a to je jedino moguće ako ih Crna Gora eliminiše u doigravanju.

I to je malo verovatno, jer je Španija izraziti favorit kao dvostruki uzastopni osvajač evropskog zlata (2017. i 2019), pa ukoliko se ne dogodi istinsko čudo, Srbija će u sredu imati najtežeg mogućeg rivala u borbi za polufinale.

Upravo od Španije su „kraljice“ bile poražene (66:71) i u polufinalu Evrobasketa 2019. u Beogradu, kao i dva puta na Olimpijskim igrama u Riju gde su takođe osvojile bronzu.

Ipak, ako je neko predodređen za velika dela, onda su to košarkašice Srbije i sigurno da mogu da preskoče i najveću moguću prepreku na putu ka medalji ako to bude Španija. Ako Crnogorke prirede senzaciju, sa njima su već igrale u grupnoj fazi i znaju šta ih čeka.

EVROBASKET, ponedeljak

BiH – Hrvatska 18

Italija – Švedska 18

Rusija – Slovenija 20.45

Španija – Crna Gora 21

ČETVRTFINALE, sreda

Srbija – Španija/Crna Gora

Belgija – Rusija/Slovenija

Belorusija – Italija/Švedska

Francuska – BiH/Hrvatska

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar