Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Košarkašice Srbije pobedile su selekciju Crne Gore sa 87:75 u grupi B Evropskog prvenstva koje se održava u Španiji i Francuskoj, čime su obezbedile direktan plasman u četvrtfinale.

PROČITAJTE JOŠ

Izabranice Marine Maljković u hali „La Fonteta“ u Valensiji izborile su se za treći trijumf i prvo mesto u grupi B, koje direktno vodi u četvrtfinale Evrobasketa.

Pobedile su Italiju posle trilera, onda i Grčku sa 85:51, a protiv Crne Gore su posle preokreta „overile“ kartu za preskakanje osmine finala.

Crna Gora je bolje počela meč, ali je Srbija na krilima sjajne Tine Krajišnik došla do preokreta i sigurnog trijumfa, iako je bilo malo drame sredinom poslednje deonice.

Tina je došla do 20 poena uz šut 9/11 iz igre, dodala je devet skokova i ukradenu loptu uz dve asistencije, Anderson je imala 14 poena, Jelena Bruks 13, dvocifrene su bile još Sonja Vasić (12 poena) i Nevena Jovanović (11).

Na drugoj strani, Markiša Getling je bila lider sa 22 poena, Dubljevićeva i Mujovićeva dodale  su po 10 poena.

Srbija sada čeka pobednika osmine finala između drugog tima A i trećeg tima B grupe.

U grupi A su Španija, Belorusija Švedska i Slovačka, sve ekipe pred poslednje kolo imaju 1-1.

Tok meča, Crna Gora – Srbija

Počela je Crna Gora bolje meč i povela sa 7:2 uz trojku Jovanovićeve. U istom se ritmu nastavilo do isteka trećeg minuta meča, Getlingova je povisila na 9:2, što je iznerviralo Marinu Maljković.

„Zašto gubite 1 na 1“, vikala je na svoje izabranice na tajm-autu, izbacile su je iz takta jeftino primljeni koševi i neiskorišćene šanse.

Posle pauze, Jelena Dubljević je pogodila trojku koja je odlično kreirana za nju, ali je ekspresno istom merom uzvratila Sonja Vasić.

Bilo je teško podići se posle startnog samopouzdanja Crnogorki, ali je sa linije penala Nevenja Jovanović donela egal na 12:16.

Ipak, Crnogorke su uspele da održe distancu i 1. četvrtinu zatvore sa 24:19, pošto je razliku smanjila Tina Krajišnik.

Nastavak je otvoren mini serijom 5:0, uz trojku Saše Čađo i novu sjajnu rolu Tine Krajišnik, koja je imala ukradenu loptu, ofanzivni skok i polaganje za 24:24.

Prvo vođstvo donela je Sonja Vasić slobodnim bacanjima za 28:26, nadovezala se Tina Krajišnik, da bi trojka Jelene Bruks za +7 naterala Crnogorke na tajm-aut.

Nisu umele da zaustave ni dalje Tinu Krajišnik, koja je do 37:31 postigla 10 poena uz tri skoka i ukradenu loptu.

Ipak, drugi i prerani faul ju je poslao na klupu tri minuta pre kraja poluvremena.

Ekipa Srbije je na poluvremenu vodila sa 45:39, ali je Crna Gora do sredine 3. perioda prišla na dva poena razlike. Mini duel imale su naturalizovane igračice obe ekipe, Anderson i Getling, ali je Srbija novi nalet napravila trojkama Jelene Bruks i Maje Škorić za 60:51.

Na pauzu pred poslednju deonicu, Srbija je ipak otišla sa nešto većim kapitalom pri 66:58, Tina Krajišnik je 3. deonicu zapečatila svojim 16. poenom.

Iako je Srbija otišla na maksimalnih +12, serija Crne Gore od 9:2 je vratla egal i napetost utakmici na 72:67, pet minuta pre kraja, ali je novi nalet Srbije potvrdio da Marina Maljković na raspolaganju ima kvalitetniju ekipu od Jelene Škerović.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram