Prva meč lopta za Mundobasket je u Atini, a ako bude potrebno druga je pred domaćom publikom protiv Velike Britanije.

Košarkaška reprezentacija Srbije u februaru ima poslednja dva kvalifikaciona meča za Svetsko prvenstvo koje se ovog leta održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

„Orlovi“ će se okupiti u utorak nakon nacionalnih kupova koji su odigrani proteklog vikenda.

I košarkaše Srbije čekaju poslednja dva, ujedno i odlučujuća meča za odlazak na Mundobasket koji je na programu od 25. avgusta do 10. septembra.

PROČITAJTE JOŠ

Izabranici selektora Svetislava Pešića igraće 24. februara (18.00) protiv Grčke u Atini, a tri dana kasnije protiv Velike Britanije u dvorani „Aleksandar Nikolić“. Te mečeve će svi ljubitelji košarke moći da prate ekskluzivno na TV Nova, dok ćete dešavanja iz Atine uživo moći da pratite već od 17.30, pola sata pre početka utakmice.

Na spisku selektora Pešića za te ključne bitke za Svetsko prvenstvo su 24 igrača: Danilo Anđušić, Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Nemanja Dangubić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Nikola Đurišić, Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz, Marko Jeremić, Stefan Jović, Vasilije Micić, Dušan Miletić, Nikola Milutinov, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Marko Pecarski, Filip Petrušev, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Uroš Trifunović i Aleksa Uskoković.

Dakle, nalaze se neki igrači iz turskog i ruskog prvenstva, kao i iz redova večitih rivala, ali u zavisnosti od klupskih obaveza još nije poznato ko će na kraju moći da se odazove pozivu selektora.

Šta je potrebno za prolaz na Mundobasket? Srbiju jedna pobeda može i matematički da odvede na šampionat u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, može to da uradi i samo jedan poraz Belgije u preostale dve utakmice kvalifikacija.

Belgija je direktni konkurent „orlovima“ za plasman, a iako je u prvoj fazi ova selekcija dva puta savladala „orlove“, to će biti nebitno ukoliko Srbija upiše makar jedan trijumf. Belgija ima dve pobede manje od Srbije, a naša selekcija je vezala četiri pobede zaredom i tako stigla nadomak plasmana na Mundobasket.

Srpski košarkaši mogu da odu na prvenstvo čak i u slučaju dva poraza, a neophodno je da Belgija izgubi barem jedan od sledeća dva susreta. Iz grupe Srbije su plasman već izborili Letonija i Grčka.

Zato će na gostovanju u Atini imati prvu meč loptu za Mundobasket, a ako bude potrebno i drugu, i to pred domaćom publikom protiv Velike Britanije, da se obezbedi mesto na planetarnoj smotri. Očekuje nas vrhunska košarka i dva dana koja će cela nacija pratiti ekskluzivno na TV Nova.

BONUS VIDEO Pešićev sin o ocu na klupi Srbije: Merili smo mu i puls

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar